Horeca- en cultuursector blij met versoepelingen, maar pleiten voor latere sluitingstijden
De cultuursector is blij waarschijnlijk weer open te mogen, maar pleit voor latere sluitingstijden. Juist om pieken in vervoers- en bezoekersstromen te vermijden, aldus Jan Zoet, voorzitter van de Taskforce cultuursector. Eerder vandaag lekte uit dat het kabinet waarschijnlijk gaat aankondigen dat de horeca- en cultuursector de deuren tot 22.00 mogen openen.
De Taskforce cultuursector vertegenwoordigt ruim vierhonderd organisaties en makers uit de creatieve en culturele sector. Volgens Zoet rekent het publiek op bekende aanvangstijden en ligt de duur van een voorstelling vast. "Musicals en oratoria bijvoorbeeld zijn niet voor 22.00 uur afgelopen en kunnen niet worden ingekort", aldus Zoet. Bovendien leidt een latere sluitingstijd volgens hem tot een betere spreiding van vervoers- en bezoekersstromen.
Bezetting van 75 procent
Verder vindt de taskforce dat er gewerkt moet worden met een bezetting van 75 procent. In de uitgelekte versoepelingen lijkt het erop dat er maximaal 1250 mensen een zaal in mogen. Voor evenementen buiten mag de capaciteit maximaal met een derde van de capaciteit worden gevuld. Festivals en andere ongeplaceerde evenementen kunnen nog niet heropenen. Dinsdagavond worden de definitieve versoepelingen tijdens de coronapersconferentie bekendgemaakt.
'Dit is waar we voor gestreden hebben'
Koninklijke Horeca Nederland is vooralsnog blij met de uitgelekte versoepelingen. "Dit is precies waar we de afgelopen dagen voor gestreden hebben", zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen het ANP. "We zijn blij dat het nieuwe kabinet voortvarend doorgaat met versoepelen."
Clubs en discotheken hebben nog niets aa de aankomende versoepelingen, beseft Willemsen. Voor hen hoopt hij op meer perspectief. Verder hoopt de KHN-voorman dat het kabinet de rest van de horeca een toekomstperspectief biedt met nog meer versoepelingen.
Voor ondernemers die nog getroffen worden door de maatregelen, blijft KHN zich inzetten voor extra steun. "Daar heeft de minister ook al wat over gezegd onlangs", weet Willemsen. KHN geeft aan dat veel ondernemers door de NOW- en TVL-steun wel geholpen zijn, maar de afgelopen twee jaar zelf nauwelijks salaris hebben gehad. Vaak zijn zij door alle eigen spaarpotjes heen.
De eigenaars van meerdere horecabedrijven, Khalid Oubaha en Riad Farhat, denken eerder aan een sluitingstijd rond middernacht. Ondernemer Herman Hell, met horecazaken in de regio Rotterdam, hoopt binnen zes weken van alle beperkingen af te zijn. "Maar ik ben blij met deze grote stap voorwaarts", zegt Hell. Dat zegt ook de in Amsterdam actieve Farhat, al moet volgens hem meer perspectief komen. "Perspectief is pas als je mensen vertelt in een land wat het stappenplan is. Dat is nu niet zo. We kunnen ons niet voorbereiden."
'Nauwelijks mogelijkheden voor evenementenwereld'
Ook de evenementenwereld is blij dat er door de mogelijke versoepelingen meer mogelijk wordt voor de horeca en cultuur, maar is pessimistisch over de mogelijkheden binnen de eigen branche.
"Voorlopig zie ik dat voor de evenementenwereld niet of nauwelijks echte mogelijkheden zullen bestaan", reageert Willem Westerman van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM). "Ik ben blij voor degenen die wat zullen kunnen doen, maar zie dat bij ons de kansen en mogelijkheden nog gering tot afwezig zijn."
Vakbond FNV noemt de heropening van de horeca een goede stap. De horeca-afdeling van de bond "is blij dat het kabinet beseft dat langer dicht blijven van de horeca géén optie meer is in onze samenleving".
Toch is het wat FNV betreft nog niet voldoende. "Na deze eerste stap moet het kabinet wat ons betreft doorpakken zonder daarbij onnodig terughoudend te zijn. Denk aan het opheffen van de beperkingen in onder meer de nachthoreca." Bondsbestuurder Edwin Vlek verwacht dat dit dan ook de laatste lockdown is geweest van de pandemie. Volgens hem is de horeca een "veilige omgeving voor werknemers, ondernemers en gasten".
Maandagavond wordt nog over de kabinetsplannen gesproken met de voorzitters van de Veiligheidsregio's in het Veiligheidsberaad, dinsdag wordt een formeel besluit genomen.
LEES OOK: LCPS: Opvallend veel nieuwe coronapatiënten onder de 30 jaar in het ziekenhuis