main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2021 — 13:24

Chocoladeliefhebbers kunnen opgelucht ademhalen tijdens Sinterklaas: ‘We hebben ook brievenbusletters’

De feestdagen komen eraan en dus liggen de winkels weer vol met extra lekkernijen en snoepgoed. Vooral de chocoladeletters, populair rondom Sinterklaas, zijn weer volop in trek. Er wordt achter de schermen hard gewerkt om ervoor te zorgen dat iedereen op 5 december zijn favoriete letter op kan peuzelen.

De Sint is al een tijdje in het land. Schoenen staan bij de schoorsteen, winkeletalages liggen vol met pepernoten, schuimpjes, chocoladeletters en taaitaaipoppen en de wensenlijstjes van mensen jong en oud hebben inmiddels ook de Pieten bereikt.

Het festijn nadert aankomende zondag, op 5 december, zijn einde en daar hoort natuurlijk ook een lekkere chocoladeletter bij. Het is een van de meest populaire snacks om tijdens Sinterklaas te geven en te krijgen. En in een land met ruim 17.5 miljoen inwoners, moeten er behoorlijk veel letters geproduceerd worden. “In oktober zijn wij al begonnen met het maken van duizenden letters”, zegt Amy Klein, eigenaar van een chocolade-atelier, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Deze periode is heel belangrijk voor ons”, gaat Klein verder. “In oktober, november en december draaien wij de helft van onze omzet. Dus het is even keihard knallen.”

Brievenbusletter

Door de coronapandemie kan niet iedereen meer even gemakkelijk bij elkaar komen tijdens Sinterklaas. Iemand persoonlijk een chocoladeletter overhandigen zit er dus niet in, maar dat betekent niet meteen het einde. “Sinds vorig jaar willen meer mensen een letter versturen, dus hebben wij een speciale brievenbusletter ontworpen.” Maar valt deze dan niet in stukken uit elkaar als de postbode zo’n letter in de brievenbus deponeert? “De letters hebben een brievenbustest ondergaan van ongeveer een meter. Dus negen van de tien keer, misschien wel 99 van de 100 keer, komt die heel aan”, stelt Klein de chocoladeliefhebbers gerust.

LEES OOK: Persconferenties van Hoofdpiet in het Sinterklaasjournaal zijn een hit: ‘Cadeautjes, cadeautjes, cadeautjes’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

BBB-lijsttrekker in Europa, Sander Smit, wil dat Nederland zijn uitzonderingspositie behoudt als het gaat om mest. Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per…

Lees meer

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer

Een olifant in een porseleinen kast of stappen naar verbetering: Wat heeft Hugo de Jonge betekend voor de woningmarkt?

Maar weinig ministers hebben zoveel taaie dossiers op hun bureau gehad als Hugo de Jonge. Bij het grote publiek werd de CDA’er vooral bekend toen…

Lees meer

Yeşilgöz verbaasd over houding Wilders bij formatiedebat: ‘Leek alsof het van tevoren bedacht was’

VVD-leider Dilan Yeşilgöz is verbaasd dat PVV-leider Geert Wilders maandag plots vertrok uit een formatieoverleg. Volgens de liberale voorvrouw “gingen we richting consensus op een…

Lees meer

Gemeente Kampen doopt straat om tot ‘Europapa-Allee’

De gemeente Kampen heeft een straat naar het lied Europapa van Joost Klein genoemd, waarmee de artiest meedoet aan het Eurovisie Songfestival. De Europa-Allee is omgedoopt tot…

Lees meer