Spoedtest.nl mag geen toegangstesten meer doen, nog genoeg plek bij andere aanbieders
Spoedtest.nl mag voorlopig geen toegangstesten meer uitvoeren en kan geen uitslagen meer verstrekken. Nadat het ministerie van Volksgezondheid aangifte heeft gedaan is het bedrif afgesloten van de systemen achter de app CoronaCheck.
Spoedtest.nl zou valse vaccinatiebewijzen hebben verstrekt. Die QR-codes zijn eeuwig geldig, in tegenstelling tot de negatieve tests waarmee mensen 24 uur lang toegang krijgen tot onder meer cafés, restaurants en musea.
'Sterke vermoedens'
"We hebben sterke vermoedens dat er ten onrechte vaccinatiebewijzen zijn afgegeven", zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). "Ze maakten vaccinatiebewijzen aan, dat hoort een testaanbieder niet te doen. Dat is een van de redenen dat ze in beeld kwamen." Het ministerie heeft een team dat "dagelijks monitort hoe het gaat met het afgeven van QR-codes en verdachte patronen signaleert".
Spoedtest.nl bevestigt de aangifte, maar geeft verder geen informatie. "Wij weten op dit moment alleen dat er een onderzoek loopt. Wij hebben het volle vertrouwen in een goede afloop van dit onderzoek", laat het bedrijf weten aan persbureau ANP.
Mogelijk valse vaccinatiebewijzen aangemaakt door huisartsen
Mogelijk hebben één of meerdere artsen die bij het bedrijf werken valse vaccinatiebewijzen aangemaakt. Artsen die een BIG-registratie hebben kunnen dat online doen. Die mogelijkheid werd eerder dit jaar gecreëerd voor situaties waarin iemand bijvoorbeeld in het buitenland was geprikt, en daardoor in de Nederlandse app geen QR-code kreeg. Ook waren er huisartsen wier systeem niet goed aansloot op de GGD’en, wat het verkrijgen van een vaccinatiebewijs bemoeilijkte.
De Jonge benadrukt dat ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek doet. "Sommige mensen gebruiken hun BIG-registratie om fraude te plegen. Dat kan natuurlijk helemaal niet, dan ben je niet bezig met de volksgezondheid. Daarom moet het ook tuchtrechtelijk kunnen worden aangepakt."
Spoedtest.nl is een van de grotere testaanbieders van Nederland, met meer dan honderd testlocaties. Zo zijn er negen testplekken in Amsterdam, drie in Rotterdam, vijf in Den Haag en drie in Utrecht. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen inmiddels 1,5 miljoen tests uitgevoerd.
Nog genoeg plek om te testen
Volgens Stichting Open Nederlander is er nog altijd plek genoeg voor mensen om zich te laten testen zodat ze op stap kunnen. "We kunnen dit opvangen. Er is echt voldoende capaciteit om aan de huidige vraag te voldoen, maar misschien wordt de reistijd van mensen iets langer."
LEES OOK: Is er een alternatief voor 2G? ‘Nee-modus in Nederland wordt met 1G alleen maar erger’