Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Moet Nederland Winterspelen in China boycotten? ‘Kan alleen in EU-verband’

Steeds meer landen boycotten de Olympische Winterspelen van 2022 in China vanwege het schenden van de mensenrechten. De boycot is voornamelijk diplomatiek van aard, wat inhoudt dat de atleten wel afreizen naar Beijing, maar overheidsfunctionarissen niet.

De Verenigde Staten was een van de eerste landen die deze week een boycot aankondigde. "De regering Biden zal geen officiële delegatie sturen naar de Olympische Winterspelen, noch de Paralympische Spelen in 2022 in Beijing", zei Jen Psaki, perschef van het Witte Huis in een statement.

Ook Canada, het Verenigd Koninkrijk en Australië lieten onder andere weten dat zij geen diplomaten gaan sturen naar de Spelen in Beijing. Zo vertelden, respectievelijk, premiers Justin Trudeau, Boris Johnson en Scott Morrison hoogstpersoonlijk.

Blok vormen als Europese Unie

Nu rijst de vraag of Nederland zich ook in dit rijtje zal scharen. "Dat kun je alleen maar in EU-verband doen", stelt Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens De Wijk is het überhaupt "alleen maar een symbolische maatregel". "Want het zal geen enkel effect hebben op het beleid van Xi Jinping (president China, red.) ten aanzien van Oeigoeren. China pikt dit niet meer, gaat gewoon door en zegt 'bekijk het maar'."

Als individu heeft Nederland dus vrij weinig in de melk te brokkelen, maar een blok vormen als Europese Unie is volgens De Wijk "de enige koers die je kunt varen". De hoogleraar verwacht ook dat dit zal gaan gebeuren.

Donderdag en vrijdag is er overigens een videotop tussen democratische landen. Van Wijk verwacht dat de Amerikaanse president Joe Biden die top aangrijpt om meer steun te krijgen voor zijn boycotbeleid. "Het zal mij niet verbazen als we daar veel bewegingen gaan zien", zegt De Wijk .

'Dubieuze lijst'

Overigens zijn onder andere China, Rusland, Turkije en Hongarije niet voor deze top uitgenodigd. "Het is ook wel een dubieuze lijst van wie er wel is uitgenodigd", stelt De Wijk. "Het is een twijfelachtig uitnodigingsbeleid, maar wat wel belangrijk is, is dat je ziet dat een groot aantal landen verenigd wordt door de VS en dat is allemaal onderdeel van die grotere strijd om een dam op te werpen tegen de grotere invloed van China."

Rol van Nederland

"Als Nederland sla je misschien een klein deukje in een pak boter, maar als EU kunnen wij veel meer een vuist maken", zijn de woorden van Mariëlle Paul, Tweede Kamerlid VVD. De politicus geeft daarin ook aan dat de Nederlandse regering bezig is met het voeren van gesprekken met "gelijkgestemde landen" om te kijken wat men "als collectief kan doen".

LEES OOK: Verenigde Staten wil China boycotten tijdens Olympische Winterspelen: ‘Illusie om te denken dat ze dan mensenrechten gaan koesteren’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau