Veel verdeeldheid in Kamer over 2G-beleid: ‘Maatregel raakt aan de principes achter partijen’
Na een lang coronadebat is de Tweede Kamer nog niet helemaal uit over het invoeren van de 2G-maatregelen. Duidelijk werd dat het overgrote deel van de partijen niet op die 2G-maatregel zit te wachten, maar dat er ook geen meerderheid is die deze volledig blokkeert. Een grote verdeeldheid dus. "Dat heeft ermee te maken dat we het nu echt hebben over maatregelen die ingaan op het fundament van bepaalde vrijheden", zegt politiek verslaggever voor WNL Frank van Leeuwen.
Tijdens voorgaande coronadebatten ging het vooral over de proportionaliteit van de coronamaatregelen, legt Van Leeuwen uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Maar nu gaat het voor het eerst over maatregelen die dusdanig ingrijpend zijn op de vrijheid van een beperkte groep mensen, de groep mensen die de keuze heeft gemaakt om een prik niet te halen. Dat raakt ook echt aan de principes die achter de partijen zitten. En daar zie je ineens grote verschillen."
Alleen VVD en D66 steunen plan onomwonden
Alleen de VVD en D66 spreken onomwonden steun uit voor het plan, waarbij alleen gevaccineerde of van corona genezen mensen welkom zijn op bepaalde plekken. De PvdA is kritisch, maar staat er wel voor open.
Bij de meeste andere partijen hoeft het kabinet niet direct op steun te rekenen. Zo heeft onder meer de ChristenUnie principiële bezwaren. De partij opperde eerder deze week al een alternatief: een 1G-beleid. Daarbij moet iedereen, gevaccineerd of niet, zich veel vaker moet laten testen voor toegang.
GroenLinks kan zich ook in zo'n '1G-plan' vinden. CU-Kamerlid Mirjam Bikker wil dat het kabinet dat scenario serieus laat onderzoeken, maar wil 2G nog niet helemaal uitsluiten. Ook omdat het virus telkens weer oplaait, vindt zij het "steeds lastiger om te zeggen: dit absoluut never nooit niet".
Ook het CDA worstelt met dit beleid. "Het CDA geeft heel duidelijk aan dat zij eerst het OMT-advies dat vrijdag komt afwachten", licht Van Leeuwen toe. "Op basis daarvan komt er een wetsvoorstel. Ook dat willen ze nog goed tegen het licht houden om te besluiten over een 2G-beleid."
'Politieke weging'
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge erkende eerder deze week al dat het weren van ongevaccineerden op sommige plekken in de samenleving een zeer ingrijpende maatregel is. Maar daarbij waarschuwde hij ook dat zonder deze vrijheidsbeperking deze winter vaker "lockdownachtige maatregelen" genomen moeten worden.
Daarmee sprak De Jonge expliciet over een 'politieke weging' tussen het beperken van enkel ongevaccineerden, of het beperken van iedereen. "Dat is interessant", zegt Van Leeuwen. "Want of het echt om een politieke weging gaat, daar hebben zeker de middenpartijen nog wel vraagtekens bij."
Zo wil CDA-Kamerlid Joba van den Berg dat zorgminister De Jonge met "alternatieven" komt. Van Leeuwen: "Partijen vragen zich af: hebben we wel alles onderzocht wat daartussen zit?" Wat die alternatieven dan precies moeten zijn moet nog onderzocht worden, zegt Van Leeuwen. "Het is eigenlijk de opdracht voor het ministerie van VWS, om dat uit te zoeken."
Het Outbreak Management Team komt vrijdag nog met adviezen over 3G, 2G en 1G. Uiterlijk maandag komt het kabinet dan met een wetsvoorstel. Als de Tweede Kamer volgende week groen licht geeft voor 2G, moet ook de Eerste Kamer het nog goedkeuren. Daar liggen de politieke verhoudingen anders en is een meerderheid ook nog lang niet zeker.
LEES OOK: Oostenrijk voert 2G-regel in: ‘Uiteindelijk ook in Nederland onvermijdelijk’