Geen kwijtschelding van belastingschuld voor ondernemers: ‘Die schade blijf je jarenlang meeslepen’
Door de harde lockdown zetten ondernemers alle zeilen bij om tijdens de feestdagen toch nog wat inkomsten te genereren. Geen kerstborrel in de kroeg of cadeaus kopen in de winkel, maar wel een diner of presentje bezorgen aan huis. Het kabinet komt hen tegemoet met een steunpakket, maar is dit wel genoeg als de belastingschuld blijft oplopen?
Het kabinet kondigde deze week extra steunpakketten aan. Zij dekken het verlies dat de ondernemers lijden, middels de NOW en TLV-regeling. "Maar het is nog steeds niet zo dat die ondernemer volledig gecompenseerd wordt", zegt econoom Edin Mujagić in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
MKB-sector
De vergoeding dekt nu voor 90 procent de lading. "Dat is ontzettend jammer, want je moet niet alleen naar dit jaar kijken. Ook naar de jaren erna", licht Mujagić toe. "We zien heel vaak de MKB-sector over het hoofd, maar dat is wel de motor van de economie. Daar zit ook het grootste deel van de banen."
Als de MKB-sector, het midden- en kleinbedrijf, zo belangrijk is voor de Nederlandse economie. Waarom worden deze ondernemers dan niet volledig in hun verlies vergoed? Volgens Mujagić heeft het ermee te maken dat ondernemers niet gewend moeten raken aan volledige compensatie, want "bij ondernemen hoort een ondernemersrisico". Maar een risico is als bijvoorbeeld een debiteur niet betaald of als er iets met de winkel gebeurt. Niet als de deuren opeens dicht moeten door een pandemie, waar "een ondernemer onmogelijk rekening mee kon houden".
Belastingschuld
De steunpakketten zijn natuurlijk van harte welkom. Door bijvoorbeeld de NOW-regeling kunnen werkgevers hun werknemers blijven betalen. De enorme belastingschuld blijft ondernemers echter boven het hoofd hangen. Zij krijgen uitstel om deze af te lossen, maar van kwijtschelding is geen sprake. "Dat wringt wel", zegt schuldhulpverlener Jacqueline Zuidweg.
"Waarom moeten ondernemers, die onder een branche vallen die dicht moet, de lasten van onze gezondheidscrisis dragen", vraagt Zuidweg zich af. "Zou het niet rechtvaardigen zijn om die ondernemers kwijtschelding te geven."
Uitstel van aflossing is volgens Mujagić ook niet de ideale oplossing. Ondernemers moeten dan uit hun toekomstige winst de schulden betalen. Dat gaat dan weer ten koste van mogelijke investeringen. En dat heeft nadelige gevolgen voor de economie. "Om structureel te kunnen blijven groeien, moet er geïnvesteerd kunnen worden", vertelt Mujagić. En als dat niet gebeurt, dan "blijf je die schade jarenlang meeslepen, ook nadat de pandemie ver achter ons ligt".
LEES OOK: Horeca: uitbreiding steun positief, maar nog lang niet voldoende