Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nieuw geblunder: CU-leider Segers laat conceptregeerakkoord VVD en CDA in trein liggen

Peter Visser

De VVD en het CDA hebben eind september, toen een minderheidscoalitie met D66 werd onderzocht, samen een proeve van een regeerakkoord geschreven. Dat blijkt uit een 'geheim' stuk dat door ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is achtergelaten in een trein, meldt de Volkskrant.

Daarin pleiten de partijen voor 'forse maatregelen' om de woningnood te bestrijden, schrijft de krant. Ook staat er geschreven over een miljardenfonds voor het uitkopen van boeren en een ambitieus klimaatbeleid. Daarmee probeerden ze D66 tegemoet te komen. Zo wilden de partijen op het gebied van klimaat meer bereiken dan de Europese Unie van Nederland eist.

Partijleiders Mark Rutte en Wopke Hoekstra waren het eens over de hoofdlijnen van een reageerakkoord. Ze wilden daarmee de impasse in de formatie doorbreken. Uit het akkoord blijkt verder dat de partijen aanstuurden op gratis kinderopvang voor 'de meeste mensen', een basisverzekering tegen arbeidsongeschiktheid voor alle zelfstandigen en het afschaffen van de verhuurdersheffing. Ook wilden ze meer kwetsbare vluchtelingen toelaten.

Opvallend is dat er in het stuk niet wordt gesproken over medisch-ethische kwesties en de nieuwe bestuurscultuur.

CU-leider Segers blundert

Volgens de Volkskrant is het stuk achtergelaten 'door een betrokkene van de formatie'. Het blijkt te gaan om ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, zo onthuld hij na publicatie van het stuk op Twitter. "Het stomste wat je kan overkomen", zegt Segers.

"Ik reis met de trein op en neer naar Den Haag. Dat is een fijne manier van reizen en gaat bijna altijd goed. Maar nu ging het een keer heel erg fout. Ik ben een mens en heb iets heel doms gedaan. Sorry.."

Het stuk werd gedeeld met de fracties van D66 en ChristenUnie, die met VVD en CDA over een nieuw kabinet onderhandelen.

Tekst gaat verder onder tweet.

D66 toch met CU

Het document is geschreven op 26 september door 'een vertegenwoordiging van de fracties van VVD en CDA'. Het stamt daarmee uit de fase waarin het idee bestond om een minderheidscoalitie te smeden uit VVD, CDA en D66.

In het stuk staat dat de VVD en het CDA nadrukkelijk een samenwerking met D66 in gedachten hielden, maar die partij besloot vlak daarna toch met de ChristenUnie te willen onderhandelen. Daardoor ligt een doorstart van het vorige kabinet nu voor de hand.

'Filmscript'

"Als je een filmscript zou verzinnen, zou dit het ongeveer zijn", zegt politiek verslaggever van WNL Frank van Leeuwen over het uitlekken van het stuk. "Segers zegt dat het een menselijke fout is. Waar hebben we dat eerder gehoord, zou ik bijna denken", doelt Van Leeuwen op de Omtzigt functie elders-affaire, waarin D66-minister Kajsa Ollongren per ongeluk gevoelige informatie aan de pers toonde.

"We geloven Segers als hij zegt dat het een menselijke fout was. Maar ik kan me ook voorstellen dat je dit thuis hoort en denkt: waar zijn we in hemelsnaam in beland met z'n allen?" Wel plaats Van Leeuwen een kanttekening. De memo van Ollongren was volgens hem "een stuk explosiever". Hij denkt daarom niet dat de formatie nu extra vertraging oploopt.

'Bereidheid om te praten'

Steker: Van Leeuwen ziet aan de hand van het document dat VVD en CDA "bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen". "Je ziet dat ze best wel ver willen gaan om D66 daarin mee te krijgen."

"Anderzijds zie je dat D66, dat een aantal weken geleden klem leek te zitten, nu behoorlijk wat dingen binnen kan sprokkelen", doelt Van Leeuwen op het progressieve vluchtelingen- en klimaatbeleid.

Volgens Van Leeuwen toont het stuk "dat er van alle kanten bereidheid is om te praten".

Stuk nog relevant

Ook in de huidige coalitieonderhandelingen is het stuk nog relevant, schrijft de Volkskrant. Zo kwam het recent op tafel toen er werd gesproken over onderwijs en migratiebeleid.

De partijen stellen dat ze het stuk op verzoek van informateur Remkes hebben geschreven. Hij zegt dat het initiatief bij de partijen zelf lag.

LEES OOK: ‘Coronabeleid hoeft formatie niet per se te vertragen’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau