Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Groningers woest om besluit over gaswinning: ‘Wij voelen ons belazerd’

In Groningen zijn ze woest dat er door het kabinet toch weer is besloten om meer gaswinning uit de Groningse bodem te halen. De Provinciale Staten van Groningen roept het kabinet op om dit besluit per direct terug te draaien.

Dat werd gister besloten bij een spoeddebat. Als het Rijk besluit hier geen gehoor aan te geven, dan moet de opbrengst van de extra gaswinning in ieder geval terugvloeien naar de Groningers in het aardbevingsgebied. Ook willen de Provinciale Staten-leden dat er een wettelijk vastgelegde einddatum komt voor het definitief dichtdraaien van de gaskraan.

Groningen boos op kabinet

Dries Zwart, initiatiefnemer van het spoeddebat en fractievoorzitter van Partij voor het Noorden, wil het liefst dat de einddatum zo snel mogelijk is. "De afspraak is dat in 2022 de gasproductie uit Groningen op nul gaat. Deze belofte moet gehouden worden", zegt hij.

Het slechte nieuws is echter dat het zes van de negen grootgebruikers van gas niet lukt om op tijd van het Groningse gas af te gaan. Dat schrijft het Financieel Dagblad. "Dit is exact de reden waarom wij ons in Groningen belazerd voelen." Vanaf de beving in 2012 in Huizinge werd de Groningers "allerlei beloftes" gedaan, vertelt Zwart. "Snelle afhandeling en volledige vergoeding van de schade. Al die beloftes zijn nog steeds niet ingelost."

Aan veel huizen is zichtbare schade te zien. Zoals dikke scheuren in het plafond en de muren. Het feit is ook dat veel van deze burgers "tot hun overlijden daar wonen" en niet zomaar even kunnen verhuizen. "Zo staat Groningen ervoor. En dat met de belofte van de overheid hier iets aan te doen. Het is mensonterend. Wij zijn machteloos en kunnen geen kant op. Als je schade maakt, moet je deze vergoeden."

'Slecht beeld'

Duizenden mensen stonden deze week uren in de rij om een subsidie van 10.000 euro te innen. Genoeg Groningers kregen echter geen vergoeding, domweg omdat het potje op was. "Mensen moesten bedelen om een vergoeding. Ik ben boos en met mij vele, vele Groningers", sluit Zwart af.

Op dezelfde dag dat de Groningers in de rij stonden voor hun subsidie, stond het kabinet op het bordes. Telegraaf-verslaggever Wierd Duk vindt dat dit "een slecht beeld" geeft. "De hele aanpak van de tragedie in Groningen is bizar. De beving in Huizinge had een nationaal moment moeten zijn, maar kennelijk zitten de Groningers ver van de randstad waar de hoogopgeleide politici vandaan komen."

Duk verbaast zich erover dat deze situatie in Groningen "nog steeds niet op het netvlies van Den Haag" staat. "Onbegrijpelijk dat er zoiets gebeurt", doelt Duk op de duizenden Groningers die in de rij stonden voor een subsidie. "De woede is volstrekt begrijpelijk."

Hans Vijlbrief, staatssecretaris voor Mijnbouw gaat volgende week onder meer met bewoners in het aardbevingsgebied in gesprek.

LEES OOK: Groningen weer teleurgesteld: spoeddebat over ophogen gaswinning


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau