Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Woede en onbegrip na schrappen tramhalte voor woonzorgcentrum in Den Haag: ‘Hoe kun je dat nou doen?’

Peter Visser

Bewoners van woonzorgcentrum Swaenesteyn in Den Haag zijn woest. De tramhalte voor hun deur wordt vanwege bezuinigingen bij vervoerder HTM opgeheven, waardoor tramlijn 2 vanaf zondag niet meer stopt voor hun deur. De ouderen voeren nu actie.

Het opheffen van de tramhalte beperkt de bewoners in hun vrijheid. De tram, die pal tegenover het wooncentrum staat, is voor velen van hen dé manier om zich te vervoeren. Volgens HTM maken minder mensen van de halte gebruik en kan het overslaan van de halte kosten besparen. Nog 12 andere haltes in Den Haag worden geschrapt.

"Ik ben heel erg boos", zegt bewoonster Joke Pruijs over de beslissing van de vervoerder. Ze maakte een bord met de tekst 'handen af van onze halte'. "Het is belachelijk", zegt bewoonster Mary Ververst. "Hoe kun je dat nou doen, voor een bejaardencentrum?"

Voorzitter van de cliëntenraad Erik Roet ziet de woede bij meer ouderen. "Er komen emoties naar boven bij bewoners die veel gebruik maken van het ov. De halte ligt hier 25 meter vandaan en wordt regelmatig gebruikt", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kortere reistijd

Bijvoorbeeld voor een ziekenhuisbezoek of om even de stad in te gaan, zegt Roet. Volgens hem kan HTM twintig seconden stoptijd schrappen met het opheffen van de halte. "Daardoor gaat de doorstroom sneller. Ze verwachten daardoor meer publiek aan te trekken en dus ook meer geld binnen te halen." Volgens Roet is de beslissing vanuit financieel oogpunt genomen.

Volgens HTM zijn de bezuinigingen nodig vanwege misgelopen inkomsten door de coronacrisis, meldt Omroep West. Door het opheffen van de haltes hoopt HTM meer reizigers te trekken, omdat de reistijd korter wordt.

De lokale partij Hart voor Den Haag/Groep De Mos wil opheldering van D66-verkeerswethouder Van Asten. "Dit gaat weer ten koste van onze ouderen", zegt raadslid Janice Roopram. "Een heel belangrijke voorwaarde voor het opheffen van halten is dat de extra loopafstand voor passagiers binnen de perken blijft. Het openbaar vervoer moet er wel voor iedereen zijn."

'Sociaal gezicht zou op zijn plaats zijn'

Journalist Jan-Kees Emmer begrijpt de boosheid bij de bewoners van het woonzorgcentrum. "Je gaat toch geen tramhalte voor een zorgcomplex weghalen? Dit is voor deze mensen vaak de enige manier om naar buiten te gaan", reageert hij. "Een sociaal gezicht zou hier op zijn plaats zijn."

LEES OOK: Kappers houden coupes ministers goed in de gaten tijdens bordesscène


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau