main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 januari 2022 — 12:14

Onderzoek wijst uit: 2G-beleid voegt niets meer toe en kan van tafel

Het effect van 2G-beleid is flink afgenomen en invoering ervan heeft op dit moment geen zin. De omikronvariant gooit roet in het eten, blijkt uit een onderzoek van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel (3G), maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.

Twee maanden geleden, toen de deltavariant nog dominant was, had 2G volgens de onderzoekers wél beter gewerkt dat het huidige 3G-beleid. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. De besmettingscijfers gaan momenteel door het dak. De afgelopen week werden een recordaantal van ongeveer 250.000 mensen positief getest op het coronavirus. Tussen zondag- en maandagochtend werden 42.472 gevallen geconstateerd, een dagrecord.

Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd. In een begeleidende brief zegt hij niet of dit betekent dat het kabinet zal afzien van 2G. Hij stuurt het alleen door “zodat u de uitkomsten mee kunt nemen”, is in die brief aan het parlement te lezen.

Omstreden

De invoering van 2G is politiek omstreden. Mensen die niet gevaccineerd zijn en ook niet recent aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting hebben volgens de huidige regels nog de mogelijkheid om een coronatest te doen. Die mogelijkheid zou vervallen. Zo wordt de druk om een vaccin te nemen te hoog opgevoerd, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Met het nieuwe onderzoek in het achterhoofd lijkt de kans op steun van de oppositie voor 2G-beleid verder te zijn afgenomen.

Quarantaineplicht

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther houdt het kabinet rekening met een verdere stijging van de besmettingscijfers. “Door het openen van de scholen bijvoorbeeld. Maar dat gebeurt vanuit een veel comfortabelere uitgangspositie dan twee jaar geleden, toen besmettingscijfers van ongeveer vijfduizend ons verontrusten.” De omikronvariant lijkt een stuk minder ziekmakend en de oplopende besmettingscijfers zijn niet terug te zien in de ziekenhuizen, die juist steeds verder leeglopen.

Een belangrijk vraagstuk voor het kabinet op dit moment is hoe om te gaan met de quarantaineplicht, zegt De Winther. Met de stijgende besmettingscijfers neemt ook het aantal mensen dat in quarantaine moet toe. Er klinken steeds meer geluiden om de regels te versoepelen. Gebeurt dat niet, dan dreigt Nederland ontwricht te worden, waarschuwt bijvoorbeeld werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Bijvoorbeeld treinen die niet kunnen rijden omdat er geen machinisten zijn”, legt De Winther uit. “Dat is wel een punt van zorg momenteel.”

LEES OOK: Omikron ontwricht allerlei sectoren: ‘Het is een ontzettend groot probleem en zal komende jaren doorzetten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer