Hoogleraar waarschuwt: nieuwe kabinet gooit mogelijk olie op het vuur van inflatie
Hoogleraar monetaire economie, complexiteit en onzekerheid in financiële markten aan de Universiteit van Groningen Lex Hoogduin maakt zich zorgen over de oplopende inflatie. Hij waarschuwt de onderhandelende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, dat er door een nieuw kabinet mogelijk bezuinigd moet worden.
"De inflatie is opgelopen tot een niveau dat we niet meer hebben gezien sinds 1982. Dat is bijna veertig jaar geleden. We weten dat een voortwoekerende inflatie de samenleving en de economie ontwricht. Er is dus heel veel aangelegen om te voorkomen dat deze inflatiestijging doorzet", zegt Hoogduin in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.
'Mogelijk rente verhogen'
Hij vindt dat de Europese Centrale Bank (ECB) zich op dit moment "laconieke en roekeloos" opstelt. "Volgens Christine Lagarde (bestuursvoorzitter ECB, red.) is het allemaal tijdelijk en moeten we maar afwachten", doelt Hoogduin op de oplopende inflatie. "Bij mij roept het het beeld op van een brandweerman die naar een uitslaande brand wordt geroepen en terwijl een kamer van het huis in brand staat zegt: ik verwacht dat het vuurtje vanzelf wel uitgaat en kom straks nog wel even terug."
Het stoppen van de inflatie vergt onpopulaire maatregelen van de ECB, zegt de hoogleraar. Bijvoorbeeld het verhogen van de rente. "Dat is hét instrument."
'Kabinet gooit olie op het vuur'
Dat zou mogelijk gevolgen hebben voor een nieuw kabinet. Uit het uitgelekte regeerakkoord blijkt dat Nederland tientallen miljarden euro's moet lenen voor het oplossen van grote problemen zoals het klimaat, het woningtekort en de aanpak van de stikstofproblematiek, meldde de NOS. Daarvoor worden een aantal fondsen opgezet. "Het vergroot mijn zorgen over de inflatie", zegt Hoogduin.
Hij noemt het "economisch gezien olie op het vuur van de al oplopende inflatie. Het is een stimulerend begrotingsbeleid". Terwijl volgens Hoogduin de rente dus mogelijk moet worden verhoogd. "Overheden moeten een terughoudend begrotingsbeleid voeren."
Dat komt er volgens hem op neer dat een nieuw kabinet op een aantal onderdelen mogelijk moet bezuinigen. "In de praktijk betekent het dat je voor alle uitgaven die je wil doen, voor klimaat, onderwijs of zorg, je andere uitgaven moet terugbrengen. Of je moet de belasting verhogen. Maar nu ontstaat het beeld alsof de bomen tot in de hemel groeien en je een lijstje met al je prioriteiten kunt maken en daarvoor kunt gaan lenen."
De partijen dreigen van een "koude kermist thuis te komen", waarschuwt Hoogduin. "Ik zou het echt een hele valse start van een nieuw kabinet vinden, als het echt op deze manier wordt ingevuld."
Op dit moment wil de ECB de rente niet verhogen.
LEES OOK: Torenhoge inflatie: ‘We betalen nu de prijs van de steunpakketten’