Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Horeca voert druk op en wil vóór het weekend duidelijkheid: ‘Het is mooi geweest’

Peter Visser

De horeca moet vóór het weekend horen waar het aan toe is. Daarvoor waarschuwt voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robèr Willemsen. "Hoog op het prioriteitenlijstje en complimenten over hoe we ons gedragen in de twee jaar; het is mooi geweest. Het moet concreet worden." Hij ziet dat de actiebereidheid onder zijn leden groot is.

Willemsen had vorige week al versoepelingen verwacht. "Daar is afgelopen weekend heel indringend over gesproken en ik ben blij dat burgemeesters steun uitspreken", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Wij moeten vóór het weekend horen waar we volgende week aan toe zijn. De eerste aanzet is open onder redelijke voorwaarden en aan de gang. Dat is keihard nodig."

Ook de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden het tijd voor duidelijkheid. Het kabinet moet volgens hen voor de horeca en cultuursector concreter maken wat het vooruitzicht is. Het is niet voldoende om tegen deze sectoren te zeggen dat er op 25 januari opnieuw gekeken wordt naar eventuele heropeningen, zoals het kabinet nu van plan is. De burgemeesters kwamen maandagavond digitaal bijeen met justitieminister Dilan Yesilgöz.

Volgens de KHN-voorzitter staan de burgemeesters "met beide benen in de maatschappij", in tegenstelling tot bewindslieden in Den Haag. Zij kijken vooral naar het "medische plaatje", zegt hij verwijtend. "Zij zijn inmiddels zo'n beetje de enige die nog deze strenge maatregelen voorstaan. Niet alleen als je naar Nederland kijkt, maar ook als je naar Europa kijkt. Dus het is hoogtijd om verder te gaan versoepelen en ons op een veilige manier te laten openen."

'Kabinet met rug tegen de muur'

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther denkt dat de oproep van Willemsen niet aan dovemansoren is gericht. "Het kabinet staat met de rug tegen de muur. Dat is ook waarom we hebben gezien dat ze vorige week opeens met de winkels besloten een extra stap te zetten. Er was sprake van een soort coronarevolte in het land, op alle fronten. Niet alleen ondernemers zeiden 'we redden het niet meer', ook burgemeesters lieten van zich horen."

"Als je naar de cijfers kijkt, en je ziet 317 mensen op de ic, is het ook moeilijk te verkopen aan de samenleving als geheel om alles maar op slot te houden", gaat hij verder. "Het kabinet moet dus bewegen en ik verwacht dat dat rond de horeca en cultuursector ook gaat gebeuren. Ik denk dat de oproep van de burgemeesters niet voor niks is. Zij hebben natuurlijk ook overleg met bewindspersonen. We zullen denk ik eerder horen dat de horeca goed nieuws krijgt."

Routekaart

Eventuele versoepelingen moeten wel redelijk zijn, zegt Willemsen. "We moeten kunnen ondernemen. Het kabinet moet niet komen aanzetten moet bijvoorbeeld sluiting om vijf uur. Wij hebben een routekaart gemaakt en die zullen we donderdag nogmaals onder de aandacht brengen en de komende dagen in gesprekken met de ministeries aanbieden. Die kaart zal men grotendeels moeten volgen om het acceptabel te houden voor onze branche."

Daarop staat dat de horeca in eerste instantie tot acht uur gasten moet kunnen verwelkomen en die tot tien uur moet kunnen blijven schenken. Willemsen: "Daarmee voorkomen we kroeghoppen, maar zorgen we er toch voor dat ondernemers kunnen draaien. Uiteraard met voorlopig nog een coronatoegangsbewijs en placering. We zijn bereid dat goed te doen, maar dat zijn wel de minimale voorwaarden waaronder we open moeten."

Meer acties dreigen

Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, krijgen de acties van afgelopen weekend mogelijk een vervolg. Toen opende door het hele land horecaondernemers tijdelijk de deuren. "We hebben het nieuws bereikt en daarmee een belangrijk bericht uitgedragen, maar dat heeft onze situatie nog niet verbeterd", zegt restauranthouder Jeroen de Gilde. "Ons restaurant is nog steeds gesloten en we hebben niet meer steun ontvangen. Mocht het zo zijn dat er geen versoepelingen aankomen voor de restaurantbranche, zijn we genoodzaakt om weer een protest te houden." Hij hoopt dat de KNH daartoe oproept. "Dan mogelijk kunnen we iets veranderen."

Oproepen tot een landelijk protest zal Willemsen niet doen. "We kunnen niet oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar we horen van lokale afdelingen dat de actiebereidheid nog veel groter is dan afgelopen weekend. We begrijpen heel goed dat dit speelt en die druk hebben we ook neergelegd bij het kabinet en de burgemeesters."

Willemsen wil in gesprek blijven. "Wij willen voorkomen dat we tegenover de lokale overheden komen te staan en tegenover nieuwe bewindspersonen, die wellicht het beste met ons voorhebben. Maar dan zal het kabinet ons ook echt iets moeten geven vóór aankomend weekend."

Kritiek

Vanuit de horeca klinkt kritiek in de richting van de brancheorganisatie, omdat ze hun lobbystrategie niet op orde zouden hebben. Ondernemers begrijpen niet dat contactberoepen en niet-essentiële winkels sinds zaterdag wel weer open konden. "Ik denk dat het goed gaat met de lobby", pareert Willemsen. "Maar ik begrijp de frustratie bij ondernemers heel goed. Ik ben zelf ook ondernemer en ik vind het vervelend dat we achter in de rij staan en dat de compensatiepakketten niet iedereen bereiken. Ik denk wel dat wij zaken met elkaar bereikt hebben, maar ik heb er alle begrip voor dat de achterban kritisch is op bepaalde punten."

LEES OOK: Directeur KHN: meer acties horeca zullen volgen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau