main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 november 2021 — 11:20

Horeca pleit voor ‘slim model’: Iedereen tot 20.00 uur naar binnen, daarna zo lang blijven als je wil

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat gasten langer in horecagelegenheden mogen verblijven mits zij voor 20.00 uur zijn binnengekomen. Daarover gaat de brancheorganisatie vandaag in gesprek met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). “Restaurants kunnen hier vrijer door ondernemen, cafés kunnen langer openblijven, zonder dat er meer gevaar komt op besmettingen”, zegt KHN-voorman Robèr Willemsen in Goedemorgen Nederland.

Zelf noemt Willemsen het idee van de KHN een ‘slim model’, waarmee het kroeghoppen waar de overheid zo voor vreest wordt voorkomen. “Mensen blijven op dezelfde plekken en lopen niet door elkaar. Het zal ook een aantal thuisfeestjes en thuissituaties verminderen.”

Het model zou de horeca “ontzettend helpen” om nog enige omzet te kunnen draaien in de voor nu praktisch decembermaand, zegt Willemsen. Ook zou dit het vertrouwen erin houden bij het toch al schaarse personeel in de horecabranche. “De horeca wordt zeker niet gered als er geen extra steunpakketten komen, want we worden keihard geraakt. Een groot deel van de branche is nog dicht.”

‘Arbeidsmarkt staat in de fik’

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, noemt dit een “heel sympathiek” idee. “En het is heel logisch. Dus ik weet niet wat men daar tegenin gaat of kan brengen.”

Vonhof benadrukt dat de arbeidsmarkt in de fik staat. “Als je nu weer moet afschalen en mensen naar huis moet sturen, heb je straks na drie weken, als je weer open mag, geen personeel meer. Dan sta je dubbel achter”, zegt hij. “Ik vind het dus ongelofelijk belangrijk dat we zorgen dat die medewerkers aan het werk kunnen blijven.”

LEES OOK: Burgemeesters: lockdown alleen voor ongevaccineerden niet wenselijk, maar niet uit te sluiten

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in