main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 december 2021 — 15:04

Chinese technologie verandert hoe wij in Nederland winkelen: ‘Daar wordt alles met de mobiel gedaan’

De technologische vernieuwing van China zal steeds verder doordringen in Nederland. Zo ook in Leiden. Daar opent de Chinese webwinkelgigant JD.com een pickup-winkel onder de naam Ochama, dat staat voor omnichannel amazing. Marketingdeskundige Lulu Fang is bekend met dit concept waarbij de mobiele telefoon een grote rol speelt. “De efficiëntie van online maar wel de beleving van offline.”

“Er zijn veel winkels in China die heel erg geautomatiseerd zijn”, legt Fang uit terwijl ze in Leiden door de nieuwe winkel in aanbouw loopt. “Dit is JD maar er zijn in China tweeduizend van dit soort winkels. Vaak is het kassaloos, dus je kan zelf producten kopen en afrekenen. JD werkt met een membership, dus ik verwacht dat je als gebruiker een app moet downloaden. Je mobiele telefoon zou dan een belangrijke tool zijn in de shopping experience.”

In zo’n winkel zou bijvoorbeeld ook eten verkocht kunnen worden. “En ik weet niet of ze het hier doen maar in China kan je al eten en boodschappen halen in de supermarkt, maar je kunt ook meteen je boodschappen aan het restaurant geven om het klaar te maken. Dan kan je daar ook blijven eten. En als je verder wil winkelen zonder de zware boodschappen dan kan je gewoon thuis laten bezorgen.”

‘Wat heb je als consument op dat moment nodig?’

In China denken mensen niet zo in ‘channels’, vertelt de marketingexpert. “Niet van ik ben nu online aan het shoppen, nu offline aan het shoppen of ik ben nu aan het chatten. Daar denken bedrijven heel erg in ‘journeys’. Wat heb je als consument of gebruiker op dat moment nodig en welke tools heb je daar online, offline of op social voor nodig.”

Zo worden bijvoorbeeld QR-codes op producten geplaatst die verwijzen naar uitlegvideo’s. “Mijn ervaring met Chinese websites is dat die zo uitgebreid zijn dat ze die zo ontwerpen dat al je vragen worden afgedekt. Zo laten ze twintig foto’s zien, alle details in 360 graden, zelfs een productlabel en ook video’s hoe je die moet gebruiken. Zelf vind ik dat ze beter werken dan de Nederlandse webshops.”

‘Mensen zijn dat heel erg gewend’

Maar is de Nederlandse consument wel klaar om offline te gaan winkelen met een mobiele telefoon in de hand? “China is daarin wel wat verder. Mensen zijn echt mobile first. Wij hebben dat hier misschien de laatste vijf jaar maar daar is het al mobile first de laatste tien jaar. Alles wordt met de mobiel gedaan. Met één app, WeChat, kan je een taxi bestellen, je kan ermee betalen, je kan ermee chatten en videobellen. Mensen zijn dat heel erg gewend. Je kan zelfs je ziekenhuisafspraken regelen met die app, vergelijkbaar met WhatsApp hier.”

Volgens Fang zie je maar weinig over de ontwikkelingen in China en de rest van Azië in de westerse media. “De wereld is groter dan alleen maar Europa en Amerika.”

Raquel Schilder staat overal voor open, ook voor China. Steeds meer zelfs voor China. Of generatie next nou een elektrische scooter deelt of online shopt, veel van de producten komen uit het Verre Oosten. En de millennials gebruiken ze graag, want ze zijn goedkoop en technologische steeds beter.

De vraag is: Kan de nieuwe generatie nog wel zonder China? Zijn we niet te afhankelijk? Ook als afzetmarkt wordt China steeds belangrijker. Een potentiële miljoenenmarkt is aan het ontstaan voor jonge ondernemers uit onder andere Nederland.  

Dit alles in een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next. Deze kan je bekijken via NPO Start.

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven…

Lees meer

Zorgminister Kuipers hoopt coronapil snel beschikbaar te hebben

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de ‘coronapil’ Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en…

Lees meer

Tekorten dreigen maar grondwatergebruik in Nederland blijft stijgen

Ondanks waarschuwingen van overheden en waterbedrijven om water te sparen, pompt Nederland nog ieder jaar meer water op. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In…

Lees meer

Code geel in zuiden en noordoosten vanwege onweer

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het zuiden en noordoosten van het land kunnen voorkomen. In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland geldt van 12.00…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in