Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

AFM geeft ‘finfluencers’ tik op de vingers: niet altijd neutraal en transparant

Peter Visser

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft finfluencers, influencers en adviseurs op financieel gebied, een tik op de vingers gegeven. Ze zouden hun adviezen niet altijd volgens de regels geven, concludeert de AFM in een eerste verkennend onderzoek. Daarin werden 150 mensen onder de loep genomen.

De adviseurs zouden niet altijd neutraal en transparant zijn, zegt Teun van der Velden, manager marktintegriteit en handhaving bij de AFM, tegen de NOS. Zo komt het voor dat ze aanbevelingen doen waar ze zelf van profiteren, bijvoorbeeld omdat ze een vergoeding krijgen voor iedere nieuwe klant die via hen een rekening opent bij een beleggingsonderneming. Dat is niet toegestaan, waarschuwt de AFM.

Daarnaast prijzen finfluencers regelmatig heel risicovolle en complexe financiële producten aan, terwijl de meeste van hen geen relevante financiële opleiding hebben genoten. De AFM heeft tientallen meldingen gekregen van mensen die daardoor hun geld zijn verloren.

Ook geven de finfluencers volgens de AFM financieel advies, wat zonder vergunning van de toezichthouder niet is toegestaan. Dat doen ze bijvoorbeeld tijdens vraag- en antwoordsessies op social media. De finfluencers zelf spreken dat tegen.

Boete

Overigens doen niet alle finfluencers iets verkeerd, zegt Van der Velden. De groep is divers, "qua mate van professionaliteit, maar ook qua aantal volgers", stelt hij. De finfluencers die wel de fout in zijn gegaan, zijn gesommeerd om zich aan de regels te houden. Als ze die blijven negeren, kan de AFM een boete uitdelen.

'Kritisch zijn'

"Volgens mij werkt het dus hetzelfde als bij gewone influencers. Die posten tegen betaling van alles en nog wat", zegt columnist en tv-recensent Angela de Jong in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Je moet heel kritisch zijn als consument, of je die mensen op hun blauwen ogen kunt vertrouwen. En je moet je gezond verstand gebruiken."

LEES OOK: Influencers verleiden de nieuwe generatie: ‘Eigenlijk is alles op Instagram reclame’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau