main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2022 — 10:54

Strafproces van start tegen advocaat, neef en ‘boodschappenjongen’ van Ridouan Taghi

In de rechtbank van Amsterdam vindt donderdag de eerste openbare inleidende zitting plaats in de strafzaak tegen de advocaat Youssef T.(38), de neef van Ridouan Taghi. T. is zelf niet aanwezig tijdens de zitting, zijn twee advocaten wel. In oktober vorig jaar werd hij aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Dit gebeurde toen hij zijn neef bezocht, niet als familiebezoek maar in de rol van zijn vak: als advocaat.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de advocaat ervan de crimineel Ridouan Taghi geholpen te hebben met het voorbereiden van een gewelddadige ontsnapping uit de gevangenis. Taghi zou zijn criminele bezigheden ook nog hebben willen voortzetten vanuit de gevangenis. Zijn neef en advocaat Youssef T. leek hiervoor de ideale schakel en wordt er dan ook van verdacht hem hiermee te hebben geholpen. Hij zou als ‘go-between’ tussen Taghi en de buitenwereld hebben gefungeerd, zo schrijft De Telegraaf.

Youssef T.

Youssef T. is niet alleen de neef van Ridouan Taghi, maar ook lid van het advocatenteam dat de crimineel verdedigt in het Marengo-proces. Het is dan ook logisch dat T. zijn neef met enige regelmaat bezoekt in de EBI. Maar dan wordt hij daar in oktober gearresteerd. Voor Ridouan Taghi valt hiermee de enige schakel tussen hem en de buitenwereld, waaronder met de mannen die hem moesten bevrijden, weg. Twee weken na zijn arrestatie komt in de rechtbank van Amsterdam tijdens een raadkamerzitting, naar boven dat T. inderdaad voor zijn neef als communicatiemiddel voor de buitenwereld fungeerde.

Uit het strafdossier van Youssef T., blijkt dat T. zijn fouten ‘erkent’. Zo blijkt uit een citaat dat het NRC Handelsblad vorige week publiceerde, dat T. ”niet uit vrije wil” heeft gehandeld. De krant onthulde onlangs delen uit het strafdossier: ”Ik heb dit niet uit vrije wil gedaan. Ik ben hiervoor niet zes jaar naar de universiteit gegaan. Ik ben geen advocaat geworden om als boodschappenjongen te fungeren. Het dilemma is enorm.”

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman legt uit aan Goedemorgen Nederland dat Youssef T. via zijn Ipad berichten van Ridouan Taghi naar de buitenwereld te hebben verstuurd. De advocaat laat weten dat dit klopt, maar zegt tegelijkertijd hiermee nooit mensen in gevaar te hebben gebracht. Belleman zegt dat T. hiermee eigenlijk ‘suggereert’ onder druk te hebben gestaan van Ridouan Taghi.

‘Grootste proces van Nederlandse geschiedenis’

Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma zegt in Goedemorgen Nederland de situatie van advocaat Youssef T. wel te begrijpen: ”Je komt ineens in het grootste proces van de Nederlandse geschiedenis, dat is als jonge ambitieuze advocaat natuurlijk fantastisch. Het is alsof je debuteert in het Nederlands Elftal. Ik kan me voorstellen dat je die kans met beiden handen aangrijpt. Maar vervolgens keert het tij zich tegen je en wordt je gemanipuleerd, ergens ingezogen, waardoor er geen weg meer terug is.”

Of er sprake is geweest van een vooropgezet plan door Ridouan Taghi durft Ausma niet te zeggen maar: ”Heel veel mensen zijn natuurlijk alleen maar uit op hun eigen gewin. Dan maakt het niet uit of je daar mensen voor moet gebruiken.” Ausma kan zich voorstellen dat Youssef T. in deze zaak bang zou zijn voor mogelijke consequenties op het moment dat hij verklaringen gaat afleggen die belastend zijn voor anderen.

Familielid

Dat Youssef T. als familielid de advocaat van Taghi was, is niet strafbaar. Of daar andere regels in situaties als deze voor moeten gelden vindt Ausma niet nodig. Hij kan zich wel voorstellen dat wanneer de advocaat en hoofdverdachte dezelfde achternaam dragen er vraagtekens komen. ”Het gaat nogal ergens om, het is logisch als er dan onderzoek wordt gedaan naar of er niet meer speelt.”

Het onderzoek ging met name om het mogelijk misbruik van de telefoon. ”Iedere advocaat heeft een telefoon waarmee alleen jij mag bellen. Die kan niet worden afgeluisterd, daar was twijfel over of hij die telefoon niet zou misbruiken. Uit het onderzoek is gebleken dat dat niet het geval was. En toen hebben ze hem groen licht gegeven.”

Ridouan Taghi

Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo en wordt ervan verdacht leiding te geven aan een grote criminele bende. Het proces omvat zeer ernstige feiten, waarin de kroongetuige Nabil B. een grote rol speelt. Het bevat de moord op de broer van de kroongetuige, Reduan B., de moord op de advocaat van de kroongetuige Derk Wiersum en de moord op de vertrouwenspersoon van de kroongetuige, misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Ridouan Taghi heeft na de publicatie van het NRC Handelsblad aan zijn advocaat Inez Weski laten weten ‘nooit uitbraakplannen’ te hebben gehad.

LEES OOK: Taghi werkte vanuit EBI aan verschillende ontsnappingsscenario’s

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren als podcast: Haagse Lobby

Luister nu naar de nieuwste aflevering van WNL Haagse Lobby! Martijn de Greve gaat met de gasten in gesprek over de verzoeningspoging van politiek Den Haag met de aanstelling van een bemiddelaar om te voorkomen dat de boerenprotesten nog verder escaleren.
Te gast zijn:
– Oud-directeur communicatie van LNV & voormalig hoofd voorlichting van de VVD, Henri Kruithof
– Voorzitter van LTO-Nederland, Sjaak van der Tak
– Europarlementariër van de SGP Bert-Jan Ruissen
Maandagavond 20.30
Verdachte inbreker wordt opgespoord door ‘Find My AirPods’

Een man die van een inbraak in Leiden wordt verdacht is opgespoord door de AirPods die hij had meegenomen. Dat meldt de politie. Hij werd…

Lees meer

Drie verdachten tot levenslang veroordeeld in Caloh Wagoh-proces

De rechtbank heeft in het liquidatieproces tegen leden van de voormalige motorclub Caloh Wagoh drie verdachten tot levenslang veroordeeld voor moord, poging tot moord en…

Lees meer

Ook groot pensioenfonds PMT besluit pensioenen te verhogen

Het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) heeft als laatste van de grootste pensioenfondsen in Nederland besloten om de pensioenen te verhogen. Aangesloten gepensioneerden krijgen er…

Lees meer

Kabinet: gemeenten zien toch ruimte voor hogere energietoeslag

Gemeenten noemen een hogere energietoeslag voor 2022 “bespreekbaar”, en daarmee ziet het kabinet toch een mogelijkheid om wat te doen aan de koopkrachtpijn van de…

Lees meer

Ziekenhuizen nemen hoogste aantal coronapatiënten op sinds april

De Nederlandse ziekenhuizen zagen afgelopen etmaal 155 nieuwe patiënten met corona binnenkomen op de verpleegafdelingen en intensive cares. Dat is het hoogste aantal nieuwe opnames…

Lees meer

Thom de Graaf waarschuwt opnieuw voor ontbreken crisiswetgeving bij nieuwe coronagolf

Vicepresident van de Raad van State Thom de Graaf maakt zich zorgen over het instabiele politieke en maatschappelijke klimaat. Dat zei hij dinsdagochtend in het…

Lees meer

Kabinet akkoord met toetreding Zweden en Finland tot NAVO

Het kabinet is dinsdag akkoord gegaan met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Beide landen besloten tot aansluiting bij het Atlantische bondgenootschap…

Lees meer

Angst voor recessie zorgt voor enorme daling waarde euro: laagste niveau in 20 jaar

De euro is gezakt naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar in twintig jaar. De daling wordt veroorzaakt door het toenemende risico…

Lees meer

Politieactie tegen mensensmokkel in Duitsland en ook in Nederland

De Duitse politie is dinsdag op grote schaal in actie gekomen tegen bendes mensensmokkelaars. Er zijn negenhonderd agenten actief met talrijke huiszoekingen in heel het…

Lees meer

Gezondheidsraad adviseert geen bevolkingsonderzoek huidkanker

Om huidkanker te bestrijden moet vooral worden ingezet op voorlichting en gedragsverandering, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet. Een landelijk bevolkingsonderzoek is…

Lees meer

Verschillende distributiecentra van supermarkten nog steeds geblokkeerd

Verschillende distributiecentra van supermarkten worden nog altijd geblokkeerd door protesterende boeren. Sommigen hebben er de nacht doorgebracht. Er zijn op dit moment protestacties gaande bij…

Lees meer

Mkb’ers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers

Kleinere ondernemers maken steeds vaker gebruik van alternatieve financiers, zoals crowdfunders, vastgoedfinanciers en leasemaatschappijen. Deze partijen bedienen bij zakelijke leningen tot 250.000 euro al ruim…

Lees meer

Supermarkten bekijken of ze schade blokkadeacties boeren kunnen verhalen

Supermarkten bekijken de mogelijkheid of zij de schade die zij lijden door boerenblokkades ergens kunnen verhalen. Het is volgens een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau…

Lees meer

Gevangenen zamelen geld in voor familie van Gino

De gevangenen van de Sittardse gevangenis hebben bijna duizend euro ingezameld voor de familie van Gino. Het jongetje van negen werd een paar weken geleden…

Lees meer

Voorzitter LTO-Nederland: ‘We hebben drie harde eisen voor Remkes’

De boerengemeenschap, waaronder LTO-Nederland, kijkt met enige argwaan naar de aanstelling van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. De voormalig bestuurder moet de gesprekken tussen de boeren en…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in