main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 26 november 2021 — 07:21

Spiegels, uitlaten en autosturen steeds populairder onder autokrakers

Autokrakers richten zich de laatste jaren op het stelen van specifieke auto-onderdelen. Vooral het stuur, de uitlaat en de spiegel nemen toe in populariteit. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), die zijn ingezien door de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. De diefstal van sturen van auto’s is van 2017 tot en met 2020 toegenomen met 64 procent, het wegnemen van spiegels is gestegen met 71 procent en de diefstal van uitlaten zelfs met 900 procent. Het LIV pleit voor een Europese databank voor serienummers van auto-onderdelen, om heling te voorkomen.

Diefstal van spiegels neemt vooral toe bij Tesla’s, zo blijkt uit de cijfers. Die spiegels zijn namelijk heel specifiek, omdat er camera’s in zitten. Daarom is er veel vraag naar op de zwarte markt, ziet André Bouwman, adviseur bij het LIV. ,,Jongens die gaan stelen gaan met een boodschappenlijstje op pad. Door de waarde van die Tesla-spiegels zijn ze heel populair geworden bij dieven.”

Sturen winnen aan populariteit omdat er volgens het LIV steeds meer vraag is bij autobezitters naar een nieuw stuur, bijvoorbeeld een sportstuur met allerlei snufjes erop. ,,Dus stelen criminelen dat met speciaal gereedschap, waardoor het stuur niet wordt beschadigd”, zegt Ron van der Ploeg, adviseur politie bij het LIV. ,,En die verkopen ze dan voor een paar honderd euro via helers door aan garages.”

De grootste stijging zit de afgelopen jaren in gestolen uitlaten. Dat komt voornamelijk omdat katalysatoren, een onderdeel van de uitlaat, bestaan uit metalen die de laatste jaren steeds meer geld waard worden. Dit jaar werden er volgens het LIV 3370 katalysatoren gestolen. Driekwart daarvan werd sinds 2017 gestolen vanonder de Toyota Prius vandaan, omdat de specifieke metalen van deze auto de laatste jaren extra veel opleveren.

Als een auto-onderdeel gestolen wordt, komt het zelden terug bij de rechtmatige eigenaar. Dat komt volgens het LIV omdat de serienummers van auto-onderdelen niet openbaar zijn. ,,Automerken zouden alle serienummers van auto-onderdelen in een auto ter beschikking moeten stellen aan hun klanten”, zegt LIV-adviseur André Bouwman. ,,Dan pas kun je bijvoorbeeld een Europese databank creëren met gestolen auto-onderdelen erin, waardoor iedere garage kan controleren of iets van diefstal afkomstig is.”

Die oproep wordt gesteund door Europarlementariër Caroline Nagtegaal van de VVD. ,,Als je een auto koopt zou je alle informatie over je auto moeten krijgen, inclusief serienummers. Verder zou een databank met serienummers van gestolen auto-onderdelen op zijn minst toegankelijk moeten zijn voor opsporingsdiensten.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. De negentiende aflevering van Het Onderzoeksbureau over autocriminaliteit is te beluisteren via Apple PodcastsSpotifyGoogle Podcasts of andere podcast-apps.

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrouw uit Middelburg zakt tot haar nek in zinkgat

Een vrouw is tot haar nek weggezakt in een zinkgat. Haar echtgenoot en buurman moesten haar nek vasthouden zodat ze kon blijven ademen. Het voorval…

Lees meer

WODC: Veel meer mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel dan wordt gemeld

Het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, WODC, zegt dat er drie tot vier keer zoveel meer mensenhandel plaatsvindt in Nederland dan dat…

Lees meer

Pfizer en Moderna werken aan nieuw vaccin tegen omikron-variant

De zorgen over de nieuwe coronavariant ‘omikron’ zijn dusdanig groot dat zowel Pfizer als Moderna al een nieuw vaccin aan het ontwikkelen zijn. Pfizer heeft…

Lees meer

Aantal positieve coronatest lijkt met 21.552 nieuwe gevallen niet verder te stijgen

Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag…

Lees meer

Veel Nederlanders onderschatten uitgaven en overschatten inkomsten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zeker de helft van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar is. Dit betekent dat bij enige tegenslag zij hun rekeningen en…

Lees meer

De Jonge meldt veertiende persoon die in Nederland besmet is met omikron-variant

Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om…

Lees meer

Grootste groei coronapatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van…

Lees meer

Coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht: ‘Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld’

De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht. Dat meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen…

Lees meer