Shell vertrekt naar Verenigd Koninkrijk: ‘Vestigingsklimaat in Nederland toch minder gunstig’
Dat Shell uit Nederland vertrekt zegt volgens econoom Corné van Zeijl dat het vestigingsklimaat in Nederland “minder gunstig” is. “Dit is het tweede grote bedrijf met een structuur in zowel Engeland als Nederland, dat kiest om naar Engeland te gaan”, zegt Van Zeijl, die daarmee doelt op Unilever. Dat bedrijf maakte deze stap eerder al.
Dat het olie- en gasbedrijf op papier Brits wil worden betekent dat ook het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk wordt verplaatst. Daar worden dan onder meer de vergaderingen van het bestuur en de directie gehouden. Shell wil onder andere een einde maken aan de huidige aandelenstructuur met twee soorten aandelen.
Geen dividendbelasting
“Het is prettig dat je in een land zit dat geen dividendbelasting heeft, en dat hebben wij natuurlijk ook in het verleden al geprobeerd”, zegt Van Zeijl. Over Britse aandelen hoeft die belasting niet te worden betaald. Van Shell is bekend dat ze net als levensmiddelenconcern Unilever voorstander waren van het afschaffen van de dividendbelasting.
“En het tweede aspect is dat Engeland bewezen heeft wat vriendelijker te zijn voor ondernemers dan Nederland”, zegt Van Zeijl. “Zo hebben we net de enorme rechtszaak gehad tegen Shell. Al die zaken spelen een rol.”
Volgens Shell moet de versimpeling van de structuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. Beleggers klagen al langer over de huidige structuur met verschillende aandelen.
‘Alle omstandigheden moeten goed zijn’
Maar we moeten het niet “erger maken dan het is”, zegt de econoom. “Andere bedrijven komen nog wel naar Nederland, onze fiscale structuur is op zich nog steeds heel erg goed. Bedrijven betalen niet heel veel belasting in Nederland.”
Het ondernemersklimaat is ook nog altijd aantrekkelijk voor bijvoorbeeld managers om zich in Nederland te vestigen, denkt Van Zeijl. “Je moet zorgen dat alle omstandigheden goed zijn: dat er een goede educatie is, dat ze makkelijk personeel kunnen aantrekken. Eigenlijk is dat allemaal wel op orde. Je ziet dat diverse techbedrijven naar Nederland komen.”
Ook prins Constantijn van Oranje, ambassadeur voor Techleap, geeft aan dat het vestigingsklimaat in Nederland over het algemeen heel goed is. “Vooral voor de techbedrijven. Je ziet dat de Nederlandse beurs steeds meer door tech gedomineerd wordt.”
‘Geen gevolgen voor Shell Nederland’
Shell benadrukt dat de beoogde verhuizing geen gevolgen heeft voor de activiteiten van Shell Nederland. “Shell blijft ook in Nederland een grote speler”, zegt Marjan van Loon, die aan het hoofd van Shell in Nederland staat. Aandeelhouders stemmen op 10 december over het plan.
LEES OOK: Shell gaat in hoger beroep tegen vonnis in klimaatzaak
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer