main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 november 2021 — 14:20

Shell vertrekt naar Verenigd Koninkrijk: ‘Vestigingsklimaat in Nederland toch minder gunstig’

Dat Shell uit Nederland vertrekt zegt volgens econoom Corné van Zeijl dat het vestigingsklimaat in Nederland “minder gunstig” is. “Dit is het tweede grote bedrijf met een structuur in zowel Engeland als Nederland, dat kiest om naar Engeland te gaan”, zegt Van Zeijl, die daarmee doelt op Unilever. Dat bedrijf maakte deze stap eerder al.

Dat het olie- en gasbedrijf op papier Brits wil worden betekent dat ook het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk wordt verplaatst. Daar worden dan onder meer de vergaderingen van het bestuur en de directie gehouden. Shell wil onder andere een einde maken aan de huidige aandelenstructuur met twee soorten aandelen.

Geen dividendbelasting

“Het is prettig dat je in een land zit dat geen dividendbelasting heeft, en dat hebben wij natuurlijk ook in het verleden al geprobeerd”, zegt Van Zeijl. Over Britse aandelen hoeft die belasting niet te worden betaald. Van Shell is bekend dat ze net als levensmiddelenconcern Unilever voorstander waren van het afschaffen van de dividendbelasting.

“En het tweede aspect is dat Engeland bewezen heeft wat vriendelijker te zijn voor ondernemers dan Nederland”, zegt Van Zeijl. “Zo hebben we net de enorme rechtszaak gehad tegen Shell. Al die zaken spelen een rol.”

Volgens Shell moet de versimpeling van de structuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. Beleggers klagen al langer over de huidige structuur met verschillende aandelen.

‘Alle omstandigheden moeten goed zijn’

Maar we moeten het niet “erger maken dan het is”, zegt de econoom. “Andere bedrijven komen nog wel naar Nederland, onze fiscale structuur is op zich nog steeds heel erg goed. Bedrijven betalen niet heel veel belasting in Nederland.”

Het ondernemersklimaat is ook nog altijd aantrekkelijk voor bijvoorbeeld managers om zich in Nederland te vestigen, denkt Van Zeijl. “Je moet zorgen dat alle omstandigheden goed zijn: dat er een goede educatie is, dat ze makkelijk personeel kunnen aantrekken. Eigenlijk is dat allemaal wel op orde. Je ziet dat diverse techbedrijven naar Nederland komen.”

Ook prins Constantijn van Oranje, ambassadeur voor Techleap, geeft aan dat het vestigingsklimaat in Nederland over het algemeen heel goed is. “Vooral voor de techbedrijven. Je ziet dat de Nederlandse beurs steeds meer door tech gedomineerd wordt.”

‘Geen gevolgen voor Shell Nederland’

Shell benadrukt dat de beoogde verhuizing geen gevolgen heeft voor de activiteiten van Shell Nederland. “Shell blijft ook in Nederland een grote speler”, zegt Marjan van Loon, die aan het hoofd van Shell in Nederland staat. Aandeelhouders stemmen op 10 december over het plan.

LEES OOK: Shell gaat in hoger beroep tegen vonnis in klimaatzaak

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer