Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wederom aardbeving in Groningen: ‘Zij gaan er psychisch aan onderdoor’

Groningen heeft in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw te maken gekregen met een aardbeving. Rond 01.45 uur werd in het dorp Garrelsweer een aardbeving geconstateerd met een kracht van 3.2 op de schaal van Richter. Dat meldt het KNMI. Het is de op vier na zwaarste aardbeving ooit in Groningen gemeten.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Door bewoners werden er veel berichten geplaatst op Twitter na de aardbeving. "Beangstigend veel onrust en gerommel in de Groninger bodem de laatste weken", werd er gezegd. "Hoewel midden in de nacht, kunnen we nu al zien dat de scheuren in ons huis weer groter zijn geworden", zegt een andere bezorgde burger. Een andere twitteraar schrijft: "Allemachtig, zo’n zware aardbeving heb ik nog niet gevoeld. Alsof er een carbidbus afgeschoten werd. Ik heb er kippenvel van."

'Hartverscheurend'

De gaswinning in Groningen veroorzaakt al tientallen jaren aardbevingen in die regio, met ook veel schade aan huizen van burgers als gevolg. Inwoners en gedupeerden voeren inmiddels al een zeer lange strijd om compensatie of een veiligere woning. De schadevergoeding en het verstevigen van huizen verloopt echter teleurstellend langzaam.

Hans Warink, inwoner van Loppersum, uitte op Instagram zijn zorgen na de aardbeving. "Ik ben een paar uur geleden wakker geworden, omdat er een gigantische knal door het huis kwam", zegt hij in een video. "Het vreet mij gewoon helemaal op, de onzekerheid."

Tekst gaat verder onder de post.

Instagram access token is not configured.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

De emoties onder de burgers van Groningen zijn voelbaar. "Hartverscheurend. Wanneer houdt dit op", vraagt journalist Jan-Kees Emmer zich af na het zien van de video van Warink. "Ik denk voorlopig niet, vrees ik", zegt hij in Goedemorgen Nederland.

De onderhandelende partijen waren recent in Groningen om te praten over de aardbevingsschade. De vraag is echter of dat soort gesprekken burgers zoals Warink kunnen helpen. "Geld voor het verstevigen van woningen, maar verder denk ik niet", zegt Eric Vrijsen, parlementair journalist EW Magazine, daarover. "De gaskraan is al praktisch dicht. Er is wel een plannetje om die een beetje open te draaien, omdat we dringend behoefte hebben aan gas vanwege internationale schaarste."

'Het is niet uit te leggen'

Deze problematiek bestaat al jaren, weet ook Vrijsen. "Rond 1965 heeft de overheid, eigenlijk iedereen, geprofiteerd van dat gas. En nu zitten we met de gebakken peren. Maar ja, los het maar eens op."

Zo eenvoudig is dat dus niet. "Onze bureaucratie is in feite onmachtig geworden om dit soort dingen op te lossen. Net zoals de toeslagenaffaire zie je dat dit nagenoeg niet oplosbaar is", reageert Emmer. "Sommige mensen wachten al jaren op compensatie en krijgen die maar niet. Het is niet uit te leggen en daar loopt het ook vast. Het is tragisch. De mensen die wachten maar, zijn wanhopig en gaan er psychisch aan onderdoor."

Grondige analyse

Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) vindt dat de aardbevingen in Groningen "meer dan verwacht" plaatsvinden en noemt het ook "verontrustend." Ondanks dat, herhaalt SodM nogmaals de de boodschap dat er niets aan te doen is om de bevingen te stoppen.

SodM verwacht wel een grondige analyse van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). "Dan kunnen ook wij kritisch naar de huidige verwachtingen kijken". Om vervolgens ook de burgers van Groningen zo goed mogelijk te kunnen informeren over wat ze mogen verwachten.

LEES OOK: Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau