main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2022 — 10:32

Horecaondernemers door het hele land willen morgen open: ‘Betalen keer op keer de rekening’

Horecaondernemers door het hele land willen morgen de deuren openen, ongeacht de uitkomst van de coronapersconferentie. Uit de donderdag uitgelekte hoofdlijnen van het nieuws waarmee het kabinet vanavond komt, blijkt dat er waarschijnlijk geen versoepelingen komen voor de horeca- en cultuursector.

De grootste kroegbaas van Nederland, Laurens Meyer, heeft aangekondigd morgen hoe dan ook gasten te willen ontvangen. Hij heeft kroegen door het hele land. “Wij betalen keer op keer de rekening. Nu al helemaal met België en Duitsland die onze klanten komen opeisen. Onze omzet is massaal verhuisd naar de buurlanden, dat kan zo niet langer”, zegt Meyer tegen het AD. “Er is geen enkele motivatie om ons nog langer gesloten te houden.”

Ook andere uitbaters willen morgen uit protest open gaan. In onder andere Enschede, Nijmegen, Zutphen, Bergen op Zoom, Goes, Tubbergen, Zwolle, Oisterwijk, Gorcum en Valkenburg hebben ondernemers aangekondigd morgen de deuren te willen openen.

‘Dramatisch’

Horecaondernemer Martin Bourgonje begrijpt waarom. “Het is dramatisch”, zegt hij over de huidige, zware lockdown. “Vooral voor dit soort sterrenzaken, waar mensen anderhalve meter van elkaar zitten. Wij zijn het enige land in Europa wat gesloten is op horecagebied. Als je ziet hoe de massa beweegt in een supermarkt, is het onbegrijpelijk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport worden vanaf zaterdag wel versoepeld. Volgens Bourgonje is het voor de horeca ingewikkelder om te lobbyen in Den Haag. “Er wordt gelobbyd, maar in de breedste zin van het woord. Ze pakken ook de kroegen en discotheken mee. De horeca is te breed om door één branchevereniging vertegenwoordigd te worden.”

En wanneer hij zijn deuren wel weer mag openen, zijn de problemen niet als sneeuw voor de zon verdwenen. “De toekomst wordt pittig. Als de gasten weer komen hebben wij niet voldoende personeel opgeleid om op dit hoge niveau in te zetten en de aantallen te kunnen draaien om de schulden weer terug te kunnen betalen.”

Ook verschillende winkeliers zouden zich bij het protest van horecaondernemers willen aansluiten, ondanks dat zij vanaf morgen op afspraak weer klanten mogen verwelkomen. Die versoepeling zou namelijk niet genoeg soelaas bieden. Om 19.00 vanavond licht het kabinet de definitieve coronaregels toe.

Burgemeesters: geldende coronaregels altijd uitgangspunt

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vinden dat de geldende coronaregels altijd het uitgangspunt blijven. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om die regels na te leven. Dat betekent dat winkeliers en horecaondernemers hun zaken zaterdag in principe niet mogen openen, als het kabinet dat vrijdag niet toestaat.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zei donderdag na het beraad dat de regels voor iedereen gelden. Hij raadt burgemeesters aan ondernemers die zich niet aan de regels houden te waarschuwen. Als dat niet helpt, zou er een boete uitgedeeld kunnen worden. Toch hebben verschillende burgemeesters laten weten het protest toe te staan.

Het Veiligheidsberaad onderschrijft wel de hele grote zorgen die er zijn over hoe het gaat in de samenleving. De burgemeesters hebben er bij justitieminister Dilan Yesilgöz op aangedrongen dat het kabinet vrijdag een doorkijkje geeft naar versoepelingen op de korte termijn. “We hopen dat het kabinet uitlegt wat er in de komende vier weken wel kan en wanneer dan, als het vrijdag nog niet kan. Want versoepelingen moeten er echt, echt komen”, aldus Bruls.

LEES OOK: Albert Verlinde woest om uitblijven versoepelingen voor cultuursector: ‘Gaan nu in ‘decadente’ lockdown’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans over de actuele politiek
– Schiphol-baas Dick Benschop en Shell-bestuurder Harry Brekelmans over luchtvaart en duurzaamheid
– Oud-Rusland correspondent Wierd Duk over Russische dreiging aan de grens van Oekraïne
– Reshma Roopram, wethouder in Barendrecht over ongewenst seksueel gedrag
Zondag 10 uur
OMT adviseert heropening samenleving tot 20.00 uur

De hele samenleving kan weer open tot 20.00 uur. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet, zo bevestigen bronnen na berichtgeving in…

Lees meer

Vandalen coronarellen ontlopen betalen aangerichte schade

Niet de daders, maar gemeenten, de overheid en verzekeraars draaien op voor de miljoenenschade die vandalen een jaar geleden hebben aangericht bij de avondklokrellen. Dat…

Lees meer

46.219 positieve tests, minder coronapatiënten in het ziekenhuis

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 46.219 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 11.287 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

500 zorgverleners bijna 2 jaar thuis met langdurige Covid

Minimaal vijfhonderd zorgmedewerkers zitten binnenkort twee jaar ziek thuis vanwege langdurige Covid, meldt FNV Zorg & Welzijn. Eind december opende de vakbond een meldpunt voor…

Lees meer

Politie stuurt sms naar 3500 Nijmeegse drugsgebruikers

Ruim 3500 drugsgebruikers in en rond Nijmegen krijgen maandag een sms van de politie. Hierin wordt hen gewezen op de wijze waarop ze hulp kunnen…

Lees meer

Automobilist komt om door eenzijdig ongeval bij Krabbendijke

Bij een eenzijdig ongeluk bij Krabbendijke (Zeeland) is vrijdagavond een automobilist om het leven gekomen, melde de politie. Het ongeval gebeurde op de N289, de…

Lees meer

Aantal chats Slachtofferhulp verdriedubbeld na BOOS-uitzending

Het aantal chatgesprekken dat Slachtofferhulp voert is verdriedubbeld sinds de BOOS-uitzending van donderdagmiddag over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice of Holland. Het aantal telefoontjes…

Lees meer

Aartsrivaal Taghi geliquideerd in Zuid-Spanje

De Utrechtse drugshandelaar Ebrahim Buzhu (52) is dood aangetroffen in Zuid-Spanje, meldt Het Parool. Hij gold volgens de krant als aartsvijand van Ridouan Taghi. Het…

Lees meer

Ierland heft vrijwel alle coronamaatregelen op

De Ierse regering gaat bijna alle coronamaatregelen versoepelen vanaf zaterdag om 06.00 uur ’s ochtends. De Ierse zender RTE meldt dat de horeca dan weer…

Lees meer

Aangifte van aanranding tegen itemregisseur The Voice

Een voormalig kandidaat van The Voice of Holland gaat aangifte van aanranding doen tegen een itemregisseur van het programma. Dat laat een belangenbehartiger van de…

Lees meer

Twee verdachten Mallorca-zaak komen op vrije voeten

Twee van de drie verdachten van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen vorig jaar zomer komen op vrije voeten. Dat heeft…

Lees meer

Dood gevonden man in Breukelen mogelijk omgekomen door misdrijf

Een 67-jarige man die donderdag dood werd aangetroffen in zijn woning in Breukelen is mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. Dat meldt de…

Lees meer