main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 3 januari 2022 — 22:15

Discussie over Yeşilgöz als minister van Justitie: ‘Het gaat erom of je er affiniteit mee hebt’

Er is veel discussie over de aanstaande benoeming van VVD’er Dilan Yeşilgöz als minister van Justitie en Veiligheid omdat zij geen juridische achtergrond heeft. Volgens oud-minister Alexander Pechtold hoeft dat echter geen belemmering van gezag te betekenen. “Het gaat erom of je er affiniteit mee hebt. Je kunt ook directeur van een ziekenhuis zijn zonder dat je zelf een operatie hebt gedaan, of überhaupt een spuit kan zetten”, zegt hij erover in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Yeşilgöz studeerde Cultuur, Organisatie en Management aan de Vrije Universiteit. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een minister van Justitie en Veiligheid geen juridische achtergrond heeft, als je ‘invallers’ Rita Verdonk en Stef Blok niet meerekent.

Veel juristen vragen zich dan ook hoe de nieuwe leidinggevende van het ministerie van Justitie de essentie van een juridisch doorwrocht stuk tot zich gaat nemen. Pechtold wijst erop dat Yeşilgöz hiervoor kan rekenen op ambtelijke ondersteuning. “Goede ambtenaren adviseren een minister zo dat de essentie er echt wel uit komt. Je hoeft die wet niet zelf te schrijven”, zegt hij.

‘Dilan Yeşilgöz is een toppolitica’

“Uiteindelijk gaat het er niet om of je het allemaal zelf kan narekenen en of je het zelf in het wetboek kunt opzoeken, maar wat je ermee doet”, beklemtoont hij. “Dilan Yeşilgöz is een toppolitica. Dus zij is heel goed in staat om de essentie uit wat ze dadelijk moet gaan doen te halen, en dat weer te vertalen naar de maatschappij of terug de politiek in.”

Daarbij wijst de oud D66-leider erop dat de VVD’er in de Amsterdamse gemeenteraad ook Veiligheid in haar portefeuille had zitten. Yeşilgöz werd in 2017 verkozen in de Tweede Kamer, waar zij zich onder meer bezighield met justitie. In mei 2021 werd ze naar het kabinet geroepen om daar aan te treden als staatssecretaris Klimaat en Energie op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “Dus ze is ervaren, zegt Pechtold. “En ik denk dat het best overkomelijk is.”

Oud-topambtenaar Hans Borstlap (CDA) sluit zich volledig bij Pechtold aan. “Je bent er niet voor om het werk van een ambtenaar over te doen. Je bent een politiek bestuurder”, zegt hij. Volgens hem is de benoeming “bijzonder, maar kan het ook heel verrassend zijn”.

“Yeşilgöz is iemand die gedreven over die onderwerpen kan praten”, besluit Pechtold. “Dat heb je misschien zelfs meer nodig dan iemand die heel diep in de materie zit, en daardoor niet meer datgene wat mensen die thuis naar het journaal zitten te kijken willen horen.”

Op andere ministers veel ‘gewoner’

Op andere ministeries is het veel gebruikelijker dat een politicus zonder een specifiek diploma aantreedt als minister. Zo is Wopke Hoekstra ook geen afgestudeerd econoom, maar werd hij toch minister van Financiën. Net als Sigrid Kaag, de beoogde minister voor diezelfde post nu.

LEES OOK: Kaag vult ‘cruciale’ ministerpost Financiën in, Yesilgöz naar Justitie en Veiligheid

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer

Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van…

Lees meer