main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 januari 2022 — 09:53

Meer aandacht nodig voor verandering bedrijfscultuur: ‘Mensen moeten zich veilig voelen om alles te zeggen’

Nederland kijkt massaal uit naar de BOOS-aflevering van BNNVARA over de misstanden rondom The Voice. Rond 16.00 uur komt deze dan eindelijk online op YouTube. Er liggen inmiddels in totaal drie aangiftes tegen betrokkenen, waarvan twee tegen rapper en jurylid Ali B., en één tegen bandleider Jeroen Rietbergen.

De grote vraag is wat er allemaal nog meer boven tafel komt. Volgens publicist en NRC-columnist Aylin Bilic is op voorhand één van de belangrijkste conclusies die uit deze rel getrokken moet worden, dat er goed moet gekeken worden naar de bedrijfsculturen en de veiligheid ervan.

“Er moet echt heel goed gekeken worden welke afspraken er gemaakt worden. Of mensen zich gewoon veilig voelen om alles te zeggen. Want daar gaat het over”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je mag van zo’n grote, professionele productiemaatschappij verwachten dat je kunt zeggen wat je wel en niet oké vindt”, zegt Bilic.

Cultuurverandering

“Er moet daar veel meer oog voor komen. Of het nu om 1 of 100 personen gaat, dat maakt natuurlijk wel wat uit. Maar in the end gaat het heel erg om hoe je je cultuur gaat veranderen en verbeteren.”

Want wat er nu bij The Voice speelt, speelt bij heel veel bedrijven, zegt Bilic. “Er kan natuurlijk altijd van alles gebeuren, ook op basis van vrijwilligheid. Het belangrijkste is daarin dat het hiërarchische niet meespeelt”, aldus de publicist. “Dat je niet bang bent om je baan te verliezen, of dat je die ene promotie niet gaat krijgen op het moment dat je niet meewerkt, of dat als je iemand verklikt dat dat consequenties gaat hebben. Dat zijn zaken die belangrijk zijn.”

“Het is bijvoorbeeld goed dat de nieuwe NPO-voorzitter dat van de week op tv gezegd heeft.” Daarmee doelt Bilic op Frederieke Leeflang, die pas sinds 1 januari voorzitter is van de NPO. Dinsdag was zij te gast bij talkshow M om te praten over het belang van een veilige werkomgeving. In een brief aan alle omroepen is dat ook nogmaals benadrukt.

Brief NPO

In de brief van de NPO, geschreven door Leeflang, staat onder meer dat er “voor de gehele publieke omroep geldt dat wij verantwoordelijk zijn om alle vormen van grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, te signaleren, te beëindigen en om tijdig passende hulp te bieden aan slachtoffers”.

Gedragstraining

Europarlementariër voor de PvdA Paul Tang, ook te gast in Goedemorgen Nederland, heeft een ‘gedragstraining’ gevolgd tegen seksuele informatie. Dat is vooralsnog op vrijwillige basis, maar alle 705 leden van het nieuwe Europese Parlement dat in 2024 aantreedt, moeten deze gedragstraining verplicht na hun benoeming volgen.

De training was volgens Tang heel behulpzaam om de cultuur te veranderen. “Bij de cursus die ik heb meegemaakt zie je dat er een gesprek ontstaat tussen Europarlementariërs. Want vaak is het niet heel zwart wit, het is een grijs gebied. Dus daarom moet het bespreekbaar worden. Die drempel moet omlaag.”

LEES OOK: Ook tweede aangifte rond The Voice is tegen Ali B, RTL schort samenwerking op

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer