‘De onderklasse betaalt altijd de prijs voor de onverschilligheid van de bovenklasse’
Maaike van Charante groeide op in de Haagse Schilderswijk en zag de wijk in de loop der jaren transformeren: van een Haagse volksbuurt die overbevolkt was naar een wijk die voor 90 procent uit mensen met een migratieachtergrond bestaat. Charante dook de archieven in om uit te zoeken hoe de wijk zo heeft kunnen veranderen en schreef 'Het verdriet van de Schilderswijk'.
"De mensen uit de Schilderswijk hebben heimwee naar de sfeer. Deze mensen zijn geworteld en zitten er niet op te wachten om te emigreren", ontdekte Charante terwijl ze erover vertelt in WNL's 'In de Kantine' op NPO Radio 1. En precies dat triggerde bij haar de vraag waarom er dan toch veel inwoners van de wijk zijn vertrokken.
Laksheid van de gemeente
"Ik verwijt immigranten niks, het heeft alles te maken met de laksheid van de gemeente. Op het moment dat Schilderwijkers gingen protesteren toen er steeds meer arbeidsmigranten in de wijk werden geplaatst, werd hen wel toegezegd dat deze mensen verspreid werden over de stad, maar dat gebeurde vervolgens niet." Hierdoor is de wijk dus langzaam compleet veranderd. "Zelfs een groot deel van de huizen is vervangen. De onderklasse betaalt dus altijd de prijs voor de onverschilligheid van de bovenklasse", aldus Charante.
'Omvolking'
"Elke keer als de Schilderwijkers aangaven dat de wijk veranderde, werd hen het zwijgen opgelegd. Als ze aangaven 'wij worden vervangen' dan werd er gezegd 'dat is racisme'."
In haar boek spreekt Charante zelfs van 'omvolking', een zeer gevoelige term aangezien deze ook in de nazi-ideologie werd gebruikt. Maar volgens Charante is deze term enkel gevoelig, omdat deze gevoelig "gemaakt" is. "De toonaangevende klasse, zoals wetenschappers, vertellen wat er allemaal fout is aan termen. Maar mensen uit die arme wijken houden geen termen over om te vertellen wat er aan de hand is."
LEES OOK: Inwoners Haagse Schilderswijk de straat op uit woede over rellen