main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 30 december 2021 — 16:15

Amsterdam verbiedt coronademonstratie Samen voor Nederland, ME staakt in ‘afgeslankte’ vorm

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) verbiedt de aangekondigde demonstratie van Samen voor NL van zondag 2 januari op het Museumplein. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

De driehoek was ondanks de lockdown bereid de demonstratie toe te staan op voorwaarde van een maximaal aantal demonstranten en een beperkte duur en vorm. Met maximaal 3500 mensen zou het mogelijk zijn veilig op 1,5 meter afstand op het Museumplein te demonstreren. Maar de organisatie weigert elke medewerking aan een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie en heeft aangekondigd de confrontatie op te willen zoeken en de regels te gaan overtreden, aldus de gemeente.

‘Uitzonderlijke situatie’

“We hebben te maken met een uitzonderlijke situatie door de snelle opmars van de omikronvariant en de lockdown waar we ons in bevinden”, zegt burgemeester Femke Halsema.

“Amsterdammers blijven zoveel mogelijk thuis, ondernemers hebben hun zaken moeten sluiten, theaters en bioscopen zijn dicht. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam en we hebben ons dan ook tot het uiterste ingespannen om de organisatie tegemoet te komen. Er dreigt echter een onverantwoorde situatie te ontstaan. De driehoek heeft er geen vertrouwen in dat de organisatie de demonstratie in goede banen gaat leiden en we hebben geen andere keuze dan de demonstratie te verbieden.”

‘Complete onzin’

Volgens organisator Michel Reijinga namens Samen voor Nederland is het “complete onzin”. Hij noemt het verbod een schandalige beslissing en zegt dat de gemeente de gesprekken vroegtijdig heeft gestopt. “Wij waren akkoord met de nieuwe plek aan de rand van Museumplein. Over het voorgestelde maximumaantal hebben we niet gesproken.”

Verder meldt de gemeente dat de politie sterke aanwijzingen heeft dat personen en groepen zondag uit zijn op ongeregeldheden en bereid zijn geweld te gebruiken. Reijinga zegt benieuwd te zijn waar die signalen vandaan komen. Volgens hem verliepen demonstraties waar hij bij betrokken was incidentloos. “Relschoppers zijn nooit welkom.”

De voorman zegt zondagmiddag zelf wel naar het Museumplein te gaan om koffie te drinken. “Ik zal en mag daar niet toe oproepen. Ik mag wel de wens uitspreken het gezellig te vinden als er meer komen en we daar verder kunnen kletsen. Er zal helaas een grote groep afhaken, maar we verwachten nog vele koffiedrinkers.”

Staken

De staking van de Mobiele Eenheid (ME) in Amsterdam zondag gaat door, maar in een afgeslankte vorm. De bedoeling was te staken tijdens demonstratie van 2 januari, die dus door de gemeente is verboden. Politiebonden NPB, ACP, ANPV en Equipe zeggen hun actie door te zetten, maar agenten zullen wel optreden mochten er zondag ernstige bedreigingen voor de openbare orde zijn.

Er is dan wel geen demonstratie, de verwachting is alsnog dat duizenden demonstranten naar Amsterdam komen, zeggen de bonden verenigd in het Landelijk Actiecentrum (LAC).

De beoogde staking van zondag maakt deel uit van de estafetteactie Wake-up call 2022. Daarmee willen de politiebonden aandacht vragen voor de capaciteitsproblemen bij de politie. De eerste actie was dinsdag bij de Vreemdelingenpolitie in Ter Apel.

LEES OOK: ME staakt zondag bij coronademonstratie Amsterdam

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer