Lockdown zwaar voor ondernemers: ‘Neigt bijna tot burgerlijke ongehoorzaamheid’
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om de lockdown te verlengen. Daarbij opgeteld de oplopende besmettingen, zakt de moed steeds meer in de schoenen van ondernemers. Wanneer kunnen zij eindelijk weer de deuren openen? "Er is veel frustratie en boosheid", zegt Jan Meerman, directeur INretail tegen Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Het neigt bijna tot burgerlijke ongehoorzaamheid", gaat hij verder. Daarmee doelt hij op het openen van de deuren, omdat de ondernemers anders failliet gaan. "Wij vinden dat winkels gewoon open kunnen, want ze zijn veilig." Extra veiligheidsvoorschriften zijn geen enkel probleem volgens Meerman. En dat is ook "zeer realistisch, als je de ic-capaciteit maar uitbreidt".
'Kunnen veilig open'
Baukje Haarsma, horecaondernemer en hoteleigenaar in Leeuwarden, voelt eenzelfde soort frustratie. "Wij zouden ook veilig open kunnen", zegt zij. Hotels zijn wel open, maar de boekingen van zwaar tegen, omdat het land in lockdown zit.
Versoepelingen lijken er voorlopig niet in te zitten. OMT-lid Marc Bonten gaf eerder deze week bij Nieuwsuur aan dat Nederland niet te veel moet hopen om zachtere maatregelen. "Het is wel heel kort dag om over de afschaffing van alle maatregelen te gaan spreken", zei hij. "Dat is vervelend om te horen. Omdat wij nu geen steun krijgen en veel ondernemers in Nederland buiten de boot vallen", vertelt Haarsma.
Perspectief
Haarsma hoopt vooral dat er snel meer perspectief komt. "Ik wil gewoon weer open en doen waar ik blij van word. Een datum noemen zou fijn zijn, dan kunnen wij ergens naartoe leven."
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. GGD-arts Ashis Brahma legt uit. "De zorg zit enorm in de knel. Het gaat veel breder dan om alleen maar te zeggen dat wij meer ic-bedden moeten plaatsen."
Alleen een ic-bed neerzetten is dus de oplossing niet. "Was het maar zo simpel", zegt Brahma. "Een opleiding duurt ook vier jaar en mensen gaan weg, omdat het werk zo zwaar is. Net zoals dat het nu zwaar is om in de horeca te zitten, is het ook zwaar om in de zorg te zitten."
LEES OOK: Winkeliers met handen in het haar: economische schade lockdown al 2 miljard euro