Moeten er nieuwe maatregelen getroffen worden door de Omikronvariant?
Nu de Omikronvariant definitief is vastgesteld in Nederland rijst de vraag of er strengere maatregelen getroffen moeten worden om de verspreiding te voorkomen. "Deze variant lijkt zich heel snel te verspreiden, maar dat hoeft niet gelijk te betekenen dat we een heel groot probleem hebben", zegt moleculair viroloog Marjolein Kikkert bij het LUMC in Leiden.
Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid sloot zondag niet uit dat er vanwege de Omikronvariant in Nederland extra maatregelen worden genomen. Dan moet er eerst meer duidelijk zijn over de ernst en de besmettelijkheid van de nieuwe variant.
'We weten nog niets'
Begrijpelijk, vindt moleculair viroloog Kikkert. "We weten nog niets. En we weten ook zeker niet of deze variant een groot probleem wordt", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Tot nu toe zijn dertien Nederlanders besmet met de variant die voor het eerst opdook in Zuid-Afrika, blijkt uit monsteronderzoek van het RIVM. Zij zijn allemaal in Zuid-Afrika geweest.
Nederland is met deze dertien gevallen een van de landen waar de variant het vaakst is aangetroffen. Eerder werd Omikron al gevonden in Zuid-Afrika, Botswana, Hongkong, België, Engeland, Israël, Tsjechië, Oostenrijk, Italië, Australië en Duitsland.
"Het is belangrijk om te weten of de vaccins nog voldoende werken tegen deze variant. Als dat zo is hebben we eigenlijk niet zo'n groot probleem", legt de viroloog uit.
Snel meer duidelijkheid
Er klinken ook geluiden dat de Omikronvariant niet ziekmakender is dan de oorspronkelijke varianten, aldus Kikkert. "Je moet kijken of het gevaar van deze variant opweegt tegen de gevolgen van ernstige maatregelen, zoals globale reisstops."
Meer duidelijkheid over de nieuwe coronavariant volgt over een of twee weken, denkt de viroloog. "De hele wetenschappelijke wereld is daar heel druk mee bezig, dus het zal heel snel beschikbaar komen."