main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2021 — 08:31

Moeten er nieuwe maatregelen getroffen worden door de Omikronvariant?

Nu de Omikronvariant definitief is vastgesteld in Nederland rijst de vraag of er strengere maatregelen getroffen moeten worden om de verspreiding te voorkomen. “Deze variant lijkt zich heel snel te verspreiden, maar dat hoeft niet gelijk te betekenen dat we een heel groot probleem hebben”, zegt moleculair viroloog Marjolein Kikkert bij het LUMC in Leiden.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid sloot zondag niet uit dat er vanwege de Omikronvariant in Nederland extra maatregelen worden genomen. Dan moet er eerst meer duidelijk zijn over de ernst en de besmettelijkheid van de nieuwe variant.

‘We weten nog niets’

Begrijpelijk, vindt moleculair viroloog Kikkert. “We weten nog niets. En we weten ook zeker niet of deze variant een groot probleem wordt”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tot nu toe zijn dertien Nederlanders besmet met de variant die voor het eerst opdook in Zuid-Afrika, blijkt uit monsteronderzoek van het RIVM. Zij zijn allemaal in Zuid-Afrika geweest.

Nederland is met deze dertien gevallen een van de landen waar de variant het vaakst is aangetroffen. Eerder werd Omikron al gevonden in Zuid-Afrika, Botswana, Hongkong, België, Engeland, Israël, Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Australië en Duitsland.

“Het is belangrijk om te weten of de vaccins nog voldoende werken tegen deze variant. Als dat zo is hebben we eigenlijk niet zo’n groot probleem”, legt de viroloog uit.

Snel meer duidelijkheid

Er klinken ook geluiden dat de Omikronvariant niet ziekmakender is dan de oorspronkelijke varianten, aldus Kikkert. “Je moet kijken of het gevaar van deze variant opweegt tegen de gevolgen van ernstige maatregelen, zoals globale reisstops.”

Meer duidelijkheid over de nieuwe coronavariant volgt over een of twee weken, denkt de viroloog. “De hele wetenschappelijke wereld is daar heel druk mee bezig, dus het zal heel snel beschikbaar komen.”

LEES OOK: Skivakanties in gevaar door omikronvariant: ‘Ziet er zorgelijk uit maar nog een paar weken te gaan’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer