main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 15 januari 2022 — 21:47

‘De onderklasse betaalt altijd de prijs voor de onverschilligheid van de bovenklasse’

Maaike van Charante groeide op in de Haagse Schilderswijk en zag de wijk in de loop der jaren transformeren: van een Haagse volksbuurt die overbevolkt was naar een wijk die voor 90 procent uit mensen met een migratieachtergrond bestaat. Charante dook de archieven in om uit te zoeken hoe de wijk zo heeft kunnen veranderen en schreef ‘Het verdriet van de Schilderswijk’.

“De mensen uit de Schilderswijk hebben heimwee naar de sfeer. Deze mensen zijn geworteld en zitten er niet op te wachten om te emigreren”, ontdekte Charante terwijl ze erover vertelt in WNL’s ‘In de Kantine’ op NPO Radio 1. En precies dat triggerde bij haar de vraag waarom er dan toch veel inwoners van de wijk zijn vertrokken.

Laksheid van de gemeente

“Ik verwijt immigranten niks, het heeft alles te maken met de laksheid van de gemeente. Op het moment dat Schilderwijkers gingen protesteren toen er steeds meer arbeidsmigranten in de wijk werden geplaatst, werd hen wel toegezegd dat deze mensen verspreid werden over de stad, maar dat gebeurde vervolgens niet.” Hierdoor is de wijk dus langzaam compleet veranderd. “Zelfs een groot deel van de huizen is vervangen. De onderklasse betaalt dus altijd de prijs voor de onverschilligheid van de bovenklasse”, aldus Charante.

‘Omvolking’

“Elke keer als de Schilderwijkers aangaven dat de wijk veranderde, werd hen het zwijgen opgelegd. Als ze aangaven ‘wij worden vervangen’ dan werd er gezegd ‘dat is racisme’.”

In haar boek spreekt Charante zelfs van ‘omvolking’, een zeer gevoelige term aangezien deze ook in de nazi-ideologie werd gebruikt. Maar volgens Charante is deze term enkel gevoelig, omdat deze gevoelig “gemaakt” is. “De toonaangevende klasse, zoals wetenschappers, vertellen wat er allemaal fout is aan termen. Maar mensen uit die arme wijken houden geen termen over om te vertellen wat er aan de hand is.”

LEES OOK: Inwoners Haagse Schilderswijk de straat op uit woede over rellen

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer