main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 januari 2022 — 12:14

Onderzoek wijst uit: 2G-beleid voegt niets meer toe en kan van tafel

Het effect van 2G-beleid is flink afgenomen en invoering ervan heeft op dit moment geen zin. De omikronvariant gooit roet in het eten, blijkt uit een onderzoek van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel (3G), maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.

Twee maanden geleden, toen de deltavariant nog dominant was, had 2G volgens de onderzoekers wél beter gewerkt dat het huidige 3G-beleid. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. De besmettingscijfers gaan momenteel door het dak. De afgelopen week werden een recordaantal van ongeveer 250.000 mensen positief getest op het coronavirus. Tussen zondag- en maandagochtend werden 42.472 gevallen geconstateerd, een dagrecord.

Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd. In een begeleidende brief zegt hij niet of dit betekent dat het kabinet zal afzien van 2G. Hij stuurt het alleen door “zodat u de uitkomsten mee kunt nemen”, is in die brief aan het parlement te lezen.

Omstreden

De invoering van 2G is politiek omstreden. Mensen die niet gevaccineerd zijn en ook niet recent aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting hebben volgens de huidige regels nog de mogelijkheid om een coronatest te doen. Die mogelijkheid zou vervallen. Zo wordt de druk om een vaccin te nemen te hoog opgevoerd, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Met het nieuwe onderzoek in het achterhoofd lijkt de kans op steun van de oppositie voor 2G-beleid verder te zijn afgenomen.

Quarantaineplicht

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther houdt het kabinet rekening met een verdere stijging van de besmettingscijfers. “Door het openen van de scholen bijvoorbeeld. Maar dat gebeurt vanuit een veel comfortabelere uitgangspositie dan twee jaar geleden, toen besmettingscijfers van ongeveer vijfduizend ons verontrusten.” De omikronvariant lijkt een stuk minder ziekmakend en de oplopende besmettingscijfers zijn niet terug te zien in de ziekenhuizen, die juist steeds verder leeglopen.

Een belangrijk vraagstuk voor het kabinet op dit moment is hoe om te gaan met de quarantaineplicht, zegt De Winther. Met de stijgende besmettingscijfers neemt ook het aantal mensen dat in quarantaine moet toe. Er klinken steeds meer geluiden om de regels te versoepelen. Gebeurt dat niet, dan dreigt Nederland ontwricht te worden, waarschuwt bijvoorbeeld werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Bijvoorbeeld treinen die niet kunnen rijden omdat er geen machinisten zijn”, legt De Winther uit. “Dat is wel een punt van zorg momenteel.”

LEES OOK: Omikron ontwricht allerlei sectoren: ‘Het is een ontzettend groot probleem en zal komende jaren doorzetten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!

Aanvulling en correctie WNL Op Zondag

Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…

Lees meer

Is het Europese asielsysteem doodziek? ‘Inefficiënt en onmenselijk’

Het asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…

Lees meer

Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…

Lees meer

Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…

Lees meer

PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…

Lees meer

Dem. Justitieminister Dilan Yesilgöz: ‘Wij halen actief geen Nederlandse IS-strijders op’

Lijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…

Lees meer

Politie maakt einde aan blokkade A12 door klimaatactivisten

De politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…

Lees meer

Moet het toeslagenstelsel op de schop? ‘We moeten uit deze vicieuze cirkel’

Werken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…

Lees meer

Ontploffing bij woning met regenboogvlag in Amsterdam

Bij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…

Lees meer

Moet de bruine kroeg een monumentenstatus krijgen? ‘Erkenning van historische waarde’

De bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…

Lees meer