Shell vertrekt naar Verenigd Koninkrijk: ‘Vestigingsklimaat in Nederland toch minder gunstig’
Dat Shell uit Nederland vertrekt zegt volgens econoom Corné van Zeijl dat het vestigingsklimaat in Nederland "minder gunstig" is. "Dit is het tweede grote bedrijf met een structuur in zowel Engeland als Nederland, dat kiest om naar Engeland te gaan", zegt Van Zeijl, die daarmee doelt op Unilever. Dat bedrijf maakte deze stap eerder al.
Dat het olie- en gasbedrijf op papier Brits wil worden betekent dat ook het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk wordt verplaatst. Daar worden dan onder meer de vergaderingen van het bestuur en de directie gehouden. Shell wil onder andere een einde maken aan de huidige aandelenstructuur met twee soorten aandelen.
Geen dividendbelasting
"Het is prettig dat je in een land zit dat geen dividendbelasting heeft, en dat hebben wij natuurlijk ook in het verleden al geprobeerd", zegt Van Zeijl. Over Britse aandelen hoeft die belasting niet te worden betaald. Van Shell is bekend dat ze net als levensmiddelenconcern Unilever voorstander waren van het afschaffen van de dividendbelasting.
"En het tweede aspect is dat Engeland bewezen heeft wat vriendelijker te zijn voor ondernemers dan Nederland", zegt Van Zeijl. "Zo hebben we net de enorme rechtszaak gehad tegen Shell. Al die zaken spelen een rol."
Volgens Shell moet de versimpeling van de structuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. Beleggers klagen al langer over de huidige structuur met verschillende aandelen.
'Alle omstandigheden moeten goed zijn'
Maar we moeten het niet "erger maken dan het is", zegt de econoom. "Andere bedrijven komen nog wel naar Nederland, onze fiscale structuur is op zich nog steeds heel erg goed. Bedrijven betalen niet heel veel belasting in Nederland."
Het ondernemersklimaat is ook nog altijd aantrekkelijk voor bijvoorbeeld managers om zich in Nederland te vestigen, denkt Van Zeijl. "Je moet zorgen dat alle omstandigheden goed zijn: dat er een goede educatie is, dat ze makkelijk personeel kunnen aantrekken. Eigenlijk is dat allemaal wel op orde. Je ziet dat diverse techbedrijven naar Nederland komen."
Ook prins Constantijn van Oranje, ambassadeur voor Techleap, geeft aan dat het vestigingsklimaat in Nederland over het algemeen heel goed is. "Vooral voor de techbedrijven. Je ziet dat de Nederlandse beurs steeds meer door tech gedomineerd wordt."
'Geen gevolgen voor Shell Nederland'
Shell benadrukt dat de beoogde verhuizing geen gevolgen heeft voor de activiteiten van Shell Nederland. "Shell blijft ook in Nederland een grote speler", zegt Marjan van Loon, die aan het hoofd van Shell in Nederland staat. Aandeelhouders stemmen op 10 december over het plan.
LEES OOK: Shell gaat in hoger beroep tegen vonnis in klimaatzaak