Klimaatdoelen halen en stikstof aanpakken door ‘bouwen van kerncentrales’ en ‘praten met de boeren’
Het coalitieakkoord ligt op tafel en een van de punten waar het kabinet miljarden voor wil vrijmaken is het klimaat. Voor Rutte IV is de aanpak van de klimaatproblemen zelfs bestempeld als topprioriteit. "Deze kentering wat betreft klimaatbeleid hebben wij met deze partijen vier jaar geleden al ingezet", vertelt D66-secondant Rob Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Daarnaast wordt ook het stikstofprobleem aangepakt, dat vooral op het bord van de boeren terechtkomt.
Nederland liep jaren achter de feiten aan als het ging om klimaat. "Het vieste jongetje van Europa", omschrijft Jetten het zelfs. Langzaam maar zeker werden er stappen gezet en "daar gaan wij nu in een hoog tempo op door". En om die stappen te zetten zegt Jetten dat er hulp komt voor de industrie om te vergroenen en voor woningeigenaren komt er een isolatiefonds, om hun woning aan te pakken.
"We hebben ook twee taboes met elkaar doorbroken", doelt Jetten op de aankomende bouw van twee kerncentrales en het invoeren van rekeningrijden.
Kerncentrales
Momenteel heeft Nederland één kerncentrale, in Borssele. "Als het veilig kan, blijft die langer open", legt Jetten uit. Maar waar moeten de andere twee kerncentrales komen? Vooralsnog is de exacte locatie niet bekend, al is in de wet vastgelegd waar kerncentrales mogen staan.
"Het is dadelijk aan de nieuwe minister om met marktpartijen te kijken wie in Nederland kernenergie verder wil brengen."
Stikstofproblematiek
Bij het aanpakken van het klimaat hoort ook de aanpak van stikstof en dat zal de boeren hard raken. "Wij zijn er niet gerust op", uit veehouder Jeroen van Maanen zijn zorgen. "Wij doen alles wat wij kunnen, maar daar hoort een verdienmodel en een tijdsvlak bij dat reëel is."
Van Maanen heeft het dan vooral over de "onhaalbare doelen" die genoemd worden. "Iets wat al niet haalbaar is gaan wij versnellen en dan verwachten wij dat het haalbaar wordt. Dat is waanzin", doelt hij op het behalen van de klimaatdoelen, die vijf jaar naar voren zijn gehaald, van 2035 naar 2030.
Pieter Heerma, Tweede Kamerlid CDA, kan zich de boosheid van boer Van Maanen goed voorstellen. "Er kwam zoveel druk op die stikstofcrisis te staan en ook de strijd om ruimte in ons kleine landje. Daarvan kwam veel terecht bij de boeren", legt hij uit. "Maar wij trekken 25 miljard uit, waarmee wij ook inzetten op innovatie en hervestiging om op andere plekken door te gaan."
Met de boeren praten
Boeren kunnen overigens niet verplicht uitverkocht worden. Het gesprek aangaan om te kijken wat andere mogelijkheden zijn voor hen, is wel een optie. "Dat is precies de aanpak waar ik al eerder voor pleitte", vertelt Heerma. "Met de boeren praten om te kijken waar je oplossingen kunt vinden."
Volgens Heerma zijn er veel boeren die "onder water staan" en "willen verplaatsen of willen stoppen". "Er zijn boeren die een drugslab in hun schuur hebben staan, omdat ze geen geld meer konden verdienen en geen toekomstperspectief meer hadden en daardoor onder het juk van de criminelen terecht zijn gekomen."
Dat wil de politicus uiteraard voorkomen. Door juist met die boeren, die het financieel zwaar hebben, het gesprek aan te gaan. Heerma voegt daaraan toe: "Wij gaan niet de strijd aan met de boer die wel toekomstperspectief ziet, om die proberen weg te drukken."
LEES OOK: CDA’er Pieter Heerma wordt geen minister, VVD’er Onno Hoes ook niet in het nieuwe kabinet