Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Stripverhaal politie over verkrachtingszaken uit 2010 levert 250 tips op

Peter Visser

Een stripverhaal van de politie over een cold case-zaak heeft succes. Er zijn al meer dan 250 binnengekomen, meldde de politie dinsdagavond in het tv-programma Opsporing Verzocht. Rechercheurs proberen met het beeldverhaal verkrachtingszaken uit 2010 op te lossen.

Het gaat om twee verkrachtingen en een poging daartoe in kelderboxen in Schiedam en Vlaardingen. Eind vorige maand werd de strip door de politie naar buitengracht, samen met driedimensionale beelden van de verdachte. Volgens de politie is er een duidelijk signalement van de mogelijk dader, wat de zaak geschikt maakt voor de innovatieve opsporingsmethode.

De beelden van de zedenverdachte werden eerder al op televisie getoond, samen met interviews met de drie slachtoffers. Zij werden in de zomer van 2010 door de verdachte benaderd op het moment dat ze hun fiets in een kelderbox wilde zetten. Hij vroeg of hij een fietspomp mocht lenen, waarna hij de slachtoffers onder bedreiging van een mes seksueel misbruikte. Eén van hen wist te ontkomen.

De meisjes waren destijds 13 en 15 jaar oud. De politie vermoedt dat de dader in de buurt van Vlaardingen en Schiedam woonde, waar ook de incidenten plaatsvonden.

De politie blijft ondanks het succes van de strip op zoek naar meer tips. "Elke tip kan net dat stukje extra informatie bevatten dat later cruciaal blijkt te zijn." De politie wil ook nog niet zeggen of de gouden tip al is binnengekomen.

Cold case-kalender

De politie is "continu" op zoek naar manieren om cold case-zaken onder de aandacht te brengen, zei een politiewoordvoerder eerder tegen het Algemeen Dagblad over het stripverhaal. "Deze zaak is geschikt, omdat we zo'n duidelijk signalement van de dader hebben. De kracht zit 'm in een beeld: dat zegt meer dan duizend woorden. We hopen zo ook mensen aan te spreken die moeite hebben met lappen tekst. Mogelijk geldt dat laatste voor de naasten van de dader. En je wilt hen kunnen bereiken."

Eerder kwam de politie al met een cold case-kalender. Die werd in 2020 uitgedeeld in gevangenissen, tbs-instellingen en bij de reclassering, in de hoop dat gevangenen over medegedetineerden informatie hadden. Nu wil de politie zich meer richten op informatie voor burgers.

LEES OOK: OM wees ruim 30.000 zaken af vanwege gebrek aan bewijs


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau