main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 december 2021 — 11:39

Klimaatdoelen halen en stikstof aanpakken door ‘bouwen van kerncentrales’ en ‘praten met de boeren’

Het coalitieakkoord ligt op tafel en een van de punten waar het kabinet miljarden voor wil vrijmaken is het klimaat. Voor Rutte IV is de aanpak van de klimaatproblemen zelfs bestempeld als topprioriteit. “Deze kentering wat betreft klimaatbeleid hebben wij met deze partijen vier jaar geleden al ingezet”, vertelt D66-secondant Rob Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Daarnaast wordt ook het stikstofprobleem aangepakt, dat vooral op het bord van de boeren terechtkomt.

Nederland liep jaren achter de feiten aan als het ging om klimaat. “Het vieste jongetje van Europa”, omschrijft Jetten het zelfs. Langzaam maar zeker werden er stappen gezet en “daar gaan wij nu in een hoog tempo op door”. En om die stappen te zetten zegt Jetten dat er hulp komt voor de industrie om te vergroenen en voor woningeigenaren komt er een isolatiefonds, om hun woning aan te pakken.

“We hebben ook twee taboes met elkaar doorbroken”, doelt Jetten op de aankomende bouw van twee kerncentrales en het invoeren van rekeningrijden.

Kerncentrales

Momenteel heeft Nederland één kerncentrale, in Borssele. “Als het veilig kan, blijft die langer open”, legt Jetten uit. Maar waar moeten de andere twee kerncentrales komen? Vooralsnog is de exacte locatie niet bekend, al is in de wet vastgelegd waar kerncentrales mogen staan.

“Het is dadelijk aan de nieuwe minister om met marktpartijen te kijken wie in Nederland kernenergie verder wil brengen.”

Stikstofproblematiek

Bij het aanpakken van het klimaat hoort ook de aanpak van stikstof en dat zal de boeren hard raken. “Wij zijn er niet gerust op”, uit veehouder Jeroen van Maanen zijn zorgen. “Wij doen alles wat wij kunnen, maar daar hoort een verdienmodel en een tijdsvlak bij dat reëel is.”

Van Maanen heeft het dan vooral over de “onhaalbare doelen” die genoemd worden. “Iets wat al niet haalbaar is gaan wij versnellen en dan verwachten wij dat het haalbaar wordt. Dat is waanzin”, doelt hij op het behalen van de klimaatdoelen, die vijf jaar naar voren zijn gehaald, van 2035 naar 2030.

Pieter Heerma, Tweede Kamerlid CDA, kan zich de boosheid van boer Van Maanen goed voorstellen. “Er kwam zoveel druk op die stikstofcrisis te staan en ook de strijd om ruimte in ons kleine landje. Daarvan kwam veel terecht bij de boeren”, legt hij uit. “Maar wij trekken 25 miljard uit, waarmee wij ook inzetten op innovatie en hervestiging om op andere plekken door te gaan.”

Met de boeren praten

Boeren kunnen overigens niet verplicht uitverkocht worden. Het gesprek aangaan om te kijken wat andere mogelijkheden zijn voor hen, is wel een optie. “Dat is precies de aanpak waar ik al eerder voor pleitte”, vertelt Heerma. “Met de boeren praten om te kijken waar je oplossingen kunt vinden.”

Volgens Heerma zijn er veel boeren die “onder water staan” en “willen verplaatsen of willen stoppen”. “Er zijn boeren die een drugslab in hun schuur hebben staan, omdat ze geen geld meer konden verdienen en geen toekomstperspectief meer hadden en daardoor onder het juk van de criminelen terecht zijn gekomen.”

Dat wil de politicus uiteraard voorkomen. Door juist met die boeren, die het financieel zwaar hebben, het gesprek aan te gaan.  Heerma voegt daaraan toe: “Wij gaan niet de strijd aan met de boer die wel toekomstperspectief ziet, om die proberen weg te drukken.”

LEES OOK: CDA’er Pieter Heerma wordt geen minister, VVD’er Onno Hoes ook niet in het nieuwe kabinet

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer