Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Econoom: ‘Onbeschrijfelijk leed voor Nederlandse ondernemers door lockdown’

Peter Visser

Econoom Edin Mujagić denkt dat Nederlandse ondernemers "miljoenen euro's" zijn misgelopen door de lockdown. Hij noemt het "onbeschrijfelijk leed" dat winkeliers moeten toekijken terwijl mensen over de grens hun inkopen doen. Ook vreest hij voor blijvende schade bij vooral kleine ondernemers.

Nederlanders trokken de laatste weken massaal de grens over om bijvoorbeeld kerstinkopen te doen in Antwerpen en Brussel. "Laten we aannemen dat vorige week honderdduizend Nederlanders naar België en Duitsland zijn gegaan en ze vijftig euro per man hebben besteed. Dat zijn gigantische geldbedragen, die anders wel degelijk in Nederland waren uitgegeven", zegt Mujagić in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Eigenaresse van een kledingwinkel in Eindhoven, Mariken Rakestraw, zag ook haar klanten naar België trekken en zit met "enorme voorraden" opgescheept. "Wij verkopen normaalgesproken de meeste kleding in december en januari. Nu vergaan spullen omdat ze lang in het magazijn en onder de lampen liggen."

Ze noemt het click & collect-systeem een druppel op de gloeiende plaat. "Je hebt jarenlang keihard gewerkt om wat spaarcentjes op te bouwen. Ik wil op m'n 65e misschien wel een keer iets minder gaan doen. Dat zit er nu niet in." Het vet op de botten is volgens Rakestraw verdwenen. Gisteren meldde het AD dat de omzetschade voor winkeliers na drie weken sluiting op bijna twee miljard euro ligt.

'Mensen worden niet schadeloos gesteld'

"Volgens mij valt het echt onder het kopje 'onbeschrijfelijk leed'", reageert Mujagić. Hij begrijpt niet dat er geen afspraken zijn gemaakt op Europees niveau. "In een pandemie ligt het voor de hand om dit soort dingen samen aan te pakken. Of in ieder geval binnen de Benelux. Het wordt steeds moeilijker om aan mensen uit te leggen waarom je in Tilburg niks kunt doen en net over de grens eigenlijk alles."

Hij benadrukt dat de steunregelingen zoals de NOW (loonsubsidie) en TVL (vastelastenregeling) niet zaligmakend zijn. "Mensen worden niet schadeloos gesteld. De maximale tegemoetkoming bij de loonsubsidie is 85 procent. Er blijft altijd een deel wat je als ondernemer kwijt bent, terwijl er geen geld binnenkomt."

Keert omzet ooit terug op oude niveau?

Ook als straks alles weer open is, is het volgens Mujagić maar de vraag of de omzet van ondernemers terugkeert naar het niveau van voor de pandemie. "Ik zou daar als ondernemer niet zomaar vanuit gaan. In de afgelopen twee jaar zijn er dingen structureel veranderd. We zijn er bijvoorbeeld met z'n allen noodgedwongen achter gekomen hoe makkelijk het is om online te shoppen. Niet alleen voor je T-shirt, maar voor alles."

Driekwart van de Nederlanders geeft aan voor een groot deel online te blijven shoppen, ook na de pandemie. Mujagić: "Dat geld wordt dus wel degelijk uitgegeven, maar gaat dan doorgaans naar de wat grotere partijen en misschien wel buitenlandse partijen, en veel minder naar de winkelier in de hoofdstraat. Die heeft daar straks heel veel last van."

Mujagić voorspelt dat "heel veel" bedrijven ook na de pandemie in de problemen komen. "Probeer de zorg voor ondernemers zoveel mogelijk weg te nemen en denk niet alleen op korte termijn", roept hij het kabinet op. "Dit levert structurele schade aan ondernemers."

LEES OOK: Bedrijven zonder omzetverlies ontvangen vaak toch coronasteun: ‘Voelt echt niet prettig’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau