Kans op Russische inval in Oekraïne wordt steeds groter: ‘Er zit emotie bij en dat is gevaarlijk’
De situatie aan de Russische grens met Oekraïne is nog altijd alarmerend. De diplomatieke gesprekken tussen Poetin en de Amerikaanse regering zijn op niks uitgelopen. Daarbovenop claimt het Witte Huis dat zij bewijs in handen heeft dat Rusland een inval op Oekraïense bodem aan het voorbereiden is.
Het Russische leger staat al sinds begin december geposteerd aan de grens met Oekraïne. De dreiging dat Rusland zijn buurland binnenvalt wordt steeds groter. "Militair gezien kan het", zegt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de mogelijke inval.
De Kruif vergelijkt het met een voetbalwedstrijd. Rusland is de topfavoriet, waar Oekraïne een middelmatig elftal is. "Uiteindelijk zal Rusland winnen. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk wordt als ze zouden aanvallen." Oekraïne vecht namelijk voor zijn eigen land en heeft nog enkele voordelen. "Ze hebben al zeven jaar oorlog, dus ook ervaring. Het terrein kennen ze en ze hebben de laatste jaren goed geoefend, door de NAVO."
Provocatieactie
Volgens Amerikadeskundige van Instituut Clingendael, Willem Post, zou het bij de Russische provocatie-actie gaan om "speciaal getrainde Russische agenten die de grens met Oekraïne oversteken en zich mengen onder de bevolking in het oosten". Want daar is de burgeroorlog gaande en wonen ook veel Russen. "Daar zou een aanslag kunnen worden gepleegd. Dat zou voor Poetin een reden zijn om Oekraïne binnen te vallen."
De Verenigde Staten, die dus overtuigd zijn dat de Russen een inval optuigen, komen vandaag met nadere details. "Dat past allemaal in dit schimmige spel van escalatie. Dit is vooralsnog diplomatieke handjedruk, maar er zit emotie bij en dat is gevaarlijk."
Wensen Poetin
De Russen eisen zwart op wit antwoorden van Amerika op hun wensen. Een van de wensen van Poetin is dat Oekraïne geen lid van de NAVO wordt. "Maar ook Zweden en Finland niet", zegt Post, die nog een eis van Rusland noemt. "Oorlogsmaterieel en troepen moeten teruggetrokken worden uit Oost-Europese NAVO-landen." Denk aan Polen. "De Amerikanen moeten van Rusland ook hun kernwapens terugtrekken uit Europa."
Voor de NAVO en de VS zijn dit "onbespreekbare eisen". En dat maakt de situatie extra gevaarlijk volgens de deskundige. "Als er zulke zware eisen worden gesteld en de Amerikanen komen met wat wisselgeld. De Russen vinden dat onvoldoende. En wat ook meespeelt is dat Poetin droomt van herstel van het oude Russische rijk en ziet Oekraïne daar als onderdeel van."
Gevolgen inval
De Amerikaanse president Joe Biden gaf eerder al aan serieuze stappen te ondernemen als Rusland Oekraïne binnenvalt. Biden zei in een van de gesprekken met Poetin geen aanvalsoorlog te beginnen, maar dat wel financiële sancties volgen.
In 2014, na de annexatie van de Krim, dreigde toenmalig president Barack Obama ook al met zware sancties. "Obama durfde toen niet echt door te pakken", gaat Post verder. "Biden heeft laten doorschemeren dat het Rusland kan uitsluiten uit het wereldbankensysteem. Dan leg je als het ware alles plat."
Europa
Europa wordt door Poetin min of meer buitenspel gezet. De Russische wereldleider wil immers alleen om tafel met Biden. Of de VS nu gaat optreden of niet, Poetin kan ook wat terugdoen en dat zal dan ook in Europa voelbaar zijn. "Poetin kan de gaskraan dichtdraaien. Wij zijn voor zo'n 35 tot 40 procent afhankelijk van Russisch gas. Als dit uit de klauwen loopt, hebben wij een februarimaand met koude voeten."
'Blufpoker'
Nog een punt van kritiek van Poetin is dat de VS kernwapens heeft waarmee Moskou "binnen vijf minuten geraakt kan worden". Het antwoord van Rusland is net zo schokkend, vertelt Post. Dat kan met nieuwe nucleaire onderzeeërs heel dichtbij Amerika komen en binnen vijf minuten Washington raken. "Van zulke taal lopen de rillingen over het lijf. Vooralsnog hopen wij dat het vooral blufpoker is. Maar eerlijk gezegd lijkt het daar niet op."
LEES OOK: NAVO praat met Rusland om opnieuw ‘Koude Oorlog’ te voorkomen