Oostenrijk voert 2G-regel in: ‘Uiteindelijk ook in Nederland onvermijdelijk’
Het demissionaire kabinet is bezig met de voorbereiding van de 2G-maatregel. Dit om de oplopende coronabesmettingen te doen terugdringen. In Nederland moet de Tweede Kamer nog instemmen en ligt er dus nog niks vastgelegd, maar in Oostenrijk hebben ze vanaf maandag bij wet wel al wel met deze maatregel te maken.
Het 2G-beleid houdt in dat er slechts twee groepen mensen een coronabewijs krijgen. Alleen iemand die gevaccineerd is of iemand die is hersteld van corona krijgt een QR-code. Voorlopig bestaat in Nederland nog de 3G-maatregel, dus krijgen ook mensen die negatief getest zijn een code om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld een restaurant.
'Beschamend laag'
In Oostenrijk is de regering iets strikter. De besmettingen lopen ook daar hard op en de vaccinatiegraad ligt met ongeveer 65 procent veel lager dan in Nederland (84,4 procent). Alexander Schallenberg, bondskanselier van Oostenrijk, vindt de vaccinatiegraad van zijn land "beschamend laag", zo liet hij tijdens een persconferentie optekenen. Mede daardoor is besloten om hardere maatregelen te treffen, in de hoop dat meer mensen zich in Oostenrijk laten vaccineren.
Ongevaccineerden krijgen in het Alpenland te maken met een gerichte lockdown. Wie niet gevaccineerd is mag alleen nog maar de deur uit als zij daar een geldige reden voor hebben. Denk aan boodschappen doen, een doktersbezoek of voor werk. Bij het overtreden van de regels hangt hen een boete van 1450 euro boven het hoofd.
Hogere sancties
"Het werkt hier anders dan in Nederland. Op het moment dat hier regels worden opgelegd, dan worden deze braaf opgevolgd. En de handhaving is hier ook een stuk strenger", zegt Marieke van Zanten in Goedemorgen Nederland op NPO1. Samen met Hans van Beek runt zij een B&B in Oostenrijk. Vanaf maandag mogen zij mensen die niet gevaccineerd zijn niet meer ontvangen. "Als wij dat wel doen kost dat ons 3600 euro. De regels worden hier eerder opgevolgd, omdat de sancties een stuk hoger zijn", vertelt Van Zanten.
Met 65 procent ligt de vaccinatiegraad dus best laag. De vraag rijst waardoor dat komt. "Het is niet zozeer dat ze niet willen, maar eerder onwetendheid. Mensen volgen het nieuws en het journaal hier ook een stuk slechter", stelt Van Beek.
Nederland en 2G
Of in Nederland de 2G-maatregel ook ingevoerd gaat worden is nog onduidelijk. Het vraagstuk ligt klaar in de Tweede Kamer, maar een definitief besluit - en dus ook de wetgeving - is er nog niet. Is het wel iets wat gewenst en mogelijk is in een land als Nederland? "In Duitsland of Oostenrijk is men meer gezagsgetrouw. In Nederland stellen we alles ter discussie", zegt Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn. "We moeten ons uiteindelijk een weg weten te vinden om uit deze crisis te komen en meer vaccineren helpt daar wel bij."
Hoe dan ook ligt de vaccinatiegraad in Nederland in vergelijking tot veel andere Europese landen hoog. Is een 2G-regel dan wel nodig om het laatste beetje over de drempel te krijgen? "In de regio Rotterdam zijn er in achterstandswijken extra gesprekken gevoerd om de vaccinatiebereidheid omhoog te duwen. En dat lukt. Het is met 50 procent toegenomen", aldus Reshma Roopram, wethouder Jeugd en Welzijn in Barendrecht.
Voor de wethouder is in gesprek blijven gaan met mensen een belangrijk goed. "Maar uiteindelijk is het onvermijdelijk", zegt Roopram over de invoering van 2G. "We kunnen niet alles gesloten houden en we moeten die stappen gaan zetten."
LEES OOK: Viroloog Ab Osterhaus: ‘Invoeren van 2G-systeem zou een stuk veiliger zijn’