Burgemeesters vragen kabinet coronabeleid te herzien: ‘Kom met een plan voor lange termijn zonder jojobeleid’
De logica achter het coronabeleid van het kabinet is zoek. Dat is de boodschap van 30 burgemeesters die een open brief hebben geschreven aan het kabinet. Zij roepen het kabinet op om het coronabeleid te herzien. Het voelt voor de burgemeesters onlogisch en oneerlijk dat sommige sectoren wel open zijn en andere weer niet, in plaats van iedereen een beetje.
Een van de burgemeesters die de brief ondertekende is Femke Halsema. "Wij willen niet de chaos verder vergroten. Maar er is een ander probleem, en is dat de regels niet meer geloofd worden", zei de burgemeester van Amsterdam bij Op1.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Moet de #lockdown eraf? Femke Halsema: “Ik vind dat de ongelijkheid tussen sectoren veel beter moet worden beoordeeld. We doen de Nederlandse burgers echt te kort.” #Op1 pic.twitter.com/LPVikmnHEk
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) January 19, 2022
Evenwichtig beleid
Paul Depla, burgemeester van Breda, heeft de brief ook ondertekend. Depla hoopt dat met deze brief het kabinet gaat inzien dat er een langetermijnplan moet komen "waarin er geen jojobeleid is, dat de samenleving zich kan instellen op de coronamaatregelen en dat deze evenwichtig worden verdeeld over de verschillende sectoren".
Dus een meer evenwichtig beleid: alle sectoren een beetje open en niet een aantal volledig dicht. "Maak ook de samenleving weer verantwoordelijk voor het nadenken over oplossingen voor de coronacrisis", zegt Depla. Dat gevoel, dat de samenleving meedenkt over hoe bijvoorbeeld de anderhalvemeterregel het meest veilig nageleefd kan worden, is weg volgens de burgervader. "De overheid lijkt alles tot achter de komma te bepalen. Dan gaat de samenleving langzaam denken: 'Het is geen crisis meer van ons, maar van de overheid'."
Wat je dan ziet is dat er allerlei protesten ontstaan. "Zelfs het Concertgebouw protesteert. Dan geeft het aan dat we echt aan einde zijn van deze aanpak en dat wij een nieuwe aanpak nodig hebben."
Tegenover samenleving
Voor nu moeten de burgemeesters het doen met de huidige maatregelen. Dus blijven de horeca en cultuursector voorlopig dicht. Sommige burgemeesters hielden er een gedoogbeleid op na toen ondernemers besloten hun deuren toch te openen. Zij zagen het in dat geval als het recht op demonstreren.
Het zorgt er echter wel voor dat de burgemeesters, die de regels van de wet volgen, tegenover de samenleving komen te staan. "Omdat de samenleving het idee heeft dat wij alleen maar het met bonnenboekje en de wapenstok achter mensen aan lopen", legt Depla uit. "In plaats van dat wij samen strijden tegen corona. Wij staan achter en naast de samenleving."
LEES OOK: Horeca voert druk op en wil vóór het weekend duidelijkheid: ‘Het is mooi geweest’