Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Cultuursector bereidt juridische stappen voor tegen sluiting: ‘Zaken vaak niet succesvol’

Het kabinet kondigde vrijdag versoepelingen aan, maar tot grote teleurstelling van de cultuursector moet het de deuren voorlopig nog gesloten houden. De branche is het beu en bereidt juridische stappen voor. Om hun stem te laten horen, is de cultuursector ook een ludieke actie gestart: theaters openen de deuren als kapsalon.

Het initiatief om theaterzalen om te dopen tot heuse kapsalons kwam van acteur Diederik Ebbinge en cabaretière Sanne Wallis de Vries. Zo kunnen klanten tijdens een knipbeurt genieten van een kleine cabaretshow. Woensdag zal deze actie plaatsvinden en inmiddels hebben theaters door het hele land aangegeven mee te doen met dit protest.

Juridische stappen

"Het zijn signalen dat het geen draagvlak meer vindt. Het kan niet meer zo blijven en het moet gewoon open", zegt theaterproducent Hans Cornelissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "En ook niet met een beetje, een kwart van de zaal. Daar hebben wij niks aan. Er is geen gegronde reden om het niet te doen."

Said Kasmi, wethouder Onderwijs in Rotterdam, begrijpt de ludieke actie. "Ik zie het ook als een soort wanhoopsdaad van de cultuursector, om van zich te laten horen."

Net zoals in België hoopt de cultuursector in Nederland dat de beperkende maatregelen middels een rechtszaak worden opgeheven. "De kennis leert dat alle rechtszaken tegen de overheid om beperkingen op te heffen niet echt succesvol zijn geweest", vertelt de wethouder.

Schade

Vooral de eenmanszaken en zzp'ers verkeren door de beperkende maatregelen in zwaar weer. Dit is voor hen direct voelbaar, maar ook op lange termijn zal de schade aanzienlijk groot zijn. "Zij hebben geen bestaanszekerheid meer en je ziet dat jong talent wegloopt", doelt Kasmi op bijvoorbeeld theatertechnici en podiumbouwers. "Dat soort belangrijke vaklui is op zoek naar ander werk." Met andere woorden krijgt de cultuursector, zodra de deuren weer open mogen, met een personeelsprobleem te maken.

Daar komt nog het volgende probleem bij volgens de onderwijswethouder. "In het najaar worden keuzes gemaakt over een vervolgopleiding. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je als student nu drie keer achter je oren krabt voordat je een studie kiest in de richting van de cultuursector."

LEES OOK: Onbegrip over gesloten sectoren: ‘Het kabinet beseft niet wat cultuur voorstelt’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau