Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nieuwe kabinet gevoelig voor kritiek: ‘Druk uit samenleving heeft invloed gehad’

Peter Visser

De druk van burgemeesters en ondernemers om de huidige coronamaatregelen te versoepelen heeft geholpen, zegt politiek verslaggever Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Gisteren werd bekend dat het nieuwe kabinet op zijn eerste coronapersconferentie zal aankondigen dat de harde lockdown ten einde komt.

Hij denkt dat burgemeesters en ondernemers goed hebben aangevoeld dat het kabinet op dit moment vatbaar is voor kritiek. "Het was al niet een hele lekkere week voor de nieuwe ploeg", doelt hij op de Groningse gaskraan die waarschijnlijk tóch verder open moet en "het lijk uit de kast rond het asielbeleid". En dan is Nederland ook nog "de gekke Henkie" van Europa als het gaat om het coronabeleid, zegt De Winther. "In heel Europa mag van alles en hier is de hele boel op slot."

Het kabinet, dat maandag begon, ontkwam er daardoor niet aan om "een gebaar te maken", om zo te laten zien dat "er echt een nieuwe ploeg zit". Maar "het bijzondere is wel dat het daar aan het begin van de week nog niet op leek. Je ziet dat de druk uit de samenleving een enorme invloed heeft gehad."

Burgemeesters draaien duimschroeven aan

Ook steeds meer burgemeesters mengen zich. Burgervader van Dordrecht Wouter Kolff zei donderdagavond in Op1 dat er onder de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad eensgezindheid was om te streven naar versoepelingen. Ook zeggen verschillende burgemeesters dat ze niet gaan handhaven bij ondernemers die morgen - uit protest - hoe dan ook de deuren openen.

De Winther: "Het valt mij op dat burgemeesters nu redelijk massaal verklaren dat ze niet gaan handhaven. Het is winkelen geblazen in Valkenburg en de burgemeester van Amsterdam (Femke Halsema, red.) zegt dat ze 2G niet ziet zitten. Je ziet dat men zich koningen en koninginnetjes waant en denkt: we gaan het zelf bepalen."

Hij vindt het aan de Tweede Kamer om dat kritische geluid te laten horen. "Die moet eigenlijk bijsturen. Dat is niet de taak van de burgemeesters. We hebben de Kamer de afgelopen maand eigenlijk helemaal niet gezien."

Politieke verandering

Volgens De Winther is de houding van het nieuwe kabinet ten opzichte van 'de witte jassen', het OMT, veranderd. Eerder liet Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, al weten niet alleen te willen sturen op de cijfers van het OMT. "Je ziet dat D66 het coronadossier op een andere manier wil aanvliegen."

Ook minister Wopke Hoekstra stond niet bekend "als iemand die heel erg aan de kant van de witte jassen stond", zegt De Winther. "Nu is hij vicepremier en mag hij er wat meer over zeggen. Er heeft een politieke verandering plaatsgevonden en ze hebben geprobeerd te luisteren naar het sentiment dat in de samenleving leeft."

LEES OOK: Burgemeesters draaien duimschroeven aan en willen versoepelingen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau