Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vertrek Shell dreun voor BV Nederland: ‘Het gaat om een ecosysteem van bedrijven’

Redactie

De dreun die het vertrek van Shell heeft veroorzaakt klinkt een dag later nog steeds door. Ook voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof maakt zich zorgen, aangezien het vertrek van het olie- en gasbedrijf ook gevolgen heeft voor de kleinere bedrijven in Nederland. "We horen wel wat zachte woorden over het vertrek van Shell, maar het is een heel ecosysteem van bedrijven rondom zo'n groot concern", zegt Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Zo is in het AD vandaag te lezen hoe het vertrek van het hoofdkantoor van Shell uit Den Haag door veel Hagenaars en ondernemers uit omliggende gemeenten wordt gezien als een drama. "De hotelbedden die Shell afneemt, restaurants die ze boeken, vergaderlocaties, chauffeurs... Je kunt het eigenlijk bijna niet bedenken, iedereen heeft er wel op de een of andere manier mee te maken", legt Vonhof uit.

Daarbij zullen veel innovatieve bedrijven zich ook afvragen of ze niet liever dichtbij het hoofdkantoor van Shell willen zitten, denkt de voorzitter van MKB-Nederland.

'Wij veranderen'

Het aangekondigde vertrek is Shell zelf ook niet in de koude kleren gaan zitten. In een paginagrote advertentie die vandaag te zien is in meerdere ochtendkranten schrijft het bedrijf: 'Wij veranderen'. Zo schrijven ze over de groenere weg die ze inslaan vanwege de klimaatverandering, maar gaat het ook over de verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk.

Shell wil haar aandelenstructuur vereenvoudigen en kiest daarom voor Londen als thuisbasis. Dat heeft als gevolg dat 'Royal Dutch' uit hun naam verdwijnt. Dat predikaat kreeg Shell op 18 april 1890 van koning Willem III. "Dat die Nederlandse afkomst uit onze naam verdwijnt doet gewoon pijn, bij veel Nederlanders en ook bij ons", schrijft het concern.

Hoewel er al vaker voor werd gevreesd was de klap toch groot dat het bedrijf naar het VK vertrekt. Demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit) deden daarom nog een laatste poging om de dividendbelasting alsnog af te schaffen, maar vonden daar geen steun voor in de Kamer.

Vestiginsklimaat

Parlementair journalist Elsevier Weekblad Eric Vrijsen maakt zich zorgen over het vestigingsklimaat in Nederland. "We hebben een open economie, en wij moeten multinationals hebben uit de hele wereld die hier op z'n minst een vestiging neerzetten. Die kijken allemaal naar elkaar", zegt hij in Goedemorgen Nederland. "Unilever vertrok eerder al. Dat geeft toch een signaal dat het hier voor grote multinationals niet pluis is."

Dat heeft onder meer te maken met de dividendbelasting, maar ook met rechterlijke uitspraken die er zijn geweest die Shell heel veel geld zouden hebben gekost, zegt Vrijsen. "En ook de publieke opinie die denkt: we halen het geld wel weg bij de grote bedrijven, en dat kan allemaal straffeloos gebeuren. Nu blijkt van niet. Dat ligt het kabinet heel zwaar op de maag."

'Shell is weggepest'

Volgens journalist Jan-Kees Emmer is de uitstraling van Nederland naar de rest van de wereld "enorm slecht". "Als je kijkt naar de discussie rondom de dividendbelasting is Shell uiteindelijk gewoon weggepest. De Kamer heeft heel harde woorden over deze bedrijven gesproken en met gemak over hun portemonnee, alsof het geld niet op kan bij Shell en Unilever", aldus Emmer. "Ondertussen zijn ze weg met alle gevolgen van dien voor de bedrijvigheid."

LEES OOK: Dohmen waarschuwt Nederland nu ook Shell vertrekt: ‘Wees zuinig op je vestigingsklimaat’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau