Complotdenkers beginnen elkaar te verdenken: ‘Beweging kan uit elkaar vallen door wantrouwen’
Een aantal ‘complotdenkers’ begint elkáár te verdenken van complotten, signaleert Silvan Schoonhoven, verslaggever voor De Telegraaf. “Als dat wantrouwen maar sterk genoeg toeneemt kan zo’n beweging helemaal uit elkaar vallen. Dit omdat de eigen leiders niet meer vertrouwd worden.”
In het afgelopen jaar zijn er veel groepen ontstaan van mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen. Onder het radicalere front zijn een aantal zogenoemde complotdenkers te vinden. “Wij hebben altijd het idee: je hebt de complotdenkers aan de ene kant, en de rationeel denkende mensen aan de andere kant”, zegt de verslaggever in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Maar nu blijkt dat er ook binnen die groepen mensen zijn die ervan uitgaan dat de kopstukken van die beweging, zoals een Willem Engel of een Michel Reijinga (organisator van veel anti-coronademonstraties, red.), betaald worden door de overheid als onderdeel van het complot”, legt Schoonhoven uit.
Willem Engel
Zo worden de mensen die aan het front stonden bij het protest dat ontstond bij het Utrechtse restaurant Waku Waku door anderen aangevallen. Dit omdat zij zelf onderdeel zouden zijn van een complot. Het veganistische restaurant weigerde te controleren op het coronabewijs, waarna het op last van de gemeente gesloten werd. Vervolgens verzamelden honderden sympathisanten en demonstranten zich voor de deur.
Ook richting Willem Engel, die toch door velen als voorman wordt gezien van de complotbeweging, groeit het wantrouwen. Zo zou hij betaald worden door de overheid om het verzet tegen de coronamaatregelen juist klein te houden.
‘Zijn komende jaren nog niet van complotdenken verlost’
Het front van complotdenkers zal “voortdurend veranderen” en uit elkaar vallen in andere onderdelen, zegt Schoonhoven. “Maar het complotdenken als zodanig, ik denk dat we daar de komende jaren nog niet van verlost zijn.”
LEES OOK: OM vervolgt gedetineerde complotdenker opnieuw voor opruiing
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie
In de Sven op 1 Zomereditie was donderdag oud-topambtenaar Ed Kronenburg te gast. Hij bespreekt met Thomas van Groningen de oorlog in Oekraïne, die in de ogen van Kronenburg nog jaren kan duren. Ook gaat hij in op het defensiebeleid van Europa en de invloed van Amerika.
WNL In de Kantine
Koningshuisdeskundige en hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella over het ongeluk van Lady Diana, 25 jaar na dato.
Econoom en beursanalist Corné van Zeijl over de steeds duurder wordende boodschappen. En wat wordt er straks nog meer allemaal veel duurder?
Agent Edoardo Villavicencio ruilde zijn standplaats Eindhoven in voor de stranden van Mallorca. Hij hielp er de Spaanse politie een oogje in het zeil te houden over de Nederlandse vakantiegangers. Hij vertelt over wat hij er meemaakte. Zo hebben veel badgasten nog vragen over de dood van Carlo Heuvelman een jaar geleden op het Spaanse eiland.
Oud-Tweede Kamerlid Antoinette Laan is wethouder financiën van de gemeente Schiedam. Wat kan zij doen tegen de steeds groter wordende groep middenklassers met financiële problemen?
Marjorie Malbons ziet steeds meer mensen aankloppen bij haar stichting die mensen helpt met geldproblemen. Ook mensen die keihard werken kunnen de eindjes nog maar lastig aan elkaar knopen. Wat zou volgens de budget-expert een goede oplossing zijn?
En, ten slotte, deelt cabaretier Sjaak Bral zijn column over de afgelopen nieuwsweek.
In Amersfoort mag een noodopvang voor bijna 300 asielzoekers worden gebouwd. Een vereniging had gevraagd om de vergunning voorlopig tegen te houden en daarmee de…
Lees meerNederland heeft 184 mensen uit Afghanistan gehaald met een speciale chartervlucht. Het vliegtuig vertrok vanuit buurland Pakistan en kwam aan op Eindhoven Airport. Het is…
Lees meerHet rommelt in de coalitie: VVD, CDA en ChristenUnie willen tornen aan de stikstofafspraken. Maar daar is D66 het niet mee eens. Elke keer als…
Lees meerEen Nederlandse paraglider is in Oostenrijk gewond geraakt toen hij een hoogspanningslijn raakte. Volgens de politie van de deelstaat Karinthië heeft hij ernstige brandwonden opgelopen….
Lees meerTwee actiegroepen van huisartsen zijn boos op zorgminister Ernst Kuipers. Ze hebben hem een ‘motie van treurnis’ gestuurd over het extra werk dat zij te…
Lees meerDuitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk…
Lees meerWat is er gebeurd met Patrick van Dillenburg? Een vraagstuk die sinds hij begin januari 2002 van de aardbodem verdween op tafel ligt. Totdat de…
Lees meerOekraïne is momenteel in het zuiden van het land bezig met een zwaar tegenoffensief. Dinsdag werden explosies gemeld op een luchtmachtbasis op de Krim. Deze…
Lees meerHarde boerenacties zijn voorlopig van tafel. Dat heeft de voorman van Farmers Defence Force (FDF) in een videoboodschap bekendgemaakt. Mark van den Oever zegt daarin…
Lees meerSchiphol gaat de kosten vergoeden die mensen hebben gemaakt omdat ze door de chaos op het vliegveld hun vlucht hebben gemist. Dat is de luchthaven…
Lees meerBij een ongeluk met een achtbaan in het pretpark Legoland Duitsland in het Beierse Günzburg zijn zeker negen personen gewond geraakt. Twee treintjes botsten op…
Lees meerFarmers Defence Force schort zijn “harde acties” voorlopig op “uit blijk van goede wil” naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de…
Lees meerDe Koninklijke Marechaussee heeft woensdagavond bij Hoek van Holland een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Polen opgepakt op verdenking van mensensmokkel. In zijn trailer werd een gezin…
Lees meerBrandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken wagens met een watervoorraad staan, omdat de natuur gortdroog is. In de veiligheidsregio Kennemerland hebben die…
Lees meerOud-topambtenaar Ed Kronenburg verwacht dat de oorlog in Oekraïne nog lang niet voorbij is. “Je zou het hopen dat het zo snel mogelijk wordt beëindigd,…
Lees meer