Diederik Gommers vindt dat kabinet niet enkel meer OMT-advies moet volgen: ‘De situatie is nu anders’
Het is volgens Diederik Gommers goed wanneer het kabinet niet enkel meer het advies van het Outbreak Management Team (OMT) volgt bij de corona-aanpak. Dat zei de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care vrijdagavond in Op1.
"Wij volgen het OMT" is een mantra dat premier Mark Rutte veel herhaald heeft tijdens de crisis. Maar nu de eerste lockdown bijna twee jaar geleden is, is het tijd om de medische belangen ook af te wegen tegen bijvoorbeeld de economische. "De situatie is nu echt anders", zegt Gommers, zelf tot februari 2022 nog lid van het OMT. "Nu is er een moment dat je niet meer kunt zeggen: we volgen alleen maar het OMT."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Vandaag was er een OMT-vergadering. Diederik Gommers: "Nu is er een moment dat je kunt zeggen als kabinet: 'we volgen niet meer alleen het OMT.’” #Op1 pic.twitter.com/nKsVwu4eCU
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) January 7, 2022
Het OMT is vandaag bij elkaar geweest en de leden hebben tijdens dat overleg "absoluut zorgen" uitgesproken, zegt Gommers. Zo wordt deze week het ene na het andere record verbroken als het gaat om het aantal coronabesmettingen, met vandaag bijna 35.000 positieve tests. "Er wordt opnieuw gerekend, en volgens mij zitten we volgende week nog een keer bij elkaar en dan komt er een advies naar het kabinet", zegt hij. "Het OMT adviseert op medische gronden, en het is aan het kabinet om rekening te houden met alle andere aspecten."
'Dan moet je accepteren dat er mensen doodgaan'
Als het gaat om het loslaten van de maatregelen benadrukt Gommers wederom dat het kabinet die afweging moet maken. "In de ideale wereld laat je de maatregelen voor jonge mensen onder de 50, nu met de omikronvariant, los", zegt hij zelf. "Je zou kunnen zeggen: laat die mensen een infectie krijgen, en dan bouwen ze natuurlijke afweer op."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Diederik Gommers over de invloed van #omikron. Diederik Gommers: "We kunnen de ouderen boven de 60 niet 100% meer beschermen." #Op1 pic.twitter.com/Kj5j092FXd
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) January 7, 2022
Maar wanneer je dat zou doen gaat het virus weer welig rond, en bereikt het de ouderen. "Die kunnen we dan niet helemaal 100 procent beschermen. Dat doen we nu met het vaccineren en de booster", zegt de ic-arts. "We zitten op 80 procent boven de 70 jaar, maar het is geen 100 procent. En dat maakt het zo moeilijk. Want dan weet je dat er mensen doodgaan, en dan moet je zeggen: dat moeten we accepteren."
Omikron
Gommers hoopt dat een nieuw kabinet ook staat voor een nieuwe corona-aanpak. "Het omikronvirus is echt anders dan de deltavariant", zegt hij. "Als je op detail gaat kijken komt hij zelfs anders in ons lichaam binnen en maakt het op een andere manier ziek."
Als het gaat om omikron zijn de cijfers uit Engeland, Denemarken en Zuid-Afrika voorzichtig positief te noemen. De variant zou minder ziekmakend zijn. Ook in Nederland dalen de ziekenhuisopnames. "Ook volgende week blijft het aantal ziekenhuis- en intensive care-opnames dalen naar verwachting", zegt Gommers.
Maar, "we zitten nog op harde data te wachten", zo benadrukt de ic-arts. "De ligduur is hetzelfde als bij de deltavariant. Maar in Engeland zie je meer opnames op de verpleegafdelingen, het aantal ic-opnames blijft achter. De vraag is echter of dat een kwestie van tijd is, of dat dat echt zo is. Dat gaan we de komende tijd zien. Iedere week leren we daarvan."
Het kabinet houdt 14 januari weer een persconferentie.