main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
20 januari 2022 — 17:22

Schandaal The Voice bereikt kookpunt

In de aflevering van BOOS komt naar boven dat het bij één van de twee van de aangiftes die er tegen Ali B. liggen om verkrachting gaat. Ook was John de Mol al in 2019 op de hoogte van de aantijgingen richting bandleider Jeroen Rietbergen.

De ex-kandidate, die in de aflevering van BOOS anoniem wil blijven, vertelt met vervormde stem ze ongewild seks met de rapper heeft gehad. Ze zou een korte rondleiding hebben gekregen door de studio van Ali B.

Ex-kandidate zei dat ze ‘verstijfde’

Toen ze daar op zijn bank ging zitten, plofte de rapper naast haar en begon hij haar “uit het niets te zoenen”, vertelt ze. De ex-kandidate wist zich geen houding te geven en zegt dat ze verstijfde. Op dat moment zegt de vrouw dat hij seks met haar had. Ze legt uit dat ze zich daarna ‘beduusd’ ging aankleden. Terwijl ze dat deed ging B. tegenover haar op een bureaustoel zitten.

De ex-kandidate legt uit dat hij op dat moment haar live show ging kijken en deze van commentaar voorzag. Volgens haar zeggen zei hij daarna dat als ze volgend jaar weer mee zou doen, ze dat aan hem moest laten weten. De rapper zou haar dan beloven bij hem in het team te komen en ervoor te zorgen dat ze dan ‘heel ver komt’.

Het vermeende slachtoffer vertelt dat de rapper haar gemiddeld 1 keer per week opbelde als hij in de buurt van haar huis was. Ze zegt B. zelf een bericht te hebben gestuurd na haar deelname aan het talentenjacht, of ze nog eens wat gingen doen. Hij reageerde hierop en vroeg of zij in Amsterdam- of thuis was. Het begin van deze ontmoeting verliep nog ‘normaal’ en ‘gezellig’, ze zaten niet dicht bij elkaar en er was geen sprake van een seksuele spanning.

John de Mol al in 2019 op de hoogte van gedrag Rietbergen

Verder zou John de Mol in 2019 al op de hoogte zijn geweest van het seksueel intimiderende gedrag dat bandleider Jeroen Rietbergen, tegen wie ook aangifte is gedaan, vertoonde.

BOOS sprak in totaal met negentien vrouwen over het gedrag van Rietbergen. Daarnaast hadden vijftien vrouwen nog soortgelijke verhalen over een regisseur van The Voice. Het wangedrag van Rietbergen speelde zich volgens BOOS af in een periode van ruim tien jaar, van 2010 tot 2021.

RTL besloot de uitzending van de talentenjacht te staken nadat BOOS een e-mail had gestuurd met beschuldigingen aan het adres van Rietbergen. De bandleider gaf in een verklaring toe dat de beschuldigingen juist waren – maar zei dat hij niets strafbaars heeft gedaan – en stapte op. Zijn partner Linda de Mol brak met hem en heeft haar werk voorlopig neergelegd.

De verhalen die in BOOS naar voren kwamen moeten op dit moment allemaal nog onderzocht worden.

Marco Borsato

In de aflevering is verder te zien dat Marco Borsato tijdens zijn functie als coach bij The Voice en The Voice Kids verscheidene kandidates en medewerkers zou hebben betast. Een zestal, van wie drie minderjarig, heeft zich bij de redactie van gemeld.

Een meisje van 14 jaar oud werd naar eigen zeggen betast op de billen tijdens de jaarlijkse barbecue die Borsato organiseert voor oud-kandidaten. Het slachtoffer liep naar eigen zeggen weg maar werd daarna opnieuw opgezocht. Haar ouders bevestigen dat aan BOOS. Een 13-jarig meisje zegt eveneens betast te zijn. Ook dat verhaal wordt bevestigd door haar moeder.

LEES OOK: Ook tweede aangifte rond The Voice is tegen Ali B, RTL schort samenwerking op

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende partijen: de PVV en BBB.

Presentator Martijn de Greve duikt vanavond in de wereld van de mest met:

  • Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA;
  • Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en gaat komende week in gesprek met de minister;
  • Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Luister vanavond tussen 20.30 en 21.30 uur naar WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maandag 20.30 uur

Terugkijken: Stand van Nederland: Generatie Next

Brillen zijn steeds meer een statussymbool. Maar met de florerende brillenmarkt neemt ook het aantal inbraken en overvallen toe.

Wat is hiertegen te doen en hoe ervaren opticiens deze toenemende dreiging?

Klik hier.

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer

Waarom wij steeds later met pensioen gaan: ‘Wie eerder wil stoppen, moet het kunnen betalen’

We gaan steeds later met pensioen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De gemiddelde leeftijd ligt op 65 jaar en elf…

Lees meer