main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 december 2021 — 10:15

Nieuw coalitieakkoord maar ook nieuwe politieke cultuur: ‘Daarmee haal je het debat terug naar de Kamer’

“Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst.” Dat staat voorop het bijna vijftig pagina’s tellende coalitieakkoord voor de komende bestuursperiode. ChristenUnie-onderhandelaar Carola Schouten is blij dat de vier partijen eruit zijn gekomen. “En nu gewoon aan de slag gaan”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland. “Dit land heeft lang genoeg gewacht op een missionair kabinet, te lang.”

Volgens Schouten zijn er enorme opgaves rondom corona, zorg, klimaat en betaalbaar wonen. “Dat kan je het beste doen als je een kabinet hebt dat gewoon aan de slag gaat. Bij de presentatie gisteren werd wel duidelijk dat het kabinet de besluiten neemt maar dan moet het in het debat in de Kamer duidelijk worden of er ook draagvlak voor is. Dat moet niet alleen met de coalitie, dat moet ook met andere partijen. Soms moeten wij daar ook een robbertje over vechten maar laat het debat ook plaatsvinden daar en laat niet alles dichtgetimmerd zijn.”

‘Hard werken maar het kan zeker’

Ook D66’er Rob Jetten benadrukt dat het belangrijk is dat het debat zich juist in de Kamer afspeelt. “Dat moet veel meer in die blauwe stoeltjes plaatsvinden. Het belangrijkste verschil dat wij willen is dat vrijdag in de ministerraad de belangrijkste besluiten worden genomen en dat de minister met de Tweede Kamer het gesprek aangaat om te kijken of er een meerderheid voor zijn plannen is.”

In het coalitieakkoord is ook opgenomen dat meer toenadering moet worden gezocht met constructieve partijen. “Dat is eigenlijk elke partij die nu van plan is met ons naar de plannen te kijken die nu in het coalitieakkoord staan, daar ideeën over heeft en aan bij wil dragen, misschien wel verbeteren”, vertelt VVD-secondant Sophie Hermans. “Na het debat over de Miljoenennota hebben wij met deze vier partijen, toen waren wij nog niet aan het onderhandelen, gekeken of wij tot een pakket kunnen komen zodat wij in 2022 al wat problemen op kunnen lossen. En dat is toen gelukt. Het is hard werken maar het kan zeker.”

‘Overheid die meer dienstbaar is aan zijn burgers’

Met GroenLinks en de PvdA werd ook al samengewerkt en die partijen hadden ook aan de formatietafel kunnen zitten. “Het is een hele lange en soms vervelende aanloop geweest totdat wij echt serieus met deze vier partijen om tafel zijn geraakt”, aldus CDA-secondant Pieter Heerma. “In dit coalitieakkoord hebben wij gepoogd een breuk te maken met wat dan de oude bestuurscultuur heet en weer naar betere dualistische verhoudingen te gaan, dus op een andere manier te gaan werken. Veel daarvan zie al al terug in het eerste hoofdstuk van het coalitieakkoord waarin het veel gaat over het herstel van het vertrouwen van de burger in de overheid. Een overheid die meer dienstbaar is aan zijn burgers, iedereen ziet dat bij de toeslagenaffaire iets mis is gegaan.”

Zo wordt ingezet op het versterken van de rechtspositie van de burger, meer loketten en de overheid dichtbij, aldus Heerma. “Daar wordt ook veel geld voor uitgetrokken. Maar de politieke cultuur moet dus ook veranderen. Dat begint met het stoppen met dichtgetimmerde maandagochtendoverleggen die ik net als de heer Jetten ook niet ga missen. Daarmee haal je het debat dus terug naar de Kamer. Maar dat heeft ook een nieuwe politieke cultuur in de Kamer nodig. Het lijkt wel of die debatten verworden zijn tot elkaar spitsvondig aanvallen en filmpjes maken voor Twitter in plaats van een debat om er samen uit te komen. In de laatste weken ging het zelfs met intimidaties van collega’s gepaard. Dat zou anders moeten zijn. Oppositie en coalitie zouden daar allebei een stapje naar voren moeten zetten.”

LEES OOK: Nieuw kabinet wil dat discussie ook in brede midden wordt gevoerd: ‘Grote stille meerderheid snakt naar fatsoenlijk gedrag’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer

Pechtold over miljardenkosten renovatie Binnenhof: ‘Hadden vooraf grondigere inschatting kunnen maken’

De renovatie van het Binnenhof in Den Haag loopt veel hoger in de kosten dan eerder berekend: 2 miljard euro. Dit maakte demissionair minister Hugo…

Lees meer

Woensdagmiddag code geel om onweer, hagel en wind

Het KNMI waarschuwt woensdagmiddag voor onweer, hagel en harde windstoten. Voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg geldt code geel….

Lees meer