main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 januari 2022 — 12:14

Onderzoek wijst uit: 2G-beleid voegt niets meer toe en kan van tafel

Het effect van 2G-beleid is flink afgenomen en invoering ervan heeft op dit moment geen zin. De omikronvariant gooit roet in het eten, blijkt uit een onderzoek van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel (3G), maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.

Twee maanden geleden, toen de deltavariant nog dominant was, had 2G volgens de onderzoekers wél beter gewerkt dat het huidige 3G-beleid. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. De besmettingscijfers gaan momenteel door het dak. De afgelopen week werden een recordaantal van ongeveer 250.000 mensen positief getest op het coronavirus. Tussen zondag- en maandagochtend werden 42.472 gevallen geconstateerd, een dagrecord.

Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de bevindingen van de onderzoekers naar de Tweede Kamer gestuurd. In een begeleidende brief zegt hij niet of dit betekent dat het kabinet zal afzien van 2G. Hij stuurt het alleen door “zodat u de uitkomsten mee kunt nemen”, is in die brief aan het parlement te lezen.

Omstreden

De invoering van 2G is politiek omstreden. Mensen die niet gevaccineerd zijn en ook niet recent aantoonbaar hersteld zijn van een coronabesmetting hebben volgens de huidige regels nog de mogelijkheid om een coronatest te doen. Die mogelijkheid zou vervallen. Zo wordt de druk om een vaccin te nemen te hoog opgevoerd, vindt een groot deel van de Tweede Kamer. Met het nieuwe onderzoek in het achterhoofd lijkt de kans op steun van de oppositie voor 2G-beleid verder te zijn afgenomen.

Quarantaineplicht

Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther houdt het kabinet rekening met een verdere stijging van de besmettingscijfers. “Door het openen van de scholen bijvoorbeeld. Maar dat gebeurt vanuit een veel comfortabelere uitgangspositie dan twee jaar geleden, toen besmettingscijfers van ongeveer vijfduizend ons verontrusten.” De omikronvariant lijkt een stuk minder ziekmakend en de oplopende besmettingscijfers zijn niet terug te zien in de ziekenhuizen, die juist steeds verder leeglopen.

Een belangrijk vraagstuk voor het kabinet op dit moment is hoe om te gaan met de quarantaineplicht, zegt De Winther. Met de stijgende besmettingscijfers neemt ook het aantal mensen dat in quarantaine moet toe. Er klinken steeds meer geluiden om de regels te versoepelen. Gebeurt dat niet, dan dreigt Nederland ontwricht te worden, waarschuwt bijvoorbeeld werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Bijvoorbeeld treinen die niet kunnen rijden omdat er geen machinisten zijn”, legt De Winther uit. “Dat is wel een punt van zorg momenteel.”

LEES OOK: Omikron ontwricht allerlei sectoren: ‘Het is een ontzettend groot probleem en zal komende jaren doorzetten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer