Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Veel kritiek op Kamervoorzitter Bergkamp: ‘U bent scheidsrechter en geen procesbegeleider’

Voor de tweede dag op rij wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de plannen van kabinet Rutte IV. Het is het gevolg van de marathonsessie van dinsdag, waar er vooral veel kritiek kwam op het dalen van de koopkracht, het achterblijven van de AOW en het ingrijpen van de jeugdzorg. Ook kreeg Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) het zwaar te verduren.

Tijdens het debat van dinsdag was er veel kritiek op Bergkamp. Zij zou niet hardhandig genoeg optreden in de Kamer als Kamerleden elkaar beschuldigen voor van alles en nog wat. "U bent scheidsrechter en geen procesbegeleider. Als een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd zegt 'foei foei, u mag niet op de enkels trappen' en vervolgens niet ingrijpt met gele en rode kaarten, dan gebeurt er niets", waren de woorden van Kamerlid Pieter Omtzigt.

Aanval eigen partij

Parlementair journalist van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen, kan zich wel in die woorden vinden. "Ze heeft nog niet die gezagspositie om te zeggen, 'Wilders, nu je mond houden'. Ze probeert het wel, maar Wilders laat zich niet temmen", zegt hij in Goedemorgen Nederland. Het ging in dit geval om een aanvaring tussen D66 en PVV-leider Geert Wilders, wat dinsdag plaatsvond.

Het lastige voor Bergkamp was vooral dat de aanval was ingezet door haar eigen partij, laat Vrijsen weten. "D66 sprak Wilders als eerste aan. Het was eigenlijk een persoonlijke partijpolitieke aanval op Wilders." De PVV-leider begon vervolgens meteen terug te slaan. "Andere partijen spraken er schande van en nu zit Bergkamp met de gebakken peren."

Koopkracht en AOW

Er werd ook nog over andere zaken gedebatteerd, waar men vandaag verder over zal discussiëren. Vrijsen verwacht dat het puntje koopkrachtdaling het meest gevoelig ligt in de Kamer. "De regeringspartijen had iedereen een plusje beloofd in de koopkracht, maar door de inflatiecijfers zit ongeveer iedereen op een min."

Dan de AOW-uitkering en Wet minimumloon, waarbij het minimumloon omhoog gaat en de AOW-uitkering niet. "Dat wordt door de linkse fracties de ontkoppeling genoemd." Er wordt ook bezuinigd op de jeugdzorg. Althans, de jeugdzorg vraagt om meer geld en "dat wil het kabinet nog niet meteen geven", vertelt Vrijsen.

LEES OOK: Coalitiepartijen willen reparatie koopkracht ouderen: ‘Afspraak wordt niet waargemaakt’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau