Hoogleraar geneeskunde Marcel Levi: tijd voor nieuw soort OMT
Het is tijd voor een breder ingericht en nieuw adviesorgaan van de regering voor de coronapandemie. Dat zegt hoogleraar geneeskunde Marcel Levi in WNL Op Zondag op NPO 1. Hij vindt het huidige adviesorgaan, het Outbreak Management Team (OMT), te beperkt in de verschillende disciplines. "Toen het allemaal begon hadden we te maken met een nieuw virus en dan kijk je naar virologen. Maar we zijn inmiddels twee jaar verder."
De virologen uit het OMT hebben volgens hem "ontzettend goed werk" geleverd. "Maar zij zijn niet de mensen die patiënten behandelen. Dat zijn anderen. Er daar zitten er ook niet superveel van in het OMT. Dat is de kritiek van de medische wereld. Er zit bijvoorbeeld ook helemaal geen verpleegkundige en geen huisarts in het OMT, maar die hebben hier toch ook wel wat mee te maken."
Volgens Levi moet er een veel breder ingericht adviesorgaan worden gesmeed, waarin niet alleen meer medische disciplines zijn vertegenwoordigd. "Waarom zitten er geen bestuurskundigen, economen, juristen, ethici en gedragswetenschappers in zo'n soort adviesorgaan?", vraagt de hoogleraar zich af. "De commissie kan veel breder worden samengesteld."
Hij vindt dat het nieuwe kabinet zich hierover moet buigen. "De regering kiest wie adviseert. Ze zijn misschien wel erg gefixeerd op dat team dat in het begin fantastisch was, maar waarvan je nu kunt zeggen dat ze ook eens andere disciplines moeten laten toetreden."
'Outbreak is voorbij'
Ook directeur van debatcentrum De Balie in Amsterdam Yoeri Albrecht vindt het tijd voor een wisseling van de wacht. "Vanaf het begin af aan is het OMT heel smal samengesteld, met weinig soorten specialisten. Het zijn geen hartchirurgen, geen gezondheidseconomen. Op het moment dat er een nieuw kabinet aantreedt, wissel dan de leden van het OMT. Het had veel eerder moeten gebeuren en in andere landen gebeurt het ook. Na twee jaar kun je wel zeggen dat de outbreak voorbij is."
Albrecht pleit ervoor om de leden van het OMT met een lintje te bedanken. "Die mensen hebben zich ongelooflijk hard ingezet en het halve land over zich heen gekregen." Maar nu moeten ze toch echt plaatsmaken, vindt hij. "Alleen al om het feit dat ze niet gekozen zijn, ongelofelijk veel invloed hebben en na twee jaar aan tunnelvisie kunnen leiden."
Dat levert risico's op voor de samenleving, stelt hij. "Er zijn hartpatiënten en kinderen die gevaar lopen. Waarom zit er geen goede pedagoog in het OMT?" Ook wijst hij naar het aantal jongeren dat zich eenzaam en depressief voelt. "Het is tijd voor een andere voorzitter en tijd voor andere leden."
'Beter luisteren naar andere adviesorganen'
Ook vindt Albrecht dat het kabinet beter moet luisteren naar de andere adviesorganen. Dat de minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens, niet mocht aanschuiven bij het Catshuisoverleg, vindt hij een teken aan de wand. "Het blijkt dat de rapporten die aan de minister van Volksgezondheid werden gestuurd over de invoering van de QR-code en coronapas genegeerd werden. Ook daar zitten allerlei professoren achter. Het blijkt dat er voornamelijk geluisterd wordt naar het OMT. De ruimte moet breder worden, om zo de risico's voor de hele samenleving beter te waarborgen."