main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2022 — 10:54

Strafproces van start tegen advocaat, neef en ‘boodschappenjongen’ van Ridouan Taghi

In de rechtbank van Amsterdam vindt donderdag de eerste openbare inleidende zitting plaats in de strafzaak tegen de advocaat Youssef T.(38), de neef van Ridouan Taghi. T. is zelf niet aanwezig tijdens de zitting, zijn twee advocaten wel. In oktober vorig jaar werd hij aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Dit gebeurde toen hij zijn neef bezocht, niet als familiebezoek maar in de rol van zijn vak: als advocaat.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de advocaat ervan de crimineel Ridouan Taghi geholpen te hebben met het voorbereiden van een gewelddadige ontsnapping uit de gevangenis. Taghi zou zijn criminele bezigheden ook nog hebben willen voortzetten vanuit de gevangenis. Zijn neef en advocaat Youssef T. leek hiervoor de ideale schakel en wordt er dan ook van verdacht hem hiermee te hebben geholpen. Hij zou als ‘go-between’ tussen Taghi en de buitenwereld hebben gefungeerd, zo schrijft De Telegraaf.

Youssef T.

Youssef T. is niet alleen de neef van Ridouan Taghi, maar ook lid van het advocatenteam dat de crimineel verdedigt in het Marengo-proces. Het is dan ook logisch dat T. zijn neef met enige regelmaat bezoekt in de EBI. Maar dan wordt hij daar in oktober gearresteerd. Voor Ridouan Taghi valt hiermee de enige schakel tussen hem en de buitenwereld, waaronder met de mannen die hem moesten bevrijden, weg. Twee weken na zijn arrestatie komt in de rechtbank van Amsterdam tijdens een raadkamerzitting, naar boven dat T. inderdaad voor zijn neef als communicatiemiddel voor de buitenwereld fungeerde.

Uit het strafdossier van Youssef T., blijkt dat T. zijn fouten ‘erkent’. Zo blijkt uit een citaat dat het NRC Handelsblad vorige week publiceerde, dat T. ”niet uit vrije wil” heeft gehandeld. De krant onthulde onlangs delen uit het strafdossier: ”Ik heb dit niet uit vrije wil gedaan. Ik ben hiervoor niet zes jaar naar de universiteit gegaan. Ik ben geen advocaat geworden om als boodschappenjongen te fungeren. Het dilemma is enorm.”

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman legt uit aan Goedemorgen Nederland dat Youssef T. via zijn Ipad berichten van Ridouan Taghi naar de buitenwereld te hebben verstuurd. De advocaat laat weten dat dit klopt, maar zegt tegelijkertijd hiermee nooit mensen in gevaar te hebben gebracht. Belleman zegt dat T. hiermee eigenlijk ‘suggereert’ onder druk te hebben gestaan van Ridouan Taghi.

‘Grootste proces van Nederlandse geschiedenis’

Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma zegt in Goedemorgen Nederland de situatie van advocaat Youssef T. wel te begrijpen: ”Je komt ineens in het grootste proces van de Nederlandse geschiedenis, dat is als jonge ambitieuze advocaat natuurlijk fantastisch. Het is alsof je debuteert in het Nederlands Elftal. Ik kan me voorstellen dat je die kans met beiden handen aangrijpt. Maar vervolgens keert het tij zich tegen je en wordt je gemanipuleerd, ergens ingezogen, waardoor er geen weg meer terug is.”

Of er sprake is geweest van een vooropgezet plan door Ridouan Taghi durft Ausma niet te zeggen maar: ”Heel veel mensen zijn natuurlijk alleen maar uit op hun eigen gewin. Dan maakt het niet uit of je daar mensen voor moet gebruiken.” Ausma kan zich voorstellen dat Youssef T. in deze zaak bang zou zijn voor mogelijke consequenties op het moment dat hij verklaringen gaat afleggen die belastend zijn voor anderen.

Familielid

Dat Youssef T. als familielid de advocaat van Taghi was, is niet strafbaar. Of daar andere regels in situaties als deze voor moeten gelden vindt Ausma niet nodig. Hij kan zich wel voorstellen dat wanneer de advocaat en hoofdverdachte dezelfde achternaam dragen er vraagtekens komen. ”Het gaat nogal ergens om, het is logisch als er dan onderzoek wordt gedaan naar of er niet meer speelt.”

Het onderzoek ging met name om het mogelijk misbruik van de telefoon. ”Iedere advocaat heeft een telefoon waarmee alleen jij mag bellen. Die kan niet worden afgeluisterd, daar was twijfel over of hij die telefoon niet zou misbruiken. Uit het onderzoek is gebleken dat dat niet het geval was. En toen hebben ze hem groen licht gegeven.”

Ridouan Taghi

Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo en wordt ervan verdacht leiding te geven aan een grote criminele bende. Het proces omvat zeer ernstige feiten, waarin de kroongetuige Nabil B. een grote rol speelt. Het bevat de moord op de broer van de kroongetuige, Reduan B., de moord op de advocaat van de kroongetuige Derk Wiersum en de moord op de vertrouwenspersoon van de kroongetuige, misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Ridouan Taghi heeft na de publicatie van het NRC Handelsblad aan zijn advocaat Inez Weski laten weten ‘nooit uitbraakplannen’ te hebben gehad.

LEES OOK: Taghi werkte vanuit EBI aan verschillende ontsnappingsscenario’s

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Maar weinig ministers hebben zoveel taaie dossiers op hun bureau gehad als Hugo de Jonge. Bij het grote publiek werd de CDA’er vooral bekend toen…

Lees meer

Yeşilgöz verbaasd over houding Wilders bij formatiedebat: ‘Leek alsof het van tevoren bedacht was’

VVD-leider Dilan Yeşilgöz is verbaasd dat PVV-leider Geert Wilders maandag plots vertrok uit een formatieoverleg. Volgens de liberale voorvrouw “gingen we richting consensus op een…

Lees meer

Gemeente Kampen doopt straat om tot ‘Europapa-Allee’

De gemeente Kampen heeft een straat naar het lied Europapa van Joost Klein genoemd, waarmee de artiest meedoet aan het Eurovisie Songfestival. De Europa-Allee is omgedoopt tot…

Lees meer

Muizen nemen Utrechts ziekenhuis ‘over’

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft een enorm muizenprobleem. Het ziekenhuis erkent tegenover RTV Utrecht dat rond de ingang en het restaurant regelmatig muizen worden gespot….

Lees meer

Van der Burg: snel 12.000 extra plekken nodig voor asielopvang

In de asielopvang zijn met spoed 12.000 extra bedden nodig. Die extra opvangplekken moeten er uiterlijk 1 juli zijn, schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der…

Lees meer

Ondanks extra geld problemen gemeenten nog niet weg, zegt VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert tevreden op het extra geld dat het kabinet de komende jaren vrijmaakt voor gemeenten en provincies. Maar “het…

Lees meer

Hulp aan PAS-melders schiet niet op, erkent minister Van der Wal

De legalisatie van zogenoemde PAS-melders, ondernemers die in de knel zijn gekomen door het stikstofbeleid van de overheid, verloopt uiterst moeizaam. Voor een deel van…

Lees meer

Geen hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam en Rotterdam om wind

Door de harde wind rijden er maandag geen treinen tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL), meldt de NS….

Lees meer

NS legt zaterdag treinverkeer 3 minuten stil om mishandeling

Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist vorig weekend, meldt…

Lees meer