main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 november 2021 — 11:35

Minister Grapperhaus overweegt nieuwe wapens voor politie in strijd tegen relschoppers

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) overweegt de politie uit te rusten met nieuwe wapens zoals beanbags en schuimballen. Ze bieden een alternatief voor het vuurwapen en de wapenstok en zouden moeten worden toegestaan om relschoppers aan te pakken, meldt De Volskrant.

De politie had daar om gevraagd naar aanleiding van de rellen vorige week vrijdag in Rotterdam. Grapperhaus heeft het verzoek inmiddels in overweging, schrijft hij in een brief aan regioburgemeesters. Bij de rellen in Rotterdam voelden werden agenten belaagd en voelden ze zich genoodzaakt om naar hun vuurwapen te grijpen. Twee mensen belandden met schotwonden in het ziekenhuis.

Beanbags en schuimballen mogen nu nog niet worden gebruikt om de openbare orde te handhaven. De bewindsman kijkt naar de mogelijkheid om hier verandering in te brengen. “De impact op onze hulpverleners is groot. Dat sterkt mij in mijn vastberadenheid om dit samen met jullie op alle fronten aan te pakken.”

Beanbags veiliger dan kogel

Beanbags zijn zakjes gevuld met bolletjes lood die met een vuurwapen worden afgeschoten, schrijft de krant. Ze zijn veiliger dan een kogel, omdat ze niet het lichaam binnen dringen. Schuimballen, speciaal ontworpen voor rellen, zijn iets zwaarder dan beanbags en worden van grotere afstand afgeschoten met een granaatwerper. Wel kunnen ze fatale gevolgen hebben als het hoofd of de nek wordt geraakt.

Toch zouden de wapens het voor de politie makkelijker moeten maken om in te grijpen tijdens rellen die uit de hand lopen, zoals vorige week vrijdag in Rotterdam. De dagen daarna moesten de politie en ME ook ingrijpen bij rellen in onder meer Den Haag, Enschede, Roermond en Groningen.

Politie extra bewapenen ‘voor paar rellen’?

Politiewetenschapper Jaap Timmer vraagt zich af of je de politie extra moet bewapenen “voor een paar rellen”. Hij waarschuwt in De Volkskrant voor de mogelijke gevolgen. “Beanbags richten vaak meer letsel aan dan gewenst en in menigten vaak bij de verkeerde mensen.”

LEES OOK: Helft arrestanten rellen Rotterdam minderjarig

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer