Kabinet bevindt zich in ‘lastige situatie’ wat betreft coronamaatregelen
Een deel van het kabinet zal vandaag in het Catshuis debatteren over de huidige coronasituatie. Mogelijk bespreken zij ook verdere versoepelingen, want de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwam recent met positief nieuws. Namelijk dat het eind van de coronapandemie in zicht is.
Dat zei directeur van de Europese tak van WHO, Hans Kluge, zondag tegen het Franse persbureau AFP. Volgens Kluge zorgt de omikronvariant ervoor dat de pandemie in een nieuwe fase is beland. Veel mensen worden in korte tijd besmet, maar worden niet heel erg ziek. Met de huidige vaccinatiegraad of een natuurlijke bescherming na een besmetting is het volgens Kluge en WHO "aannemelijk" dat wij ons in een "soort pandemisch eindspel" bevinden. De Belg verwacht dat het virus in de winter zeker zal terugkeren, maar "niet als pandemie, maar als beter beheersbare endemische ziekte zoals een griep."
Horeca -en cultuursector
Reden genoeg voor het kabinet om te overwegen de rem nog minder hard in te drukken. In het kader van eventuele versoepelingen zal de horeca -en cultuursector zeker op de agenda staan vandaag.
Het Outbreak Management Team (OMT) gaf dit weekend nog als advies dat er meer mogelijk is. De horeca -en cultuursector mogen open, met een sluitingstijd tot 20.00 uur. Zaterdag liet cabaretier Sjaak Bral bij In de Kantine nog weten dat deze maatregel alsnog onvoldoende is. "Hier kun je nog niet heel veel mee. Het is nog steeds knippen en scheren." Het kabinet zal zich over dit vraagstuk buigen en mogelijk maakt het voor de cultuursector dus een uitzondering. Bij de persconferentie van dinsdag zal er meer duidelijk worden.
'Lastige situatie'
Vanuit de cultuursector is er dus nog altijd kritiek op de maatregelen. Of de deuren nu tot 20.00 uur open mogen of niet. Romke de Jong, Tweede Kamerlid van D66 adviseert om "vooral te luisteren naar de wetenschappers en mensen die er verstand van hebben". Dat laat hij weten bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De politicus is blij met het advies van het OMT. "Het is een hele lastige situatie voor het kabinet om te beslissen. Laten we regels meer vieren, met de kans dat meer mensen thuis komen te zitten. Of gaan we voor de oproep om steeds meer zaken open te gooien."
LEES OOK: ‘Bestuurders moeten met één stem spreken over de maatregelen’