Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Commissaris van de Koning René Paas: ‘Meer gaswinning ongelofelijk moeilijk te verteren’

Peter Visser

Commissaris van de Koning in Groningen René Paas vindt het "ongelofelijk moeilijk om te verteren" dat de gaskraan in zijn provincie mogelijk weer verder open wordt gedraaid. Dit 'gasjaar' (van oktober 2021 tot en met september 2022) wordt waarschijnlijk bijna dubbel zoveel gas gewonnen uit het Groningerveld als van te voren werd verwacht.

Waar het ministerie van Economische Zaken eerst uitging van 3,9 miljard kubieke meter, komt de winning door omstandigheden uit op maximaal 7,6 miljard kuub, volgens berekeningen van netbeheerder GTS. Eerder beloofde Den Haag de gaswinning af te bouwen tot de kraan dit jaar helemaal dichtgeschroefd wordt.

"We waren bezig om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen. Daar zijn goede redenen voor. Het is belangrijk voor de veiligheid van onze inwoners, want er komen aardbevingen van (de boringen, red.)", zegt Paas in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij was verrast door de brief uit Den Haag. "Twee maanden geleden was er geen vuiltje aan de lucht en nu gaat het opeens over toegenomen vraag vanuit Duitsland." Hij heeft "meteen" een brief teruggestuurd.

Meer gas voor Duitsland

Economische Zaken heeft de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de veel hogere verwachte gaswinning. Een van de redenen is dat de stikstoffabriek in Zuidbroek pas later open kan. De fabriek is nodig om gas uit het buitenland om te vormen naar gas dat door Nederlandse huishoudens kan worden gebruikt (laagcalorisch). Gronings gas is zelf al laagcalorisch.

Ook heeft Duitsland aangegeven veel meer gas nodig te hebben: het gaat om 1,1 miljard kuub extra. Minister Blok van Economische Zaken heeft "zijn grote zorgen geuit" over de hoge vraag uit Duitsland.

"Kennelijk zijn er afspraken, maar over een paar dagen is er een nieuwe staatssecretaris (Hans Vijlbrief (D66), red.) die hierover gaat", reageert Paas. "Mocht het gebeuren dat ze twee keer zoveel gas gaan winnen dan in het gasbesluit staat, zal de nieuwe staatssecretaris daar een nieuw besluit over moeten nemen. Voordat hij dat doet willen we echt met hem om de tafel hebben gezeten om het naadje van de kous te weten."

'Kijken of dit nog te temmen is'

Volgens Paas is "iedereen ervan overtuigd" dat de gaskraan in Groningen zo snel mogelijk dicht moet. "Dan past het niet in het beeld dat je twee keer zoveel gas gaat winnen als je in een officieel gasbesluit hebt vastgesteld. Daar is veel opwinding over in Groningen, maar ook in Den Haag. Laten we maar eens even kijken of dit nog te temmen is."

De Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat speelt met de veiligheid van Groningers. "Een overheid mag en kan niet zo lichtzinnig met de veiligheid van haar burgers omgaan", schrijft de belangengroep in een reactie. "De GBB pleit al langer om het einde van de gaswinning wettelijk te laten vastleggen, juist om dit soort onrechtvaardige situaties te voorkomen."

Vóór 1 april bepaalt het nieuwe kabinet hoeveel gas er definitief uit het Groningenveld moet komen in het laatste gasjaar dat er gewonnen wordt. Volgens het ministerie ligt de afbouw nog wel op schema: als er geen onverwacht strenge winters komen, kan de gaskraan medio 2022 officieel dicht.

LEES OOK: Ministerie van Economische Zaken: Meer gas uit Groningen nodig dan eerder gedacht


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau