main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 november 2021 — 13:15

Steeds meer basisscholen moeten dicht vanwege coronabesmettingen: ‘Wij zien veel stress bij ouders ontstaan’

De crisis in het basisonderwijs gaat richting het kookpunt. Eén op de vijf leerkrachten is sinds het begin van de pandemie besmet geraakt met het coronavirus en ook het aantal besmette kinderen loopt op met naar huis gestuurde klassen tot gevolg.

Zo spreekt voorzitter van scholenkoepel Zaan Primair Birgit Schumacher haar zorgen over de coronasituatie uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zeker in combinatie met het lerarentekort wat wij toch al hebben want er zijn gewoon geen invalleerkrachten. Dus als iemand ziek is, is de vervanging direct een probleem. Op sommige scholen en ook deze school zijn inmiddels een kwart van de leraren besmet geraakt.”

‘Dat hebben we nog niet helemaal overleefd’

En dat leidt ertoe dat scholen hun deuren soms voor meerdere dagen zelfs moeten sluiten. Directeur van de Stichting Werkende Ouders Marjet Winsemius ziet dit ook steeds vaker gebeuren. “Wij zien weer heel veel stress bij ouders ontstaan. Die moeten weer thuiswerken met een kind op schoot of thuisonderwijs geven. Wij hebben het al twee keer gedaan en dat hebben we nog niet helemaal overleefd. Wij maken ons ook weer zorgen over een mogelijke lockdown die er toch weer aan zit te komen voor het onderwijs. Wij pleiten er echt voor, vanuit ons tenen, dat we niet weer het onderwijs en de kinderopvang dicht doen.”

De Stichting Werkende Ouders praat onder andere met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarbij kijken ze ook naar eventuele andere maatregelen dan sluiting. “Bijvoorbeeld het zelftesten weer echt terugbrengen of de afstand tussen leerlingen en leerkrachten behouden en geen ouders de school in. Wij denken dat ouders daar veel meer baat bij hebben dan weer de scholen dicht doen.”

‘Wij vragen te veel’

Ouders zijn inmiddels wel gewend om hun kinderen thuis te hebben tijdens een lockdown. “Maar dat betekent niet dat wij het met plezier doen. Het is voor de kinderen ook gewoon niet goed. Wij hebben gezien bij eerdere lockdowns dat de mentale gezondheid bij kinderen, en vooral bij jongeren, echt onder druk is komen te staan. De stress bij ouders is echt heel groot geworden. De situatie thuis is gewoon heel heftig: het combineren van je werk, je kinderen en thuisonderwijs. Wij vragen te veel.”

Sommige werkgevers denken heel erg goed mee met ouders, legt Winsemius uit. “Andere kunnen dat wat minder. Als jij een mkb’er bent is dat gewoon een stuk ingewikkelder om ook een oppas of bijles te betalen. Dus komt het allemaal aan de keukentafel en loopt daar het stressniveau omhoog.”

‘Vaccinatiediscussie overhevelen op kinderen?’

Het sluiten van scholen is wel de laatste stap die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil zetten. Veel kinderen op basisscholen zijn nog niet gevaccineerd en nu wordt ook gekeken of dit kan. “Waar wij ons zorgen over maken, als je kinderen laat vaccineren, gaan wij de polarisatie in de hele vaccinatiediscussie overhevelen op kinderen en gaan wij dan tegen kinderen zeggen dat ze ergens niet naar binnen mogen omdat ze niet gevaccineerd zijn? Wij moeten niet willen dat die discussie het klaslokaal binnenkomt.”

LEES OOK: Basisscholen langer dicht rond Kerstmis, stellen experts: ‘Week is te overzien maar alsjeblieft niet langer’

Door: Bert van Doorn

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrouw uit Middelburg zakt tot haar nek in zinkgat

Een vrouw is tot haar nek weggezakt in een zinkgat. Haar echtgenoot en buurman moesten haar nek vasthouden zodat ze kon blijven ademen. Het voorval…

Lees meer

WODC: Veel meer mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel dan wordt gemeld

Het kennisinstituut voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, WODC, zegt dat er drie tot vier keer zoveel meer mensenhandel plaatsvindt in Nederland dan dat…

Lees meer

Pfizer en Moderna werken aan nieuw vaccin tegen omikron-variant

De zorgen over de nieuwe coronavariant ‘omikron’ zijn dusdanig groot dat zowel Pfizer als Moderna al een nieuw vaccin aan het ontwikkelen zijn. Pfizer heeft…

Lees meer

Aantal positieve coronatest lijkt met 21.552 nieuwe gevallen niet verder te stijgen

Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag…

Lees meer

Veel Nederlanders onderschatten uitgaven en overschatten inkomsten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat zeker de helft van de Nederlandse huishoudens financieel kwetsbaar is. Dit betekent dat bij enige tegenslag zij hun rekeningen en…

Lees meer

De Jonge meldt veertiende persoon die in Nederland besmet is met omikron-variant

Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om…

Lees meer

Grootste groei coronapatiënten in ziekenhuizen sinds begin januari

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag met 130 toegenomen tot 2772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van…

Lees meer

Coronazelftesten in veel winkels en online uitverkocht: ‘Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld’

De zelftesten voor het coronavirus zijn in veel winkels en online uitverkocht. Dat meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Mensen die een zelftest willen kopen…

Lees meer