main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2021 — 11:23

F1-strijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton nadert ontknoping: ‘Heel Nederland kijkt nu’

De strijd om de Formule 1-wereldtitel is nog altijd niet beslist. In een bizarre race zondag in Saudi-Arabië finishte Max Verstappen als tweede en daarmee staat hij gelijk in het klassement met Lewis Hamilton. Aanstaande zondag vindt tijdens de slotrace in Abu Dhabi de ontknoping plaats.

Sportjournalist en hoofdredacteur van Helden Magazine Barbara Barend zag een opvallende race. “De eerste crash was na tien ronden, daar profiteerde Max weer van en hij pakte de leiding. Toen was er weer een herstart en was Hamilton weer sneller weg. Vervolgens wist Max zich er onreglementair langs te wringen en was er weer een crash en weer een herstart. Toen kwam er overleg tussen de wedstrijdleiding en de teambaas van Max om hem twee posities terug te zetten.” Dat werd uiteindelijk geaccepteerd door Max en zijn team.

‘Niemand begreep het’

En toen kwam de beruchte ronde 37, vertelt Barend. “Max werd verzocht door zijn teamleiding om Hamilton erlangs te laten gaan. Hamilton wilde passeren maar Max had hem een beetje in de baan gedrukt. Max remde af, Hamilton zei dat hij niet snapte wat hij deed en knalde er bovenop. Uiteindelijk konden ze allebei doorrijden en Hamilton wint. En toen was het nog niet afgelopen. Niemand begreep of er nog een straf gaat komen.” Uiteindelijk volgde nog een straf van 10 seconden voor Max maar dat maakte voor de eindstand niets meer uit.

Wel is er nog veel gedoe over de rol van de wedstrijdleiding die voor veel discussie zorgt, vergelijkbaar met de VAR bij het voetbal. “De helft van de buitenlandse kranten schrijft Hamilton gestraft had moeten worden, de andere helft Max.”

‘Het is ontzettend spannend’

Alle ogen zijn nu gericht op de race van zondag in Abu Dhabi. “Wie wint? En als ze allebei het einde niet halen dan wint Max. Die heeft meer races gewonnen. Hij zou ze allebei kunnen laten crashen maar het lijkt mij niet dat dat gaat gebeuren. Maar het is ontzettend spannend. Max zal moeten proberen in de kwalificatie poleposition te pakken.”

De race van zondag is een goed visitekaartje voor de sport. “De afgelopen jaren is het ook heel saai geweest, dat Hamilton heel gemakkelijk won. Soms dacht ik dat het bijna een formaliteit was dat hij Max ook een paar keer een race liet winnen omdat hij nu eenmaal een veel snellere wagen had. Maar dit jaar is alles anders. Max leek eigenlijk redelijk makkelijk op die wereldtitel af te stevenen maar niets is wat het lijkt. Dat maakt het wel fantastisch. Heel Nederland kijkt nu naar het racen.”

‘Er is iets magisch om hem’

Barend interviewde Max Verstappen meerdere malen en haar valt op dat de 24-jarige coureur in Nederland niet meer over straat kan lopen. “Johan Cruijf kon dat wel in Nederland. Marco van Basten en Frank Rijkaard lopen gewoon door het Vondelpark. Er is iets magisch om hem.”

Zelf lijkt Max hier goed mee om te gaan. “Het is zo’n koele kikker. Hij is met één ding bezig en dat is racen. Ook nu blijft hij heel rustig. Het is een man waarvan je denkt: hij bezwijkt niet onder de druk.”

LEES OOK: Wordt Max Verstappen wereldkampioen? ‘Het zal niet makkelijk worden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer