Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe serieus is de koopkrachtdaling? ‘Het lijkt erop alsof er minder geld in de portemonnee zit’

Premier Mark Rutte en het kabinet worden vandaag flink aan de tand gevoeld in de Tweede Kamer, omdat zij de regeringsverklaring hebben afgelegd. Zelfs de fracties die grotendeels achter de ambities van het kabinet staan vragen zich af hoe realistisch en haalbaar deze zijn. De vragen die op tafel liggen zullen voornamelijk financieel van aard zijn. Er is immers nooit eerder een kabinet geweest dat van plan was om met zoveel geld te smijten.

De rechterflank van de Kamer maakt zich zorgen over het immigratiebeleid en de klimaatplannen, terwijl links zich afvraagt waarom het kabinet zich niet waagt aan serieuze lastenverzwaring voor het bedrijfsleven. Daarbovenop vindt de gehele oppositie dat er iets gedaan moet worden aan de achterblijvende koopkracht van de AOW'ers.

Financiële tegenvaller

Overigens gaat vrijwel elk huishouden in Nederland er financieel op achteruit door de inflatie. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft uitgerekend dat gezinnen maandelijks 40 euro minder te besteden hebben. Tweeverdieners met meerdere kinderen kunnen een terugval van meer dan 100 euro verwachten. Huishoudens die geen loonstijging krijgen in 2022, moeten rekening houden met een koopkrachtdaling tot ruim 200 euro per maand.

De historisch hoge inflatie loopt enorm op door de stijgende energieprijzen. Het kabinet heeft een verlagende belasting aangegeven, waarmee de hoge kosten enigszins gecompenseerd worden. Volgens Nibud is dat echter niet genoeg om de gehele koopkrachtdaling op te vangen.

Minder geld

"Het lijkt erop alsof er minder geld in de portemonnee zit", omschrijft econoom Esther van Rijswijk in Goedemorgen Nederland het probleem van koopkrachtdaling. Voor een euro krijg je dus minder dan voorheen. "Je ziet het in de horeca, waar de prijzen zijn gestegen. Auto's zijn duurder. Je ziet het op heel veel plekken."

Volgens Van Rijswijk zal de druk op het kabinet toenemen. De vraag is wat zij hier tegen kunnen doen. "Belasting verlagen of heel gericht bepaalde groepen mensen geld geven", zegt Van Rijswijk, die toegeeft dat het "echt heel lastig" is om dit probleem op te lossen.

Ook benieuwd hoeveel u erop achteruitgaat aankomend jaar? Dat berekent u hier.

LEES OOK: Kamer debatteert over regeringsverklaring Rutte IV: ‘Koopkrachtreparatie mogelijk één van de uitkomsten’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau