main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 januari 2022 — 12:14

Onderzoek wijst uit: 2G-beleid voegt niets meer toe en kan van tafel

Het effect van 2G-beleid is flink afgenomen en invoering ervan heeft op dit moment geen zin. De omikronvariant gooit roet in het eten, blijkt uit een onderzoek van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel (3G), maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.

Twee maanden geleden, toen de deltavariant nog dominant was, had 2G volgens de onderzoekers wél beter gewerkt dat het huidige 3G-beleid. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. De besmettingscijfers gaan momenteel door het dak. De afgelopen week werden een recordaantal van ongeveer 250.000 mensen positief getest op het coronavirus. Tussen zondag- en maandagochtend werden 42.472 gevallen geconstateerd, een dagrecord.

Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd. In een begeleidende brief zegt hij niet of dit betekent dat het kabinet zal afzien van 2G. Hij stuurt het alleen door “zodat u de uitkomsten mee kunt nemen”, is in die brief aan het parlement te lezen.

Omstreden

De invoering van 2G is politiek omstreden. Mensen die niet gevaccineerd zijn en ook niet recent aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting hebben volgens de huidige regels nog de mogelijkheid om een coronatest te doen. Die mogelijkheid zou vervallen. Zo wordt de druk om een vaccin te nemen te hoog opgevoerd, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Met het nieuwe onderzoek in het achterhoofd lijkt de kans op steun van de oppositie voor 2G-beleid verder te zijn afgenomen.

Quarantaineplicht

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther houdt het kabinet rekening met een verdere stijging van de besmettingscijfers. “Door het openen van de scholen bijvoorbeeld. Maar dat gebeurt vanuit een veel comfortabelere uitgangspositie dan twee jaar geleden, toen besmettingscijfers van ongeveer vijfduizend ons verontrusten.” De omikronvariant lijkt een stuk minder ziekmakend en de oplopende besmettingscijfers zijn niet terug te zien in de ziekenhuizen, die juist steeds verder leeglopen.

Een belangrijk vraagstuk voor het kabinet op dit moment is hoe om te gaan met de quarantaineplicht, zegt De Winther. Met de stijgende besmettingscijfers neemt ook het aantal mensen dat in quarantaine moet toe. Er klinken steeds meer geluiden om de regels te versoepelen. Gebeurt dat niet, dan dreigt Nederland ontwricht te worden, waarschuwt bijvoorbeeld werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Bijvoorbeeld treinen die niet kunnen rijden omdat er geen machinisten zijn”, legt De Winther uit. “Dat is wel een punt van zorg momenteel.”

LEES OOK: Omikron ontwricht allerlei sectoren: ‘Het is een ontzettend groot probleem en zal komende jaren doorzetten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

NOC*NSF wil dat journalisten binnen mondkapjes dragen op Spelen

Sportkoepel NOC*NSF roept Nederlandse journalisten op mondkapjes te dragen als ze in een besloten en drukke ruimte na wedstrijden met sporters praten tijdens de Olympische…

Lees meer

Belasting voor superrijken een stapje dichterbij

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de…

Lees meer

Extinction Rebellion protesteert op Schiphol en Maastricht Aachen Airport

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) protesteren zaterdag op Schiphol en Maastricht Aachen Airport. Ook op luchthavens elders in Europa voeren klimaatactivisten actie, net als in…

Lees meer

Rotterdams Zomercarnaval voor de veertigste keer van start

Een kleurrijke stoet van dansers en praalwagens trekt zaterdag vanaf het middaguur door de binnenstad van Rotterdam. Het is de veertigste keer dat de straatparade…

Lees meer

Faissal Taghi uitgeleverd vanuit Dubai aan Nederland: ‘Criminelen zijn niet onaantastbaar’

De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar…

Lees meer

Soundmixshowlegende Jacques d’Ancona (86) overleden

Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d’Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D’Ancona begin deze maand zijn laatste stuk…

Lees meer

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer