Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Amalia open in boek: ‘Ik geef mijn leven aan Nederland’

Peter Visser

Prinses Amalia heeft haar toekomstige rol als koningin aanvaard. Dat vertelt ze in haar boek Amalia van Claudia de Breij, dat dinsdag verschijnt. Het werk, dat is geschreven ter gelegenheid van haar aanstaande 18e verjaardag, laat de lezer kennismaken met de persoon achter de kroonprinses, zegt koningshuisdeskundige Jan-Kees Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Amalia geeft een inkijkje in haar doen en laten en vertelt over haar toekomstige functie en over haar hobby’s, inkomen, studie en geloof. Ook vertelt ze over alledaagse tienerzaken. Zo onthult ze dat ze een vriendje heeft gehad en vertelt ze over haar kledingstijl. "Ze spreekt ook in detail over hoe ze wil gaan trouwen. Ze weet welke jurk ze wil dragen en in welke koets ze wil rijden."

Maar de kroonprinses laat weinig los over hoe ze het koningschap wil gaan invullen. "Ze zegt: daar is het nog veel te vroeg voor." Emmer denkt dat Amalia "daar ideeën over heeft", maar dat ze die tegen de borst houdt. "Gelijk heeft ze, want er kan nog veel veranderen de komende twintig of vijfentwintig jaar dat Willem-Alexander op de troon zit. Maar ze heeft er volgens mij veel meer een idee over dan dat ze nu zegt."

'Ik ben in dienst van mijn land'

Volgens Emmer klinkt ze namelijk heel "plichtsgetrouw" en "een beetje braafjes zelfs". Zo vertelt Amalia in het boek dat ze blij is als "ze een nare situatie kan voorkomen door diplomatie" en "als ik de wereld een heel klein stukje beter heb gemaakt". "Ik ben in dienst van mijn land. Ik geef mijn leven aan Nederland."

"Wat het ook wordt, ik kan sowieso niets doen zonder de toestemming van de regering, zonder de goedkeuring van het land. En dat gaat heel ver, je kan me alle kanten op sturen. Tot een bepaald punt natuurlijk", valt te lezen in het boek.

Ook is ze naar eigen zeggen geen "rebel". "Ik heb nooit problemen gemaakt om problemen te maken. Ik vind ruzie sowieso heel irritant. En qua opvoeding van mijn ouders heb ik gewoon het idee dat ze me een doel geven, om mezelf te verbeteren en een goed mens proberen te zijn."

Amalia erg open

Ook is Amalia openhartig over haar mentale gesteldheid. "Ze geeft ook regelmatig aan dat ze iemand bezoekt met wie ze over haar psyché spreekt", zegt Emmer.

Dat doet ze bijvoorbeeld als ze problemen heeft met vriendinnen of op school. "Het is in Nederland toch een taboe geweest, maar ze is er heel open over. Ze zegt: 'je gaat sporten, je zorgt dat je gezond eet en je moet ook zorgen dat je mentaal goed in elkaar steekt. Dus bezoek ik regelmatig iemand die mij daarbij helpt.'"

Volgens Emmer moedigt de prinses mensen die "ook met zichzelf in de knoop zitten" daarmee aan om hulp te zoeken. "Veel jonge mensen van haar leeftijd zitten natuurlijk in de problemen, zeker in deze tijd."

Emmer denkt dat de zelfdoding van de zus van koningin Maxima daarin een rol speelt. Inés Zorreguieta, die leed aan een depressie, beroofde zichzelf in 2019 op 33-jarige leeftijd van het leven. "Het zou je maar gebeuren dat je tante zich van het leven beroofd. Dat is daar wel een heel groot ding."

Cocktail queen

Ook is Emmer er dankzij het boek achter dat Amalia werkt in "een strandtent in de buurt van Den Haag". "Van de ouders van een vriendin. Ze staat niet in de bediening, omdat ze niet zo goed is met dienbladen. Maar juist wel achter de tap, want ze kan goed bier tappen. En cocktails shaken. Ze heeft de bijnaam 'de cocktail queen'."

Haar paard heet waarschijnlijk niet geheel toevallig Mojito. "Over paardrijden is ze trouwens ook heel open. Dat is écht haar passie", aldus Emmer.

'Relatie privé'

Wel vindt Amalia dat een relatie "privé" is. De prinses heeft ook nagedacht over de grondwettelijk vereiste toestemming voor een huwelijk. "Als het de man is die me steunt, van wie ik houd, met wie ik mijn leven door wil brengen en het parlement geeft geen toestemming, nou, dan moeten we nog maar zien wat ik doe. Ik kan niet kiezen ten koste van mezelf. Dan kan ik ook niet het beste geven voor ons land."

Claudia de Breij is door het koningspaar en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gevraagd het boek te schrijven. Bij de achttiende verjaardag van prinses Beatrix in 1956 en die van prins Willem-Alexander in 1985 verschenen soortgelijke boeken. De Breij noemt haar werk "een poging om iedereen die dat wil kennis te laten maken met de jonge vrouw die op een dag koningin van Nederland wordt".

LEES OOK: Prinses Amalia mag trouwen met vrouw en is wereldnieuws


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau