main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 november 2021 — 13:15

Steeds meer basisscholen moeten dicht vanwege coronabesmettingen: ‘Wij zien veel stress bij ouders ontstaan’

De crisis in het basisonderwijs gaat richting het kookpunt. Eén op de vijf leerkrachten is sinds het begin van de pandemie besmet geraakt met het coronavirus en ook het aantal besmette kinderen loopt op met naar huis gestuurde klassen tot gevolg.

Zo spreekt voorzitter van scholenkoepel Zaan Primair Birgit Schumacher haar zorgen over de coronasituatie uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zeker in combinatie met het lerarentekort wat wij toch al hebben want er zijn gewoon geen invalleerkrachten. Dus als iemand ziek is, is de vervanging direct een probleem. Op sommige scholen en ook deze school zijn inmiddels een kwart van de leraren besmet geraakt.”

‘Dat hebben we nog niet helemaal overleefd’

En dat leidt ertoe dat scholen hun deuren soms voor meerdere dagen zelfs moeten sluiten. Directeur van de Stichting Werkende Ouders Marjet Winsemius ziet dit ook steeds vaker gebeuren. “Wij zien weer heel veel stress bij ouders ontstaan. Die moeten weer thuiswerken met een kind op schoot of thuisonderwijs geven. Wij hebben het al twee keer gedaan en dat hebben we nog niet helemaal overleefd. Wij maken ons ook weer zorgen over een mogelijke lockdown die er toch weer aan zit te komen voor het onderwijs. Wij pleiten er echt voor, vanuit ons tenen, dat we niet weer het onderwijs en de kinderopvang dicht doen.”

De Stichting Werkende Ouders praat onder andere met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarbij kijken ze ook naar eventuele andere maatregelen dan sluiting. “Bijvoorbeeld het zelftesten weer echt terugbrengen of de afstand tussen leerlingen en leerkrachten behouden en geen ouders de school in. Wij denken dat ouders daar veel meer baat bij hebben dan weer de scholen dicht doen.”

‘Wij vragen te veel’

Ouders zijn inmiddels wel gewend om hun kinderen thuis te hebben tijdens een lockdown. “Maar dat betekent niet dat wij het met plezier doen. Het is voor de kinderen ook gewoon niet goed. Wij hebben gezien bij eerdere lockdowns dat de mentale gezondheid bij kinderen, en vooral bij jongeren, echt onder druk is komen te staan. De stress bij ouders is echt heel groot geworden. De situatie thuis is gewoon heel heftig: het combineren van je werk, je kinderen en thuisonderwijs. Wij vragen te veel.”

Sommige werkgevers denken heel erg goed mee met ouders, legt Winsemius uit. “Andere kunnen dat wat minder. Als jij een mkb’er bent is dat gewoon een stuk ingewikkelder om ook een oppas of bijles te betalen. Dus komt het allemaal aan de keukentafel en loopt daar het stressniveau omhoog.”

‘Vaccinatiediscussie overhevelen op kinderen?’

Het sluiten van scholen is wel de laatste stap die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil zetten. Veel kinderen op basisscholen zijn nog niet gevaccineerd en nu wordt ook gekeken of dit kan. “Waar wij ons zorgen over maken, als je kinderen laat vaccineren, gaan wij de polarisatie in de hele vaccinatiediscussie overhevelen op kinderen en gaan wij dan tegen kinderen zeggen dat ze ergens niet naar binnen mogen omdat ze niet gevaccineerd zijn? Wij moeten niet willen dat die discussie het klaslokaal binnenkomt.”

LEES OOK: Basisscholen langer dicht rond Kerstmis, stellen experts: ‘Week is te overzien maar alsjeblieft niet langer’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer