Meer aandacht nodig voor verandering bedrijfscultuur: ‘Mensen moeten zich veilig voelen om alles te zeggen’
Nederland kijkt massaal uit naar de BOOS-aflevering van BNNVARA over de misstanden rondom The Voice. Rond 16.00 uur komt deze dan eindelijk online op YouTube. Er liggen inmiddels in totaal drie aangiftes tegen betrokkenen, waarvan twee tegen rapper en jurylid Ali B., en één tegen bandleider Jeroen Rietbergen.
De grote vraag is wat er allemaal nog meer boven tafel komt. Volgens publicist en NRC-columnist Aylin Bilic is op voorhand één van de belangrijkste conclusies die uit deze rel getrokken moet worden, dat er goed moet gekeken worden naar de bedrijfsculturen en de veiligheid ervan.
"Er moet echt heel goed gekeken worden welke afspraken er gemaakt worden. Of mensen zich gewoon veilig voelen om alles te zeggen. Want daar gaat het over", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Je mag van zo'n grote, professionele productiemaatschappij verwachten dat je kunt zeggen wat je wel en niet oké vindt", zegt Bilic.
Cultuurverandering
"Er moet daar veel meer oog voor komen. Of het nu om 1 of 100 personen gaat, dat maakt natuurlijk wel wat uit. Maar in the end gaat het heel erg om hoe je je cultuur gaat veranderen en verbeteren."
Want wat er nu bij The Voice speelt, speelt bij heel veel bedrijven, zegt Bilic. "Er kan natuurlijk altijd van alles gebeuren, ook op basis van vrijwilligheid. Het belangrijkste is daarin dat het hiërarchische niet meespeelt", aldus de publicist. "Dat je niet bang bent om je baan te verliezen, of dat je die ene promotie niet gaat krijgen op het moment dat je niet meewerkt, of dat als je iemand verklikt dat dat consequenties gaat hebben. Dat zijn zaken die belangrijk zijn."
"Het is bijvoorbeeld goed dat de nieuwe NPO-voorzitter dat van de week op tv gezegd heeft." Daarmee doelt Bilic op Frederieke Leeflang, die pas sinds 1 januari voorzitter is van de NPO. Dinsdag was zij te gast bij talkshow M om te praten over het belang van een veilige werkomgeving. In een brief aan alle omroepen is dat ook nogmaals benadrukt.
Brief NPO
In de brief van de NPO, geschreven door Leeflang, staat onder meer dat er "voor de gehele publieke omroep geldt dat wij verantwoordelijk zijn om alle vormen van grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, te signaleren, te beëindigen en om tijdig passende hulp te bieden aan slachtoffers".
Gedragstraining
Europarlementariër voor de PvdA Paul Tang, ook te gast in Goedemorgen Nederland, heeft een 'gedragstraining' gevolgd tegen seksuele informatie. Dat is vooralsnog op vrijwillige basis, maar alle 705 leden van het nieuwe Europese Parlement dat in 2024 aantreedt, moeten deze gedragstraining verplicht na hun benoeming volgen.
De training was volgens Tang heel behulpzaam om de cultuur te veranderen. "Bij de cursus die ik heb meegemaakt zie je dat er een gesprek ontstaat tussen Europarlementariërs. Want vaak is het niet heel zwart wit, het is een grijs gebied. Dus daarom moet het bespreekbaar worden. Die drempel moet omlaag."
LEES OOK: Ook tweede aangifte rond The Voice is tegen Ali B, RTL schort samenwerking op